Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Αυγούστου 1936. Δεν είχε συμπληρωθεί καν ένας μήνας από την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου, το τέλος του οποίου θα οδηγούσε στην σχεδόν 40χρονη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.
Ο 38χρονος πρόεδρός της, Ζόζεπ Σουνιόλ συνελήφθη στη Σιέρα ντε Γκουανταράμα, μια ζώνη που ελεγχόταν από τα στρατεύματα του Φράνκο.
Εκτελέστηκε χωρίς δίκη δια πυροβολισμού για την υποστήριξή του στον αγώνα της Καταλονίας για την ανεξαρτησία. Τα νέα για το θάνατο του έφτασαν ως φήμη δύο μέρες μετά στη Βαρκελώνη και επιβεβαιώθηκαν μία εβδομάδα αργότερα.
Ήταν ένα πρόσωπο με κύρος. Η απώλειά του σκόρπισε θλίψη σε όλη την Καταλονία και η 6η Αυγούστου γράφτηκε με μελανά γράμματα στην ιστορία των μπλαουγκράνα.
Πολιτικοποιημένος και θαρραλέος
Ο Σουνιόλ βρισκόταν στην προεδρία του συλλόγου από τον Ιούλιο του 1935 και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 1928. Επίσης, θήτευσε ως πρόεδρος της Καταλανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου την περίοδο 1929-1930.
Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας από την Καταλονία, αλλά ο θείος του έπαιξε πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιδεολογίας και της κοσμοθεωρίας του.
Ο Σουνιόλ ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου και ήταν μέλος τόσο του κινήματος “Καταλανική Δράση” όσο και του κόμματος “Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας”, με το οποίο εξελέγη τρεις φορές βουλευτής.
Εξέφραζε ανοιχτά την αντίθεσή του στη δικτατορία που επέβαλε ο Μιγκέλ Πρίμο Ντε Ριβέρα, πατέρας του Χοσέ Αντόνιο, τη δεκαετία του 1920.
Επίσης, εξέδιδε την εβδομαδιαία εφημερίδα La Rambla, που είχε ως σύνθημα τη φράση “αθλητισμός και εθνικότητα“. Ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της, δίνοντας έμφαση στο ποδόσφαιρο παράλληλα με τις πολιτικές ειδήσεις.
Ο πρόεδρος που δεν πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του
Όπως για όλους τους Καταλανούς, έτσι και για τον Σουνιόλ η Μπαρτσελόνα δεν ήταν απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ήταν μια ιδέα, ένα σύμβολο, “κάτι παραπάνω από ένα κλαμπ”, όπως λέει το δημοφιλές σύνθημα των μπλαουγκράνα.
Όταν ο Σουνιόλ ανέλαβε την προεδρία, προσπάθησε να βελτιώσει την δεινή οικονομική κατάσταση του συλλόγου, λόγω του κραχ του 1929, και να δώσει νέα αγωνιστική πνοή.
Επί των ημερών του, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα Καταλονίας και τερμάτισε πέμπτη στο πρωτάθλημα Ισπανίας. Έφτασε, επίσης, στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας.
Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια με 2-1, χάρη στη μεγαλειώδη εμφάνιση του τερματοφύλακά της, Ρικάρντο Ζαμόρα.
Ωστόσο, ο Σουνιόλ δεν πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του. Πλήρωσε την πολιτική του δράση του με τη ζωή του, όπως πολλοί ακόμη Δημοκρατικοί.
Η δολοφονία του ήταν ένα από τα πολλά γεγονότα που ενίσχυσαν και παγίωσαν την έχθρα ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, τις δύο μεγαλύτερες και εμπορικότερες ομάδες του ισπανικού ποδοσφαίρου.
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Απεργία πείνας ξεκινά ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Οι λόγοι που τον ώθησαν
- Θάνατος βρεφών-Αμαλιάδα. Η “Ειρήνη” φωτογράφιζε τα νεκρά βρέφη. Στον Εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης
- Αμπελόκηποι. Σύλληψη άνδρα από την Αντιτρομοκρατική για την έκρηξη στο διαμέρισμα
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ