Στην οικογένεια της Μάριελ Χέμινγουεϊ φαίνεται πως τρέχουν δύο γονίδια:του αστείρευτου καλλιτεχνικού ταλέντου και της ψυχικής ασθένειας. Επτά κοντινά συγγενικά της πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος παππούς της, Έρνεστ Χέμινγουεϊ και η διάσημη αδερφή της Μαργκό, αφού έχασαν τη χρόνια μάχη με την κατάθλιψη, έδωσαν τέλος στη ζωή τους.
Η Μάριελ γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1961. Η χρονιά της γέννησής της είχε ήδη σφραγιστεί από μία οικογενειακή τραγωδία. Τέσσερις μήνες πριν, τον Ιούλιο του έτους εκείνου, ο παππούς της Έρνεστ Χέμινγουεϊ, είχε αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Έτσι, η Μάριελ από πολύ νωρίς ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη και την αυτοκτονική τάση και έζησε από πρώτο χέρι τις συνέπειες.
Εκτός από τον παππού της, είχε αυτοκτονήσει ο προπάππους της από τη μεριά του πατέρα της, ο προπάππους της από τη μεριά της μητέρας της, όπως και ο πατέρας αυτού! Ήταν σαν ένα μικρόβιο που περνούσε από γενιά σε γενιά.
Παράλληλα όμως, η μικρή ήρθε σε επαφή και με την καλλιτεχνική έφεση των προγόνων της. Ο πατέρας της και ο παππούς της ήταν αναγνωρισμένοι συγγραφείς. Η αδερφή της ασχολήθηκε από μικρή με το χώρο του μόντελινγκ και της υποκριτικής. Αναπόφευκτα, η Μάριελ δεν άργησε να ακολουθήσει τα βήματά τους. Σε ηλικία 14 ετών έκανε το ντεμπούτο της στο σινεμά με την ταινία “Lipstick” στο πλευρό της αδερφής της, Μαργκό, η οποία είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ερμηνεία της εξέπληξε τους πάντες και της χάρισε μια υποψηφιότητα στα βραβεία Golden Globe ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη.
Τρία χρόνια αργότερα ήρθε ο ρόλος που την καθιέρωσε στο στερέωμα. Ο Γούντι Άλεν την επέλεξε για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Μανχάταν». Υποδυόταν μία 17χρονη μαθήτρια λυκείου που δημιούργησε ερωτική σχέση με τον χαρακτήρα του 44χρονου τότε Άλαν. Η Μάριελ ήταν μόλις 16 στα γυρίσματα της ταινίας. Η φυσικότητα και το ταλέντο της αναδείχθηκαν πάλι και της χάρισαν δύο ακόμη υποψηφιότητες, αυτή τη φορά για Όσκαρ.
Η παρενόχληση από τον Γούντι Άλεν
Το «Μανχάταν» απογείωσε τις μετοχές της, αποκόμισε όμως και άσχημες εμπειρίες από το πετυχημένο κινηματογραφικό της ντεμπούτο.
Όπως αποκάλυψε αργότερα η ηθοποιός, ο Γούντι Άλεν είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να την αποπλανήσει.
Την επισκεπτόταν στο σπίτι της, της αφιέρωνε όλη του την προσοχή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, την πήγαινε εκδρομές, ενώ την είχε καλέσει να τον συνοδεύσει στο Παρίσι όπου θα μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ίδια να αισθάνεται πολύ άβολα στις σκηνές της ταινίας που έπρεπε να τον φιλήσει. Η 16χρονη Μάριελ μέχρι τότε δεν είχε συνάψει ποτέ ερωτική σχέση και δεν είχε φιλήσει άλλο αγόρι. Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γυρίσουν την επίμαχη σκηνή, όπως δήλωσε, της «επιτέθηκε σαν επιθετικός στο ράγκμπι».
Μετά το «Μανχάταν», συνέχισε να παίζει σε ταινίες και σειρές, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει την επιτυχία του φιλμ του Άλεν.
Αλλαγή πλεύσης
Το 1996, η αδερφή της, Μαργκό, αυτοκτόνησε σε ηλικία 42 ετών. Μάλιστα η ημερομηνία που διάλεξε για να δώσει τέλος στη ζωή της ήταν μία μέρα πριν από τον θάνατο του παππού της. Αυτή η απώλεια στοίχισε στη Μάριελ περισσότερο από κάθε άλλη. Από μικρή θαύμαζε τη μεγάλη της αδερφή και οι δυο τους ήταν πολύ κοντά. Φυσικά γνώριζε για την κακή ψυχολογική κατάσταση της Μαργκό. Άλλωστε και η ίδια την περίοδο εκείνη είχε αρχίσει να υποφέρει από κατάθλιψη. Ωστόσο, ποτέ δεν περίμενε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αδερφή της θα την οδηγούσαν σε μία απόφαση δίχως γυρισμό.
Αφού πένθησε τον χαμό της Μαργκό κι έπεσε ακόμα βαθύτερα στην κατάθλιψη, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι έπρεπε να σηκωθεί. Όταν οι αυτοκτονικές τάσεις της χτύπησαν την πόρτα, έθεσε σκοπό της ζωής της να σπάσει την τραγική οικογενειακή παράδοση. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα και τη θέση της για να μιλήσει δημόσια για τις ψυχικές ασθένειες, τις εξαρτήσεις και την κατάθλιψη. Ήθελε να ρίξει φως στις ψυχικές ασθένειες, στη σιωπή και στην προκατάληψη γύρω από αυτές.
«Υπέφερα από κατάθλιψη κι εγώ η ίδια. Δεν ήταν κλινική κατάθλιψη, αλλά είχα την γενετική προδιάθεση. Μεγάλωσα βλέποντας μία οικογένεια που ήταν εντελώς τέλεια και δημιουργική, αλλά ταυτόχρονα αυτοκαταστροφική και εξαρτημένη από τα φάρμακα. Όλοι τους ήταν εξαρτημένοι. Δεν ήθελα να καταλήξω έτσι. Είχα μία αποστολή.»
Μέσα σε μία δεκαπενταετία έγραψε έξι βιβλία, στα οποία διηγείται τις εμπειρίες της και μοιράζεται τις γνώσεις που έχει αποκομίσει από το μακρύ «ταξίδι επούλωσης της ψυχής της». Το 2013 πρωταγωνίστησε σε ντοκιμαντέρ με θέμα τις ψυχικές νόσους που ρέουν στην οικογένειά της. Ανοίγοντας τις πόρτες του σπιτιού των Χέμινγουεϊ, θέλησε παράλληλα να απομυθοποιήσει την περίφημη «κατάρα» που τάχα κυνηγά την ίδια και τους προγόνους της. Δεν πρόκειται για κατάρα, αλλά για καταστάσεις καθημερινές που συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές κουρτίνες όλων των φαινομενικά «φυσιολογικών» νοικοκυριών.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr