Από την weekend edition news247
Γκάλοπ ή δημοσκοπήσεις ή μετρήσεις της κοινής γνώμης, γίνονται για πολλούς λόγους, κυρίως εμπορικούς, αλλά στην Ελλάδα τα έχουμε συνδυάσει με τις πολιτικές εξελίξεις.
Τα αποτελέσματα τους έχουν αμφισβητηθεί, γιατί πολλές φορές έχουν αποδειχθεί παραπλανητικά.
Η πρώτη αποτυχία έγινε το 1948 και έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη “γκάφα” στην ιστορία του Τύπου.
Ο Τζορτζ Γκάλοπ και τα…γκάλοπ
Η γέννηση των γκάλοπ οφείλεται στον καθηγητή Τζορτζ Γκάλοπ (George Gallup) που τα έκανε συνώνυμα με τις σφυγμομετρήσεις.
Το 1935 ο καθηγητής δημοσιογραφίας που είχε συνδυάσει τη διαφήμιση με το μάρκετινγκ, δημιούργησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης.
Το ινστιτούτο, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων μάθαινε τις αγαπημένες εφημερίδες, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τα περιοδικά που προτιμούσαν οι Αμερικάνοι. Στη συνέχεια έδινε τα στοιχεία που συγκέντρωνε στους διαφημιζόμενους, που θεωρούσαν τις μετρήσεις του πολύτιμο εργαλείο για να κατευθύνουν αναλόγως τις διαφημίσεις τους.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1936, και με την ίδια συνταγή – τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις – προχώρησε στην πρώτη πολιτική δημοσκόπηση. Προέβλεψε, την νίκη του Ρούσβελτ που ήταν το αουτσάιντερ στην εκλογική αναμέτρηση. Ο Τύπος μάλιστα τον θεωρούσε σίγουρο ηττημένο της αναμέτρησης. Ο καθηγητής προέβλεψε σωστά.
Αυτό ήταν, ο Γκάλοπ μέσα σε ένα βράδυ έγινε το εργαλείο για κάθε υποψήφιο και η μέθοδός του, απαραίτητη για τον προεκλογικό αγώνα.
Η επιβεβαίωση του, στις δύο επόμενες αναμετρήσεις στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Οι εκλογές πλέον γίνονταν για να επιβεβαιώσουν τις μετρήσεις του Γκάλοπ.
Δεν ήταν όμως μόνο οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις που διενεργούσε είχαν γίνει πλέον ένα εργαλείο σε παγκόσμιο.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’40 το Αμερικανικό Ίδρυμα Κοινής Γνώμης είχε πραγματοποιήσει σφυγμομετρήσεις σε 392 αναμετρήσεις με τις λανθασμένες εκτιμήσεις να αγγίζουν μόλις το 3,9%.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ο άγνωστος Χάρι Τρούμαν. Ο πρόεδρος που έριξε τις πυρηνικές βόμβες, κατηγορήθηκε ως αριστερός…
Το μεγάλο λάθος…Χάρι Τρούμαν και Τόμας Ντιούι. Ποιος νίκησε στην πραγματικότητα;
Δυστυχώς για τον Γκάλοπ και όσους τον θεοποίησαν, μέσα σε αυτό το 3,9% ήταν και η λάθος πρόβλεψη για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1948.
Στην αναμέτρηση αυτή αντιμέτωποι ήταν ο Thomas E. Dewey για τους Ρεπουμπλικάνους και ο Harry S. Truman για τους Δημοκρατικούς. Η προεκλογική καμπάνια του Truman έμοιαζε προβληματική και αρκετές από τις προτάσεις του, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην παράταξη του.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία από δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του ο Τύπος (36% των πολιτών πίστευε ότι ο Truman θα είναι ένας καλός πρόεδρος) εφημερίδες και περιοδικά έπαιρναν θέση υπέρ του διαφαινόμενου νικητή Dewey.
To Life κυκλοφόρησε με φωτογραφία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τίτλο:
«Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ οι «New York Times» επισήμαιναν ότι:
«η εκλογή του Dewey ως προέδρου είναι βέβαιη».
Όμως, ο Ντιούι στην προεκλογική περίοδο έκανε τα πάντα για να ανατρέψει οποιοδήποτε αβαντάρισμα είχε από τον Τύπο, διαψεύδοντας τα στοιχεία που έδειχναν ότι είναι πιο αγαπητός για Πρόεδρος.
Σε μία συγκέντρωση του παρατήρησε ότι στο ακροατήριο του παραβρίσκονταν αρκετά παιδιά, κάτι που το σχολίασε ανεπιτυχώς. Ανέφερε ότι θα πρέπει να αισθάνονται τυχερά που τους είχε εξασφαλίσει μία ημέρα χωρίς σχολείο για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από ένα από τα παιδιά που παρατήρησε ότι ήταν Σάββατο και ότι έτσι και αλλιώς δεν είχαν σχολείο.
Σε μία άλλη συγκέντρωση, η πλατφόρμα που μιλούσε υποχώρησε. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε αλλά το σχόλιο που έκανε ήταν ο απόλυτος αυτοτραυματισμός της σοβαρότητάς του.
Αναφερόμενος στον μηχανικό που ήταν υπεύθυνος είπε: «θα έπρεπε να πυροβοληθεί το ξημέρωμα, αλλά επειδή δεν χτύπησε κανείς, θα του τη χαρίσουμε αυτή τη φορά».
Στις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έδειχνε να κλείνει όχι όμως αρκετά για να υπάρξει ανατροπή.
Όλες οι έρευνες – γιατί πλέον πέρα από τον Γκάλοπ είχαν μπει και άλλοι στον χώρο – έδειχναν επικράτηση του Ντιούι από 5% έως 15%.
Αποτέλεσμα πολύ μακριά από τα όρια του στατιστικού σφάλματος.
Η ημέρα των εκλογών έφθασε, οι Αμερικάνοι ψήφισαν, οι κάλπες έκλεισαν και ξεκίνησε η καταμέτρηση.
Τι και αν τα αποτελέσματα που άρχισαν να συγκεντρώνονταν από τις διάφορες Πολιτείες έδιναν βραχεία κεφαλή στον Τρούμαν, οι δημοσιογράφοι – με βάση τα στοιχεία που είχαν από τις δημοσκοπήσεις – ενημέρωναν τους ακροατές, ότι αυτό αναμένεται να ανατραπεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Στην Chicago Daily Tribune υπήρχε σταθερά όλη την προεκλογική περίοδο μία απαξιωτική στάση απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Εκείνο όμως το βράδυ ο τίτλος έπρεπε να βγει κάποιες ώρες νωρίτερα εξαιτίας μίας απεργίας των τυπογράφων. Τα πρώτα φύλλα θα έπρεπε να φύγουν για τις Δυτικές Ακτές και ο χρόνος πίεζε.
Οι επιλογές ήταν δύο: ή ένας γενικόλογος τίτλος που θα είχε ξεπεραστεί από τα γεγονότα ή ένας ξεκάθαρος που θα έφερνε την εφημερίδα μπροστά και από τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα τα αντίτυπα να φεύγουν σαν ζεστά κουλούρια.
Με βάση την έως τότε αλάνθαστη πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων επέλεξαν το δεύτερο με αποτέλεσμα τα πρώτα 150.000 φύλλα να κυκλοφορήσουν με τίτλο «Dewey Defeats Truman» (O Ντιούι επικράτησε του Τρούμαν).
Όσο προχωρούσε η νύχτα αντί να γίνει η ανατροπή, η διαφορά υπέρ του Τρούμαν αυξάνονταν. Στην Chicago Daily Tribune σταμάτησαν τα πιεστήρια και έτρεξαν να αλλάξουν τον τίτλο στην δεύτερη έκδοση. Το κακό όμως είχε γίνει, τα πρώτα φύλλα είχαν κυκλοφορήσει.
Η “εκδίκηση” του Τρούμαν
Η γκάφα θα μπορούσε να είχε περάσει στα ψηλά και να ξεχαστεί σύντομα εάν ο Χάρι Τρούμαν δεν ήθελε να πάρει την εκδίκηση του από την εφημερίδα που είχε κρατήσει ιδιαίτερα αρνητική στάση απέναντι του στην προεκλογική περίοδο.
Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δύο ημέρες αργότερα ανεβαίνοντας στο τρένο που θα τον οδηγούσε από το Σεντ Λούις στην Ουάσινγκτον, ο νέος πρόεδρος κράτησε απέναντι από τα φλας των φωτογράφων ένα από τα εξώφυλλα της πρώτης έκδοσης της Chicago Daily Tribune.
Φρόντισε μάλιστα να κάνει και ένα σχόλιο για να πληγώσει περισσότερο την αξιοπιστία της εφημερίδας:
«Μάλλον δεν θα άκουσα καλά».
Οι υπεύθυνοι της Chicago Daily Tribune υποστήριξαν, ότι έπεσαν θύματα των δημοσκοπήσεων και οι δημοσκόποι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο Burns W. Roper της «Roper Starch Worldwide» ανέφερε, ότι δεν θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν λάθος σε ότι αφορά την αποτύπωση της κοινής γνώμης αλλά ως προς την αποτύπωση του αποτελέσματος των εκλογών. Από την πλευρά του, ο Τζορτζ Γκάλοπ ο νεότερος, εντόπισε το λάθος στον εφησυχασμό που είχε δημιουργήσει η μεγάλη διαφορά με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσουν δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Η φωτογραφία του Τρούμαν με το εξώφυλλο της ήττας του έγινε άγαλμα στην Rapid City και επαναλήφθηκε σαν στιγμιότυπο από πολιτικούς που ήθελαν να δείξουν στους πολίτες να μην πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις.
Η πιο πρόσφατη χρήση της φωτογραφίας έγινε πριν από λίγες ημέρες υπό μορφή σκίτσου. Συγκεκριμένα, το εξώφυλλο του New Yorker είχε τον Kanye West σε ρόλο Truman να κερδίζει τις εκλογές του 2020 με αντίπαλο τον Donald Trump.
Πηγή: weekend edition news247
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι επεισοδιακές εκλογές του Πειραιά που οδήγησαν στον διαμελισμό σε μικρότερους Δήμους. Η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Κοκκινιά «αποσπάστηκαν» για να διαχωριστεί το προσφυγικό στοιχείο…
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ