27 Μαρτίου 1995. Δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι στη ζωή του τελευταίου διαδόχου της δυναστείας των Γκούτσι. Η δολοφόνος του Μαουρίτσιο Γκούτσι ήταν μια γυναίκα για την οποία κάποτε είχε θυσιάσει τα πάντα.
Οι απαρχές ενός κολοσσού
Ο Γκούτσιο Γκούτσι ίδρυσε τον ιταλικό κολοσσό της μόδας το 1921 στη Φλωρεντία. Έχοντας εργαστεί για χρόνια σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία στο Παρίσι και το Λονδίνο, είχε έρθει σε στενή επαφή με ανθρώπους της «καλής κοινωνίας» και είχε μαγευτεί από την υψηλή ραπτική και την αισθητική τους. Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει μία εταιρεία που θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των ανθρώπων αυτών.
Έτσι κι έκανε. Άρχισε να παράγει δερμάτινα αξεσουάρ, παπούτσια, τσάντες και ζώνες. Ξεκίνησε με ένα κατάστημα στη Φλωρεντία και σταδιακά επεκτάθηκε σε Μιλάνο και Ρώμη. Το απόγειο όμως ήρθε όταν, με το θάνατο του Γκούτσιο, η εταιρεία πέρασε στα χέρια των δύο του γιων, Άλντο και Ροντόλφο.
Εκσυγχρόνισαν την παραγωγή, επικεντρώθηκαν στο μάρκετινγκ και έδωσαν στη μάρκα ένα διεθνή αέρα. Τα κεντρικά γραφεία μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη και η φήμη της Γκούτσι εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Μάλιστα, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να σταματήσουν να στοχεύουν αποκλειστικά στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και λάνσαραν κομμάτια που απευθύνονταν σε ένα ευρύ αγοραστικό κοινό.
Το μαύρο πρόβατο της οικογένειας
Αυτοί που ανέλαβαν τη διοίκηση της εταιρείας μετά τον Άλντο και τον Ροντόλφο ήταν τα παιδιά τους.
Ωστόσο, ο μοναχογιός του Ροντόλφο τα τελευταία χρόνια είχε αποξενωθεί από την οικογένεια. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο 20χρονος Μαουρίτσιο είχε γνωρίσει την συνομήλικη του Πατρίτσια Ρετζιάνι σε ένα πάρτυ και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν αμέσως. Κανείς από την οικογένεια δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση. Πίστευαν ότι η Πατρίτσια ήταν μαζί του από συμφέρον και είχε βάλει στο μάτι το όνομα και τα λεφτά του νεαρού Γκούτσι. Ο Μαουρίτσιο, όμως, ήταν ανένδοτος. Έτσι, τα χρόνια περνούσαν και το νεαρό ζευγάρι παρέμενε μαζί.
Ο Ροντόλφο έφτασε στο σημείο να πει στο γιο του ότι έπρεπε να επιλέξει. Από τη μια ήταν η οικογένεια και η εταιρεία και από την άλλη η Πατρίτσια.
Η απάντηση του 24χρονου ήταν ξεκάθαρη και ηχηρή. Το 1972 αυτός και η Πατρίτσια παντρεύτηκαν.
Μέχρι και τη γέννηση της πρώτης τους κόρης, ο Ροντόλφο και η υπόλοιπη οικογένεια είχε ξεκόψει κάθε επαφή με τον Μαουρίτσιο. Τότε, η Πατρίτσια άρχισε να πιέζει το σύζυγό της να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον πατέρα του. Εκείνος για ακόμη μία φορά την άκουσε. Επικοινώνησε με τον Ροντόλφο, του έδειξε ότι ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά με την επιχείρηση και να γίνουν και πάλι μία οικογένεια. Εκείνος δεν δυσκολεύτηκε να πειστεί. Συγχώρησε το γιο του και τον ενέταξε δυναμικά στην ηγεσία του κολοσσού.
Τα υπόλοιπα μέλη της δυναστείας των Γκούτσι δεν τον δέχθηκαν πίσω με την ίδια θέρμη. Ο Μαουρίτσιο ήταν πολύ ανταγωνιστικός με το θείο και τα ξαδέρφια του, οι οποίοι συνολικά είχαν στην κατοχή τους το 50% της εταιρείας. Με τα χρόνια, ο ανταγωνισμός εξελίχθηκε σε ξεκάθαρη διαμάχη.
Ο Μαουρίτσιο κατηγορούσε το θείο του, Άλντο, ότι έκλεβε λεφτά από την επιχείρηση. Σύμμαχο στις κατηγορίες αυτές βρήκε στο πρόσωπο του ξαδέρφου του, Πάολο. Ο Πάολο Γκούτσι, ο πιο ατίθασος από τους τρεις γιους του Άλντο, επίσης έτρεφε μία ασυνήθιστη αντιπάθεια για τον πατέρα του. Έτσι, με τη βοήθεια του Μαουρίτσιο συνέλεξαν αποδεικτικά στοιχεία και τον κατήγγειλαν επίσημα για ξέπλυμα χρήματος. Ο Άλντο, παρά τους κορυφαίους δικηγόρους που τον υπερασπίστηκαν, δεν κατάφερε να γλιτώσει τη φυλακή.
Ο Μαουρίτσιο, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Απώτερος σκοπός του ήταν να διώξει όλους τους άλλους Γκούτσι από την εταιρεία και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος. Ο θάνατος του πατέρα του το 1983 διευκόλυνε το στόχο του. Τη χρονιά εκείνη, ήρθε σε μυστικές συνεννοήσεις με Άραβες επενδυτές, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν τα τρία ξαδέρφια του Μαουρίτσιο να πουλήσουν τα μερίδιά τους. Πρώτος ενέδωσε ο Πάολο και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν και οι άλλοι δύο.
Ο Άλντο πλέον είχε μείνει μόνος στο διοικητικό συμβούλιο, κατέχοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό της εταιρείας. Είχε προηγηθεί η γελοιοποίησή του από τον ανιψιό του, ο οποίος μέσα σε μια νύχτα και χωρίς να τον ενημερώσει, του είχε αδειάσει το γραφείο και του πήρε τη θέση του προέδρου. Δεν πέρασε πολύς καιρός και με λύπη αναγκάστηκε κι ο ίδιος να πουλήσει το μερίδιό του. Μερικούς μήνες μετά πέθανε.
Ένας γάμος σε κρίση
Παράλληλα με τις δολοπλοκίες στο εσωτερικό της εταιρείας, η προσωπική ζωή του Μαουρίτσιο Γκούτσι περνούσε επίσης κρίση. Το 1984 ο 36χρονος άντρας έφυγε από το σπίτι, εγκαταλείποντας τη γυναίκα και τις δυο του κόρες.
Αν και επίσημα δεν είχαν χωρίσει, ο Μαουρίτσιο έδινε στην Πατρίτσια περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια το μήνα εν είδει διατροφής.
Ωστόσο, οι μέρες της προεδρίας του στην εταιρεία δεν ευδοκιμούσαν και σταδιακά η «διατροφή» μειωνόταν. Η Πατρίτσια, που είχε συνηθίσει σε έναν δαπανηρό τρόπο ζωής, ήταν πολύ δυσαρεστημένη. Κάθε φορά, όμως, που επιχειρούσε να επισκεφθεί τον Μαουρίτσιο για να μιλήσουν και να τα ξαναβρούν, εκείνος την έδιωχνε από το γραφείο του κακήν κακώς. Η γυναίκα είχε φτάσει σε σημείο να επισκέπτεται μέντιουμ, αυτοαποκαλούμενες «μάγισσες» και χαρτορίχτρες προκειμένου να κερδίσει πίσω τον άντρα της.
Η χαριστική βολή στην εύθραυστη και άπληστη ιδιοσυγκρασία της ήρθε το 1994. Αφενός ειδοποιήθηκε ότι ο Μαουρίτσιο είχε αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιο του στην εταιρεία και ότι κινούσε τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου. Αφετέρου έμαθε ότι ο λόγος ήταν η ύπαρξη μιας άλλης γυναίκας, την οποία ο 45χρονος σκόπευε να παντρευτεί. Τότε, η Πατρίτσια αντιλήφθηκε ότι τα περιθώρια είχαν στενέψει ασφυκτικά. Αν χώριζαν και ο Μαουρίτσιο έκανε άλλη οικογένεια, οι κόρες της δεν θα ήταν οι μοναδικές κληρονόμοι της περιουσίας.
Η «μαύρη χήρα»
Με τη βοήθεια ενός μέντιουμ, ονόματι Τζιουσεπίνα Αουριέμα, που με τα χρόνια είχε μετατραπεί στην καλύτερή της φίλη, προσέλαβε δύο επαγγελματίες δολοφόνους για να δολοφονήσουν τον σύζυγό της. Στις 27 Μαρτίου του 1995 στις 8:30 ο Μαουρίτσιο κατευθυνόταν στο γραφείο του στο Μιλάνο. Δεν πρόλαβε όμως να περάσει την κεντρική είσοδο. Καθώς χαιρετούσε τον φρουρό, δέχθηκε δυο σφαίρες σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι. Ο μεγιστάνας σωριάστηκε νεκρός στο πάτωμα.
Οι καραμπινιέρι έσπευσαν στο σημείο και ανέκριναν τους μάρτυρες. Ωστόσο, δεν κατάφεραν πολλά. Για δύο χρόνια δεν προέβησαν σε καμία σύλληψη και η υπόθεση κόντευε να μπει στο αρχείο. Στις αρχές του ’97, ένας άντρας που ήξερε τον έναν εκ των δύο δολοφόνων ήρθε σε επαφή με τις αρχές και τους είπε όλα όσα γνώριζε. Έχοντας στην κατοχή τους ένα όνομα-κλειδί, οι αστυνομικοί δεν άργησαν να οδηγηθούν στη λύση του μυστηρίου.
Οι ενδείξεις που από την αρχή έθεταν στο στόχαστρο την Πατρίτσια Ρετζιάνι ήταν πολλές. Η πρώην σύζυγος του Μαουρίτσιο ήταν η μοναδική που επωφελούνταν τη δεδομένη στιγμή από το θάνατό του. Επιπλέον, στο ημερολόγιό της υπήρχαν κάποιες πολύ ύποπτες καταχωρήσεις. Στην σελίδα με την ημερομηνία 27 Μαρτίου 1995 – ημέρα της δολοφονίας του Gucci – η «Μαύρη Χήρα» είχε γράψει μία ελληνική λέξη με κεφαλαία γράμματα: “PARADEISOS”.
Τώρα υπήρχαν χειροπιαστές αποδείξεις. Οι αρχές μόλις βρήκαν τους δύο δολοφόνους έκαναν τη σύνδεση μεταξύ αυτών, του μέντιουμ και της Πατρίτσια,η οποία συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη. Τα νέα έκαναν το γύρο του κόσμου. Η άλλοτε θλιμμένη σύζυγος που έδινε συνεντεύξεις στην τηλεόραση και εμφανιζόταν να κλαίει γοερά στην κηδεία, κέρδισε το προσωνύμιο «μαύρη χήρα».
Πέφτοντας στα «μαλακά»
Οι δικηγόροι της Πατρίτσια επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν τη φίλη της, Τζιουσεπίνα, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είχε οργανώσει τη δολοφονία για να εκβιάσει την γυναίκα. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πίστεψε την υπερασπιστική της γραμμή. Η απόφαση που έβγαλε ο δικαστής ήταν καταδικαστική εις βάρος της «μαύρης χήρας» και η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν 29 χρόνια φυλάκισης.
Παρόλα αυτά, η έκβαση των γεγονότων δεν ικανοποίησε πλήρως την κοινή γνώμη. Αυτό διότι η Πατρίτσια μεταφέρθηκε σε φυλακές πολυτελείας όπου είχε όλες τις ανέσεις. Διέθετε ιδιωτικό κελί, ηλεκτρονικές συσκευές, συχνές επισκέψεις και καλή μεταχείριση. Στην πρώτη έφεση που άσκησε, η ποινή της μειώθηκε σε 26 χρόνια.
Οι δύο κόρες της, που ήταν εξ αρχής στο πλευρό της, δεν σταμάτησαν το δικαστικό αγώνα. Το 2011, κι ενώ η μητέρα τους είχε εκτίσει 13 χρόνια, πέτυχαν να αφεθεί ελεύθερη υπό τον όρο ότι θα έκανε κοινωνική εργασία. Η απάντηση της Πατρίτσια ήταν αποστομωτική και ενδεικτική του χαρακτήρα της.
«Δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου και δε σκοπεύω να ξεκινήσω τώρα».
Προτίμησε να παραμείνει στη φυλακή. Τουλάχιστον για πέντε χρόνια ακόμα. Το 2016 η Πατρίτσια Ρετζιάνι ανέκτησε οριστικά την ελευθερία της. Λόγω καλής διαγωγής, αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 18 χρόνια από την ποινή της. Η ιστορία θα γίνει ταινία με την Lady Gaga, στο ρόλο της εκδικητικής χήρας και υπό την σκηνοθετική ματιά του Ρίντλεϊ Σκοτ. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Roberto Bentivegna «Ο οίκος Gucci: Μια αισθησιακή ιστορία δολοφονίας, τρέλας, λάμψης και φθόνου».
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr