Στην περιοχή Ρούμμου της Εσθονίας, βρίσκεται ένα βυθισμένο λατομείο, όπου άφησαν τα κόκκαλά τους κρατούμενοι, την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ιστορία του λατομείου
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, σε μια περιοχή της Εσθονίας, δημιουργήθηκαν δύο φυλακές της Σοβιετικής Ένωσης, κοντά σε ένα λατομείο. Η φυλακή Ρούμμου και η φυλακή Μούρρου.
Οι κρατούμενοι δούλευαν αναγκαστικά στο λατομείο. Σκοπός, ήταν η εξόρυξη ενός συγκεκριμένου είδους ασβεστόλιθου που μοιάζει με μάρμαρο. Εκτός από την εξόρυξη, επεξεργάζονται τον ασβεστόλιθο, στραγγίζοντάς τον με νερό.
Η καταναγκαστική εργασία συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Όταν η φυλακή έκλεισε, το λατομείο γέμισε με υπόγεια νερά. Αφού δεν υπήρχαν πλέον εργάτες για να αντλήσουν το νερό σχηματίστηκε μια λίμνη. Μέσα της βυθίστηκαν μερικά από τα κτίρια και μηχανήματα.
Το 2001, η φυλακή Ρούμμου, συγχωνεύτηκε με τη φυλακή Μούρρου. Το 2004, συγχωνεύτηκαν με την φυλακή των γυναικών Χάρκου και στις 31 Δεκεμβρίου 2012, έκλεισαν οριστικά και εγκαταλείφθηκαν.
Η ευρύτερη περιοχή του Ρούμμου, έγινε τελικά ένα συνονθύλευμα από παρατημένα κτίρια φυλακών και του λατομείου. Η κοίτη της λίμνης, είναι γεμάτη από επικίνδυνα αντικείμενα όπως κομμάτια από ορυκτά, ράβδους, μεταλλικές κατασκευές, μηχανήματα και συρματοπλέγματα.
Απέκτησε έναν χαρακτήρα ιδανικό για φωτογραφίες άγριας ομορφιάς, πεζοπορία, ράφτιγκ, καταδύσεις και αθλητικές δραστηριότητες.
Ατυχήματα στο λατομείο
Η κολύμβηση και η κατάδυση είναι επικίνδυνα στην περιοχή. Ωστόσο, πολλοί επισκέπτες αγνοούν τη σήμανση. Στις 7 Αυγούστου 2014, ένα 17χρονο κορίτσι τραυματίστηκε στην πλάτη όταν πήδηξε στο νερό από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Το 2016, ένας 35χρονος άνδρας βρέθηκε πνιγμένος στο λατομείο.
Δεν υπάρχει τρόπος εισόδου από τον κεντρικό δρόμο καθώς η πύλη είναι κλειδωμένη και ο τοίχος είναι ψηλός και καλυμμένος με συρματοπλέγματα. Οι περισσότεροι, μπαίνουν από ένα κενό στον τοίχο στη δυτική πλευρά του λατομείου.
Βιντεοσκόπηση ταινιών και βιντεοκλιπ στην περιοχή
Στο Ρούμμου, γυρίστηκε μία ταινία μικρού μήκους, το “The Most Beautiful Day” παραγωγής 2015 από τον Έιναρ Κουσκ. Αρκετά από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, εμφανίστηκαν στο βίντεο για το τραγούδι “Faded” (2015) από τον Νορβηγό ντίτζει Άλαν Γούολκερ και σε βίντεοκλιπ Εσθονών καλλιτεχνών, όπως το βίντεο του Nublu x gameboy tetris με τίτλο “für Oksana” και της Jesse Kaikuranta’s με τίτλο “Vielä täällä”.
Το λατομείο σήμερα
Το 2015, φοιτητές αρχιτεκτονικής από την Εσθονική Ακαδημία Τεχνών (ΕΚΑ) άρχισαν να συζητούν διάφορες προτάσεις για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα την περιοχή. Το 2017, προτάθηκε ιδέα για δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου.
Προς το παρόν η περιοχή ανήκει σε ιδιώτη και η είσοδος είναι 3 ευρώ. Για να κάνει κάποιος κατάδυση εκεί που οι προγονοί του αφηναν ένα κομμάτι ή και ολόκληρη τη ζωή τους.
Αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Το εντυπωσιακό παραθαλάσσιο λατομείο της Αλυκής Θάσου που έδωσε τα μάρμαρα στην Αμφίπολη. Πώς τα μετέφεραν οι αρχαίοι
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ