Η δολοφονία που μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση στην Αμερική. Ο Τζακ Ρούμπι σκότωσε τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Κένεντυ. Πέθανε από εμβολή λίγα χρόνια μετά

Η δολοφονία που μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση στην Αμερική. Ο Τζακ Ρούμπι σκότωσε τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Κένεντυ. Πέθανε από εμβολή λίγα χρόνια μετά
Η σφαίρα του Τζακ Ρούμπι, άφησε αναπάντητο το μυστήριο της δολοφονίας του Τζoν Κένεντυ. Μπροστά στα μάτια εκατομυρίων Αμερικανών τηλεθεατών δολοφονείται ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, κατηγορούμενος για το φόνο του Αμερικανού προέδρου. Η υπόθεση της δολοφονίας του J.F.K. παγώνει και δημιουργούνται νέες θεωρίες συνωμοσίας .

Στις 24 Νοεμβρίου 1963 ο Τζακ Ρούμπι, ο 52χρονος διευθυντής νυχτερινών κέντρων και καμπαρέ στο Ντάλας,  πυροβολεί και σκοτώνει τον  Λι Χάρβεϊ  Όσβαλντ, κατηγορούμενο για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντυ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δύο ημέρες νωρίτερα, πυροβολήθηκε θανάσιμα, ενώ βρισκόταν σε ανοιχτή αυτοκινητοπομπή στο κέντρο του Ντάλας.

Όταν το αμάξι περνούσε από την Κεντρική Σχολική Βιβλιοθήκη του Τέξας στις 12:30 μ.μ., ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, που είχε πιάσει δουλειά στο κτίριο, λίγους μήνες νωρίτερα, πυροβόλησε τρεις φορές από τον έκτο όροφο τον 46χρονο πρόεδρο.

Ο Κένεντι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ντάλας, όπου και κρίθηκε νεκρός μισή ώρα αργότερα. Ο δολοφόνος του Προέδρου σκότωσε και έναν αστυνομικό, που τον σταμάτησε κοντά στο σπίτι του για ερωτήσεις.

Μια δολοφονία σε τηλεοπτική ζωντανή μετάδοση

Η Αστυνομία  συνέλαβε τον  Όσβαλντ, γέννημα θρέμμα  της Λουιζιάνα και πρώην ναυτικός, που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση. Αυτός αρνήθηκε τη κατηγορία και μεταφέρθηκε για ανάκριση σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Τη στιγμή της μεταγωγής οι τηλεοπτικές κάμερες μαγνητοσκοπούν.

Ο Τζακ Ρούμπι βγήκε μπροστά από στους άντρες της ασφάλειας, έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τον Όσβαλντ, που έπεσε νεκρός σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση.

Lee Harvey Oswald Assassination

 Τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Τζακ Ρούμπι

«Όλοι με ξέρετε. Είμαι ο Τζακ Ρούμπι». Ο Τζέικομπ Λέοναρντ Ρουμπενστάιν, που όλοι ήξεραν ως Τζακ Ρούμπι απέκτησε τη δημοσιότητα, που πάντα αναζητούσε. Η σφαίρα του δεν άφησε να πέσουν πραγματικοί τίτλοι τέλους στη δολοφονία Κένεντυ. Τυφλωμένος, όπως είπε, από το μίσος του για τη φονική πράξη του Όσβαλντ, πυροβόλησε τον κατηγορούμενο  της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου.

Το περιοδικό «Life»  αποκάλυπτε πως ο Ρούμπι οπλοφορούσε πάντα λόγω επαγγέλματος και πως την στιγμή της δολοφονίας είχε αφήσει τον σκύλο του στο αμάξι έξω από τα κρατητήρια του Ντάλας, σαν να επρόκειτο να επιστρέψει.

Οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι το FBI είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές για τον κίνδυνο να δολοφονηθεί ο Όσβαλντ, με την αστυνομία να διαβεβαιώνει ακολούθως ότι έχει λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία του.

Ο Ρούμπι, όπως δήλωσε, σκότωσε τον Όσβαλντ  γιατί θέλησε να απαλλάξει την Τζάκι Κένεντι από το μαρτύριο της δίκης, καθώς εκείνη θα έπρεπε να επιστρέψει στο Ντάλας και να ξαναζήσει τα μαύρα γεγονότα. Γι’ αυτό και  πυροβόλησε τον κατηγορούμενο στο στέρνο.

Η καταδίκη και η ανατροπή της υπόθεσης

Ο Ρούμπι καταδικάστηκε πρωτόδικα για το φόνο του Όσβαλντ το Φεβρουάριο του 1964.  Η  υπεράσπιση σου στο Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι η ψυχοκινητική επιληψία του Ρούμπι μπλόκαρε το μυαλό του και τον οδήγησε να σκοτώσει τον Όσβαλντ.

Στον Ρούμπι επιβλήθηκε η θανατική καταδίκη μέσω της ηλεκτρικής καρέκλας.

Ο δικηγόρος  του καταφέρθηκε κατά της απόφασης αποδίδοντας αντισημιτικά κίνητρα στην καταδίκη του Εβραίου πελάτη του.

Το Εφετείο ακύρωσε ομόφωνα τη θανατική του καταδίκη με την αιτιολογία ότι «στην πρώτη δίκη δικαζόταν όχι μόνο ο Ρούμπι αλλά και το ίδιο το Ντάλας, με το βάρος της ενοχής για τη δολοφονία του Κένεντι» και έτσι ήταν απαραίτητο  να γίνει ξανά η δίκη σε άλλη πόλη ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία δικαστηρίου.

Ενώ ο Τζάκι Ρούμπι  περίμενε την να δικαστεί ξανά, πέθανε  από πνευμονική εμβολή στις 3 Ιανουαρίου 1967, στο ίδιο νοσοκομείο που είχαν καταλήξει και ο πρόεδρος Κένεντυ και ο Όσβαλντ. Ο θάνατος του αναζωπύρωσε πάλι τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ποιος ήταν ο δολοφόνος Τζακ Ρούμπι;

Γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια πολωνοεβραίων, μεγάλωσε στους κακόφημους δρόμους του Σικάγο, όπου σε νεαρή ηλικία είχε ήδη αρχίσει  την παραβατικότητα. Δεν ολοκλήρωσε ποτέ το σχολείο, ενώ για χρόνια ήταν πωλητής. Κατά τη διάρκεια του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τη Πολεμική Αεροπορία. Στα τέλη του 1940, μετακόμισε στο Ντάλας, ασχολήθηκε με μαγαζιά της νυχτερινής ζωής και γέμιζε το ποινικό του μητρώο με συλλήψεις και μικρο-αδικήματα. Οι σχέσεις του με τη Μαφία και η εθνικιστική του ρητορεία ήταν γνωστές.

Μεγάλης αξίας τα προσωπικά αντικείμενα του δολοφόνου

Η μερίδα του κοινού που τον έβλεπε ως ήρωα απέδωσε μεγάλη αξία στα προσωπικά αντικείμενα του. Σε μια δημοπρασία στο Ντάλας το 2009 το γκρι καπέλο, που φορούσε ο Τζακ Ρούμπι, όταν πυροβόλησε τον Όσβαλντ πουλήθηκε για 53,775 δολάρια. Οι χειροπέδες που φορούσε  υπόδικος στο νοσοκομείο του Ντάλας όπου και υπέκυψε πουλήθηκαν για πάνω από 11,000 δολάρια. Ακόμη και σε μία ακτινογραφία για το κεφάλι του, δόθηκε αξία και πουλήθηκε με τιμή πάνω από τα 700 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη στη “Μτχ”: Φρανσουά Ντιβαλιέ. Ο γιατρός που έγινε αδίστακτος δικτάτορας και έλεγε ότι σκότωσε τον Κένεντυ με βουντού! Δημιούργησε τα «SS της Αϊτής» που ξερίζωναν καρδιές και έβγαζαν τα μάτια των αντιφρονούντων.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr