Αντίθετα με τη φωτογραφία, οι στρατιώτες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου δεν πολεμούσαν καβάλα σε ελέφαντες.
Στο παρελθόν, πριν την εμφάνιση της πυρίτιδας και των εκρηκτικών, οι ελέφαντες χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά στους πολέμους.
Συνήθως τοποθετούνταν στη μέση των γραμμών, όπου εμπόδισαν την εισχώρηση των αντίπαλων στρατευμάτων, αλλά και την οπισθοχώρηση των δικών τους.
Τον 20ο αιώνα με τη διάδοση των εκρηκτικών, οι ελέφαντες δεν μπορούσαν να συνηθίσουν τους πυροβολισμούς των όπλων και πανικοβάλλονταν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο επικίνδυνοι κι απ’ τους εχθρούς.
Η φωτογραφία θα τραβήχτηκε μάλλον για προπαγανδιστικούς λόγους, ή ακόμα και ως ενθύμιο για την προσωπική συλλογή του στρατιώτη.
Οι ελέφαντες μπορεί να μην ήταν πολύ χρήσιμοι κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά βοηθούσαν σημαντικά στο «παρασκήνιο».
Μετέφεραν οπλισμό και άλλα βαριά υλικά σε δύσβατες περιοχές που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν αυτοκίνητα.
Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ελέφαντες είχαν αντικαταστήσει τα άλογα σε διάφορες «οικιακές» δουλειές, όπως οι μεταφορές και οι καλλιέργειες.
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός αλόγων της Αγγλίας είχε μεταφερθεί στο μέτωπο και στη θέση τους, χρησιμοποιήθηκαν ήμερα ζώα απ’ τα τσίρκο, όπως οι ελέφαντες και οι καμήλες.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της ελεφαντίνας «Λίζι» που μετέφερε παλιοσίδερα για εμπόρους του Σέφιλντ.Σύμφωνα με αρχεία του βρετανικού στρατού, 1.200.000 άλογα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του πολέμου, απ’ τα οποία πέθαναν τα 484.000.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο παραλογισμός των Ναζί. Δικαιώματα στα ζώα, θάνατος στους ανθρώπους.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr