Στις 20 Ιανουαρίου 1936 ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Ε’ πέθανε στη βασιλική κατοικία του Σάντριγχαμ και η Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος.
Πολλοί πίστευαν ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε φυσικά αίτια αλλά τον Νοέμβριο του 1986 το ημερολόγιο του γιατρού του, Λορντ Ντόσον που δημοσιεύτηκε από τον βιογράφο του, αποκάλυψε μια διαφορετική εκδοχή για τον τρόπο που πέθανε ο Βασιλιάς.
Ο γιατρός του είχε χορηγήσει, έπειτα από δική του επιθυμία, μια θανατηφόρα ένεση κοκαΐνης και μορφίνης. Όπως ήταν φυσικό, η ευθανασία του Βασιλιά της Αγγλίας θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις, γι’αυτό αποκρύφτηκε από το λαό.
Η ζωή του Βασιλιά Γεωργίου του Ε’
Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 1865. Ήταν ο δεύτερος γιος του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ και εγγονός της Βασίλισσας Βικτώριας. Ανατράφηκε όπως άρμοζε στον επόμενο βασιλιά της Αγγλίας, καθώς ο μεγαλύτερος αδερφός του πέθανε από πνευμονία σε μικρή ηλικία.
Το 1910 ο πρίγκιπας Γεώργιος στέφθηκε βασιλιάς.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους βασιλιάδες της Αγγλίας, είχε μια ήρεμη ζωή. Παντρεύτηκε τη Γερμανίδα ξαδέρφη του Μαίρη του Τεκ και απέκτησαν έξι παιδιά.
Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολούνταν με την οικογένεια του και με τα προβλήματα της χώρας του. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον βρετανικό λαό αλλά η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε, όταν ξέσπασε ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Βασιλιάς Γεώργιος αποποιήθηκε τους γερμανικούς του τίτλους και άλλαξε το όνομα της δυναστείας σε Ουίνσδορ.
Ο τραυματισμός και η ευθανασία
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποίησε περισσότερες από 700 επισκέψεις στα στρατεύματα και στα νοσοκομεία για να αναπτερώσει το ηθικό των Βρετανών στρατιωτών.
Σε μια επίσκεψή του στη Γαλλία έπεσε από το άλογο του και τραυματίστηκε. Έκτοτε η υγεία του δεν επανήλθε ποτέ. Απέκτησε αναπνευστικά προβλήματα που σε συνδυασμό με το χρόνιο κάπνισμα και το στρες του πολέμου του προκάλεσαν αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πλευρίτιδα.
Σιγά σιγά άρχισε να αποτραβιέται από τη δημόσια ζωή και οι δύο γιοί του αναλάμβαναν πολλές από τις υποχρεώσεις του. Πλέον δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να αναπνεύσει και οι γιατροί του χορηγούσαν οξυγόνο.
Στις 15 Ιανουαρίου 1936 κόλλησε μια ίωση και όλα έδειχναν ότι δεν θα κατάφερνε να την ξεπεράσει.
Πέντε μέρες αργότερα, το ιατρικό δελτίο του παλατιού, το οποίο είχε γράψει ο προσωπικός του γιατρός, Λορντ Ντόσον, ανέφερε: «Η ζωή του Βασιλιά κινείται ήρεμα προς το τέλος της».
Ο Βασιλιάς δεν άντεχε τους σωματικούς πόνους και ζήτησε από τον Ντόσον να τον βοηθήσει να πεθάνει με ανώδυνο τρόπο.
Πράγματι ο Ντόσον εκπλήρωσε την επιθυμία του.
Αρχικά του χορήγησε μια ένεση μορφίνης για να κοιμηθεί. Όπως έγραφε ο γιατρός στις σημειώσεις του, πριν κοιμηθεί ο Βασιλιάς αναφώνησε: “Ανάθεμα σε” και απευθυνόταν στη νοσοκόμα που του έκανε την ένεση. Τα μέσα της εποχής είχαν αναφέρει ότι ο Βασιλιάς πριν πεθάνει ρώτησε τους συγγενείς του: “Πώς είναι η αυτοκρατορία;”
Ακολούθησαν δύο ακόμα ενέσεις με ένα θανατηφόρο μείγμα κοκαΐνης και μορφίνης.
Μια από τις έγνοιες του γιατρού ήταν να έχει πεθάνει πριν τα μεσάνυχτα, ώστε η είδηση του θανάτου του να αναφερθεί στις μεγάλες πρωινές εφημερίδες και όχι στα απογευματινά φύλλα.
Πράγματι τις πρώτες βραδινές ώρες ο Βασιλιάς άφησε την τελευταία του πνοή. Την επόμενη ημέρα οι Τάιμς έγραφαν “Ένα ήρεμο τέλος στα μεσάνυχτα”.
Το 1986, πενήντα χρόνια αργότερα, η πραγματική αιτία θανάτου του βασιλιά και παππού της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύφτηκε, όταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να γράψει την βιογραφία του γιατρού της υψηλής κοινωνίας, Λορντ Ντόσον, επέλεξε να δημοσιοποιήσει το ημερολόγιό του, στο οποίο κατέγραφε με λεπτομέρεια τις τελευταίες ώρες του Βασιλιά.
Τότε υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις από το λαό, ενώ ο εκπρόσωπος του παλατιού είχε δηλώσει: “Συνέβη πριν από πολύ καιρό και όσοι είχαν εμπλακεί έχουν πεθάνει”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα ποτά και τα πάρτι με γυναίκες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Πώς ο πρίγκιπας Φίλιππος «ξεφορτώθηκε» την πεθερά του κλείνοντας την κεντρική θέρμανση στο παλάτι
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr