Ανάμεσα στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, στον οικισμό του Αγρίλη Μεσσηνίας, βρίσκεται το αποκαλούμενο “κάστρο των παραμυθιών”.
Πρόκειται για ένα αξιοθέατο αμφισβητούμενης αισθητικής, εμφανώς παράταιρο σε σχέση με το γύρω περιβάλλον. Όμως, καταφέρνει και “αιχμαλωτίζει” τη ματιά οποιουδήποτε περαστικού και προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
Το κάστρο έχει αμφίβολο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση για συντήρηση και o σύλλογος που το διαχειρίζεται δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Μάλιστα έχει προταθεί να περάσει στα χέρια του δήμου Τριφυλίας.
Οικοδομήθηκε από τον γιατρό και γλύπτη, Χάρρυ Φουρνιέ, πολύ κοντά στη θάλασσα. Είναι εκκεντρικό, καθώς συνδυάζει αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορικές περιόδους, όπως ο Τρωικός Πόλεμος και η Επανάσταση του ’21.
Τρία τεράστια ομοιώματα κυριαρχούν στο οικοδόμημα. Ο Δούρειος Ίππος, που στο εσωτερικό του ενσωματώνει μια παλιά βιβλιοθήκη, η θεά Αθηνά και ο θεός Ποσειδώνας. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης συναντά επιγραφές και τεράστιες ληκύθους γύρω από το κάστρο.
Στο πέρασμα των ετών, λειτούργησε ως χώρος αναψυχής και τέλεσης θεατρικών παραστάσεων. Σήμερα, δεν μπορεί κανείς να δει το εσωτερικό του, γιατί οι πόρτες είναι κλειδωμένες. Στέκει όρθιο αντιστεκόμενο στη φθορά του χρόνου και της αλμύρας.
Η εξωτερική του όψη, όπως την κατέγραψε ο συνεργάτης μας Michael Miller, είναι τουλάχιστον επιβλητική και σίγουρα “μαγνητίζει” τα βλέμματα:
Ποιος το εμπνεύστηκε και γιατί
Το κάστρο χτίστηκε τη δεκαετία του ’60. Εμπνευστής και δωρητής του ήταν ο γιατρός, Χαράλαμπος Φουρναράκης, γνωστός και ως Χάρρυ Φουρνιέ. Όπως αναγράφεται σε μια μαρμάρινη πλάκα του κτιρίου, ήθελε να “θυμίζει σ’ όλους μας έτσι με τη θωριά του τα παραμύθια που γλυκά μας έλεγε η γιαγιά μας“.
Ο Φουρναράκης εμπνεύστηκε, επίσης, τον Πύργο του Άιφελ στον τόπο καταγωγής του, τα Φιλιατρά, καθώς επίσης και τη μαρμάρινη υδρόγειο σφαίρα λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία.
Σε ένα βιβλίο του, με τίτλο “Πώς και γιατί έφτιαξα το κάστρο των παραμυθιών στον Αγρίλη“, ο Φουρναράκης έγραψε τα εξής:
“Πολλοί με ρωτάνε πώς έγινε το Κάστρο των Παραμυθιών; Δηλαδή, τι με έκανε να το φτιάξω; Πώς μου προήλθε η ιδέα να ξοδέψω τόσα χρήματα με τόσο ενθουσιασμό για να γίνουν με τα σχέδιά μου και με την επίβλεψή μου οι έντεκα τρούλοι του, που τόσο επιβλητικά φαντάζουν σήμερα στον όμορφο ορίζοντα σ’ ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας. Στο ακρογιάλι του Αγριλιού, ανάμεσα στις πόλεις της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών [..]
Στην ερώτηση αυτή απαντώ συνήθως πως επηρεάστηκα από την Ιστορία και τη μυθολογία μας, θέλησα να δώσω μια πρακτική έκφραση. Να γνωρίσουμε τα αόρατα από τα ορατά και ότι το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας μου είναι όλα αυτά.
Σ’ αυτή την απάντηση πολλές φορές μού λέγουν πως πολλοί ξέρουν μυθολογία και Ιστορία, αλλά δεν φτιάχνουν κάστρα και Ποσειδώνες ή Αθηνές.
Και προσθέτουν πως φαίνεται πως θα είχα πολλά, μα πάρα πολλά, χρήματα για να μπορέσω να πραγματοποιήσω αυτό που έφτιαξα. Σε αυτό πάλι απαντώ πως δεν είχα πολλά, μα πάρα πολλά χρήματα στη ζωή μου. Απλώς είχα αρκετά για ν’ αρχίσω και να τελειώσω το έργο που φαντάστηκα.
“Ξύπνησε μέσα μου το παιδί”
Στον τόπο μας έζησαν οι Ιππότες και χιλιάδες Έλληνες μαζί τους επί 250 χρόνια. Η Κυπαρισσία έχει ακόμη το Κάστρο της που διαλαλεί στον κόσμο το ιστορικό αυτό γεγονός. Γιατί να μη δείξουμε κι εμείς ιστορικά, μέσα σε ένα παλάτι με τους ψηλούς του πύργους, πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι;
Κι αν φτιάξουμε ένα Κάστρο που να ‘χει και λίγο παραμύθι μέσα του δεν θα ήταν ακόμα καλύτερα;
Ο Disney στην Αμερική έχτισε ένα τέτοιο κάστρο σε δύο περιοχές και το έμαθε όλος ο κόσμος. Το ίδιο έγινε και στο Τόκυο. Γιατί όχι και στον Αγρίλη; Στον τόπο των ονείρων μου; Στον τόπο που η γιαγιά μου μού έλεγε τα παραμύθια με βασιλιάδες και βασιλοπούλες; Και ο καιρός ήρθε.
Ξύπνησε μέσα μου το παιδί. Γιατί όλοι μας, και στα γερατειά μας ακόμη, κρύβουμε μέσα μας ένα παιδάκι, όπως το βεβαιώνουν σήμερα όλοι οι ψυχολόγοι. Ξύπνησε το παιδάκι, λοιπόν. Και το αποτέλεσμα ήταν να χτισθεί το Κάστρο των παραμυθιών“.
Σε μια άλλη μαρμάρινη πλάκα, ο επισκέπτης διαβάζει μια φράση που αποδίδεται στον Φουρναράκη: “Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του ούτε και με τις γνώσεις του, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας του που χαρίζει στους συνανθρώπους του“.
Ανεξαρτήτως της αισθητικής αποτίμησης, το κάστρο έχει μια πρωτοτυπία. Πρόκειται το μοναδικό του είδους, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Δείτε το κάστρο των παραμυθιών στον Αγρίλη Μεσσηνίας στο ακόλουθο βίντεο drone του συνεργάτη μας, Travel Inspiration:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Travel Inspiration
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ