21 Νοεμβρίου 1978. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Μαρία Δημητριάδη, τραγουδούσαν πολιτικά τραγούδια για τέταρτη ημέρα στη μπουάτ «Λιόγερμα» στην οδό Λώρη Μαργαρίτη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το μαγαζί ήταν κατάμεστο και οι δύο καλλιτέχνες έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να ψυχαγωγήσουν το κοινό.
Ξαφνικά όμως, λίγο πριν από το τέλος του πρώτου μέρους, ένα ζευγάρι που παρακολουθούσε την παράσταση άρχισε να φωνάζει δυνατά και επιδεικτικά «μια μερίδα έρωτα παρακαλώ».
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αρχικά δεν αντέδρασε θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποιο «νόστιμο» αστείο.
Όταν αντελήφθη όμως ότι η κοπέλα συνέχιζε να «παραγγέλνει» με ειρωνικό τρόπο, δεν κρατήθηκε και της ζήτησε να αποχωρήσει από τη μπουάτ. Το ζευγάρι μετά από λίγο έφυγε, εκτοξεύοντας ύβρεις και απειλές.
Πριν καλά – καλά περάσει λίγη ώρα, έξι νεαροί, ανάμεσά τους και ένας Μαροκινός, εισέβαλαν μαινόμενοι ως ταύροι στο κέντρο κρατώντας καδρόνια με πρόκες. «Θα σας σκοτώσουμε γιατί αλλιώς θα μας φάτε», φώναζαν και πετούσαν γλάστρες και μπουκάλια προς τους έκπληκτους θεατές. Σε λίγα δευτερόλεπτα πελάτες και εισβολείς πιάστηκαν στα χέρια. Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο.
Ο ιδιοκτήτης κάλεσε αμέσως το «100», αλλά όταν έφτασαν τα περιπολικά, οι ταραξίες είχαν απομακρυνθεί σε κοντινή απόσταση, απειλώντας ότι θα ρίξουν μολότοφ.
Μετά τους αστυνομικούς, στο σημείο εμφανίστηκε και κλούβα των ΜΑΤ, αλλά ήταν πλέον αργά, καθώς οι ταραχοποιοί είχαν τραπεί σε φυγή. Έκλεισαν όμως για τρεις ώρες όλους τους πελάτες μέσα στη μπουάτ και τους υπέβαλλαν σε σωματικό έλεγχο.
Στη συνέχεια ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή το μαγαζί και έκαναν ομαδικές προσαγωγές. Όσοι προσήχθησαν στην ασφάλεια αφέθησαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες, έπειτα από μεσολάβηση του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Παπαδόπουλου.
«Ούτε στη δικτατορία δεν μας έκαναν τέτοιο έλεγχο και τέτοια πολύωρη πολιορκία», κατήγγειλε στους δημοσιογράφους η Μαρία Δημητριάδη. Και συμπλήρωσε:
«Καταγγέλλουμε επώνυμα τα αναρχοφασιστικά στοιχεία που επιτίθενται στους δημοκρατικούς πολίτες για να παρεμποδίσουν λειτουργίες, όπως είναι το προοδευτικό τραγούδι. Καταγγέλλουμε επίσης την αστυνομία που αντί να μας προστατεύει έφερε τα ΜΑΤ εναντίον μας, θέλοντας να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να δείξει ότι όπου υπάρχει εκδήλωση προοδευτική υπάρχει και κόσμος».
Η Μαρία Δημητριάδη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άφησαν να εννοηθεί ότι οι εισβολείς έδρασαν οργανωμένα και υπό την ανοχή της αστυνομίας.
Δεν ήταν πάντως η μοναδική περιπέτεια των δύο καλλιτεχνών με τις αστυνομικές αρχές της πόλης.
Όπως κατήγγειλαν στον τύπο, δύο ημέρες πριν από το περιστατικό στη μπουάτ “Λιόγερμα”, άνδρες της ασφάλειας είχαν σταματήσει το αυτοκίνητό τους στην οδό Αγίου Δημητρίου, ερευνώντας χωρίς λόγο εξονυχιστικά κάθε σημείο του οχήματος. Τόνισαν επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά από το 1974, οπότε άνοιξε η συγκεκριμένη μπουάτ, που αστυνομικοί είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τόσο το μαγαζί όσο και τους ίδιους στη Θεσσαλονίκη.
Για την ιστορία πάντως, ο μόνος που συνελήφθη από τους έξι εισβολείς ήταν ο Μαροκινός, χωρίς ποτέ να μάθει κανείς τι απέγινε η υπόθεσή του.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1950.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ