Οι δύο πολεμικοί φωτορεπόρτερ που ερωτεύθηκαν στον πόλεμο. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε μάχες τραβώντας φωτογραφίες. Γκέρντα Τάρο και Ρόμπερτ Κάπα

Οι δύο πολεμικοί φωτορεπόρτερ που ερωτεύθηκαν στον πόλεμο. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε μάχες τραβώντας φωτογραφίες. Γκέρντα Τάρο και Ρόμπερτ Κάπα

H Γκέρντα Τάρο και o Ρόμπερτ Κάπα υπήρξαν δύο πολεμικοί φωτορεπόρτερ που γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν στην πρώτη γραμμή. Εκεί που τελικά έχασαν και τη ζωή τους.

Η Γκέρντα εργάστηκε παράλληλα με τον Ρόμπερτ που κατάφερε να γίνει διάσημος φωτογράφος. Εκείνη ωστόσο, δεν πρόλαβε να γίνει γνωστή, καθώς πέθανε σε μία από τις πολλές μάχες που κάλυψε, χωρίς να παίρνει ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Τον Ιούλιο του 1937 η νεαρή φωτορεπόρτερ, Γκέρντα κάλυπτε τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Στις 25 του μήνα ήταν στα χαρακώματα της μικρής πόλης Μπρουνέτ, δυτικά της Μαδρίτης.

Οι εθνικιστές, με αρχηγό τον Φρανθίσκο Φράνκο, πυρπολούσαν και βομβάρδιζαν την πόλη.

Τα στρατεύματα των Ρεπουμπλικάνων είχαν αποδυναμωθεί.

Η πολεμική φωτορεπόρτερ, Γκέρντα Τάρο. Wikipedia

Η Γκέρντα φωτογράφιζε αδιάκοπα τη σύγκρουση, μέχρι που της τελείωσε το φιλμ.

Αμέσως άφησε τα χαρακώματα και ανέβηκε σε ένα όχημα που μετέφερε τραυματισμένους στρατιώτες.

Το όχημα συγκρούστηκε με ένα τανκ και η Γκέρντα πέθανε από τα τραύματα, το επόμενο πρωί.

Ήταν μόνο 26 χρόνων και η πρώτη φωτορεπόρτερ που έχασε τη ζωή της σε πόλεμο.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε εκείνη την ημέρα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όταν ο Ρόμπερτ Κάπα πληροφορήθηκε τον θάνατο της αγαπημένης του κατέρρευσε και κατηγόρησε τον εαυτό του που δεν ήταν μαζί της.

Ο Ρόμπερτ Κάπα ήταν ένας από τους πιο γνωστούς πολεμικούς φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα και το μότο του ήταν: «Αν οι φωτογραφίες σου δεν είναι καλές, τότε δεν είσαι αρκετά κοντά».

Η συνάντηση και η αρχή του έρωτά τους

Η Γκέρντα γεννήθηκε το 1910 στη Στουτγάρδη. Η οικογένειά της ήταν Γερμανοί και Ούγγροι, εβραϊκής καταγωγής. Το όνομά της ήταν Γκέρντα Πόχοριλ.

Όταν ο Χίτλερ και οι Ναζί πήραν την εξουσία, τα πράγματα έγιναν δύσκολα για την οικογένειά της. Το 1933 η Γκέρντα συνελήφθη επειδή μοίραζε αντι-φασιστικά φυλλάδια.

Την ελευθέρωσαν ένα χρόνο μετά, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από τη Γερμανία.

Ο φωτογράφος, Ρόμπερτ Κάπα, απαθανάτισε 5 πολέμους. Wikimediamtx Commons

Ο Ρόμπερτ Κάπα γεννήθηκε το 1913 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Ήταν και εκείνος εβραϊκής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Έντρε Έρνο Φρήντμαν.

Εγκατέλειψε την πατρίδα του όταν ήταν 18 και βρήκε δουλειά ως φωτογράφος στο Βερολίνο.

Το 1935 συναντήθηκαν στο Παρίσι και ερωτεύτηκαν. Ήταν και οι δύο άφραγκοι μετανάστες, που έπρεπε να βρουν δουλειά. Άλλαξαν τα ονόματά τους και «κυνήγησαν» μια νέα ζωή ως φωτογράφοι.

Ο Ρόμπερτ έδειξε την τέχνη της φωτογραφίας στην Γκέρντα και εκείνη σουλούπωνε την εξωτερική του εμφάνιση πριν από κάθε ραντεβού με νέο εργοδότη.

Το ζευγάρι δούλεψε μαζί απαθανατίζοντας την άνοδο του Λαϊκού μετώπου στη Γαλλία. Πωλούσαν τις φωτογραφίες τους με το όνομα του Κάπα.

Ο χωρισμός

Το 1936 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία και το ζευγάρι αποφάσισε να καλύψει τη διαμάχη και ταυτόχρονα να πάρει μέρος στον αγώνα ενάντια στον φασισμό.

Πήγαν στην Βαρκελώνη και άρχισαν να φωτογραφίζουν Ρεπουμπλικάνους στρατιώτες που ετοιμάζονταν για το μέτωπο.

Ταξίδεψαν σε όλη την εμπόλεμη χώρα στέλνοντας το φωτογραφικό τους υλικό στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι λάτρευαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες που ενίσχυαν τον αγώνα κατά του φασισμού.

Στα μέσα του επόμενου χρόνου, η Γκέρντα άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό στη Βαλένθια με το δικό της όνομα.

Τον ίδιο χρόνο, όμως, έχασε τη ζωή της στη μάχη.

Ο θάνατος του Ρόμπερτ

Μετά τον θάνατο της αγαπημένης του και το τέλος του πολέμου, ο Ρόμπερτ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Σύντομα, επέστρεψε στην Ευρώπη για να καλύψει τις  μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Κάπα κατέγραψε την πορεία του πολέμου στο Λονδίνο, στη βόρεια Αφρική, την Ιταλία, την απόβαση της Νορμανδίας στην ακτή Ομάχα και την απελευθέρωση του Παρισιού.

Ο Ρόμπερτ φωτογράφισε συνολικά πέντε πολέμους: τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία, τον δεύτερο σινο-ιαπωνικό πόλεμο, τον Β΄ Παγκόσμιο, τον πόλεμο ανάμεσα στην Αραβία και το Ισραήλ (1948) και τον πρώτο πόλεμο της Ινδοκίνας.

Στις 25 Μαΐου του 1954 ήταν στην Ινδοκίνα με τα γαλλικά στρατεύματα.

Η ομάδα στην οποία συμμετείχε διέσχιζε μια περιοχή που δέχονταν πυρά.

Ο Ρόμπερτ προχώρησε μπροστά από την ομάδα για να φωτογραφίσει τη μάχη. Πέντε λεπτά αργότερα η ομάδα του άκουσε μια έκρηξη. Ο Ρόμπερτ είχε πατήσει νάρκη.

Όταν έφτασαν στο σημείο ο φωτογράφος ήταν ζωντανός. Το αριστερό του πόδι είχε θρυμματιστεί και είχε και ένα τραύμα στο στήθος. Άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν φτάσει σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο.

Πέθανε κρατώντας την κάμερά του στο χέρι του. Ήταν 40 χρόνων.

Κάπα, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση της Νορμανδίας στην παραλία Ομάχα. Flickr

«Η μεξικάνικη βαλίτσα»

Η ιστορία των δύο φωτογράφων έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια όταν βρέθηκαν στο Μεξικό 4.500 αρνητικά φωτογραφιών που είχε τραβήξει το ζευγάρι. Ο Ρόμπερτ, το 1939, προσπάθησε να περάσει λαθραία τις φωτογραφίες στη Γαλλία, αλλά κατέληξαν στο σπίτι ενός μεξικανού πρέσβη.

Τα φιλμ έμειναν «θαμμένα» για περίπου μισό αιώνα. Όταν ο πρέσβης με τη γυναίκα του πέθαναν, οι φωτογραφίες πέρασαν στα χέρια ενός συγγενή του. Ήταν ο σκηνοθέτης Βενιαμίν Τάρβερ.

Ο Τάρβερ αμέσως κατάλαβε τι κρατούσε στα χέρια του και επικοινώνησε με το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, το οποίο ίδρυσε ο αδερφός του Ρόμπερτ, ο Κόρνελ Κάπα.

Το 2007, η «μεξικάνικη βαλίτσα» πέρασε στα χέρια του Κόρνελ.

Τρία χρόνια μετά διοργάνωσαν μια έκθεση για τις χαμένες φωτογραφίες και τον έρωτα των δύο φωτογράφων, που γεννήθηκε και πέθανε στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Με πληροφορίες από guardia.com, bbc.com, dailymail.co.uk και cnn.com

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η μοναδική γυναίκα που ήταν στην απόβαση της Νορμανδίας και κατέγραψε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στο Νταχάου. Η Μάρθα Γκέλχορν χώρισε τον Χέμινγουεϊ και κάλυπτε πολέμους έως τα 85 της 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr