Το 2017 η Λίβερπουλ γιόρτασε 125 χρόνια από την ίδρυσή της. Θεωρείται από τις ιστορικότερες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μέχρι το 2017 μετρά 18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα Αγγλίας, 5 Τσάμπιονς Λιγκ και 3 Κύπελλα Ουέφα.
Ο Κέννυ Νταλγκλίς, o Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής που ταυτίστηκε με την ομάδα της Λίβερπουλ, είχε πει: “Δεν υπάρχει κανένας, πουθενά στον κόσμο σε κανένα στάδιο, που να είναι μεγαλύτερος ή καλύτερος από αυτή την ποδοσφαιρική ομάδα”.
Οι “κόκκινοι”, όπως είναι γνωστή η ομάδα της Λίβερπουλ, ιδρύθηκαν το 1892 από τον πρόεδρο της Έβερτον, Τζον Χούλντινγκ, ο οποίος ήρθε σε διαφωνία με την ομάδα του, επειδή ζήτησε αύξηση του ενοικίου του γηπέδου Άνφιλντ.
Τα μέλη της Έβερτον αρνήθηκαν να πληρώσουν το ενοίκιο και μετακόμισαν στο Γκούντισον Παρκ.
Tότε, ο Χούλντινγκ αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο σύλλογο, με την ονομασία Everton Athletic.
Αγόρασε 13 Σκωτσέζους παίκτες και πήραν μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα του Λάνκασιρ, φορώντας κυανόλευκες φανέλες.
Επειδή τα επίθετα των Σκωτσέζων ξεκινούσαν από τη φράση “Μακ” τους αποκαλούσαν την “ομάδα των Μακς”.
Η ομάδα πήρε το όνομα της πόλης, Λίβερπουλ, επειδή η ομοσπονδία δεν αναγνώριζε την πρώτη ονομασία.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, φόρεσαν ερυθρόλευκες φανέλες και το 1901 κέρδισαν για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Αγγλίας.
Εκείνη τη χρονιά υιοθέτησαν ως έμβλημα τον κορμοράνο, που είναι το σύμβολο της πόλης.
Αρχές της δεκαετίας του ’20, η Λίβερπουλ κέρδισε σερί πρωταθλήματα, αλλά οι ένδοξες μέρες κράτησαν για λίγο.
Ακολούθησε μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του συλλόγου, καθώς έμεινε χωρίς τίτλο για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Τη δεκαετία του ΄50 έπεσε κατηγορία και άλλαξε προπονητές προκειμένου να καταφέρει να επανέλθει στην Α’ κατηγορία.
Η επιστροφή στις επιτυχίες ήρθε το 1959, όταν ο Μπιλ Σάνκλι ανέλαβε χρέη προπονητή.
Έδιωξε 24 παίκτες της παλιάς ομάδας και συνέδεσε το όνομά του με την αναγέννηση της Λίβερπουλ. Η ομάδα επέστρεψε στην Α’ κατηγορία, κέρδισε το πρωτάθλημα του 1964 και οι παίκτες υιοθέτησαν τις κατακόκκινες φανέλες.
Όπως είχε αναφέρει ο ποδοσφαιριστής Ίαν Στ. Τζον ο λόγος ήταν ο εξής:
“Πίστευε ότι το συγκεκριμένο χρώμα υποδηλώνει δύναμη και προκαλεί φόβο στον αντίπαλο. Ήρθε στα αποδυτήρια μία ημέρα και πέταξε μερικά ζευγάρια κόκκινα σορτσάκια στον Ρόνι Γετς. Φορέστε αυτά τα σορτσάκια και να δούμε πως σας πηγαίνουν. Κριστ, Ρόνι, φαίνεστε επιβλητικοί, τρομακτικοί, πανύψηλοι”, μας είπε και εγώ του απάντησα: Γιατί να μην φοράμε μόνο κόκκινα αφεντικό, γιατί να μην φοράμε και κόκκινες κάλτσες; Ας βγούμε μόνο με κόκκινα”.
Την επόμενη χρονιά έγιναν κυπελλούχοι Αγγλίας και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Ακολούθησε μια χρυσή περίοδος με πολλές επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων.
Οι οπαδοί τραγουδούσαν τον ύμνο “You’ll Never Walk Alone” -ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1945 από αμερικανούς συνθέτες κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ενός φίλου τους και το τραγουδούσαν στην αρχή και το τέλος κάθε αγώνα.
Ο Σάνκλι έμεινε στην ομάδα έως το 1974 και ο
Τον διαδέχτηκε ο βοηθός του, Μπομπ Πέισλι, ο οποίος θεωρείται ο πιο πετυχημένος στην ιστορία του συλλόγου.
Στα εννιά χρόνια που παρέμεινε στη Λίβερπουλ, κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα πρωταθλητριών, 1 κύπελλο UEFA και 4 φορές το Charity Shield. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 1978 έως τον Ιανουάριο του 1981 ήταν αήττητη σε 85 αγώνες.
Παίκτες όπως ο Κέβιν Κήγκαν, ο Κέννυ Νταλγκλίς και ο Ίαν Ρας σημάδεψαν την πορεία της ομάδας τις δεκαετίες του ’70 και του 80′.
Οι τραγωδίες στο Χέιζελ και στο Χίλσμπορο
Το 1985 ένα τραγικό γεγονός συνέβη στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, που η Λίβερπουλ αγωνιζόταν κόντρα στη Γιουβέντους στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών.
Μια ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οπαδοί της αγγλικής ομάδας επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους με αποτέλεσμα πολλοί να ποδοπατηθούν και ένα μέρος της εξέδρας να καταρρεύσει και να καταπλακώσει τους οπαδούς .
Συνολικά 39 άνθρωποι, κυρίως Ιταλοί, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν.
Η Θάτσερ σε συνεννόηση με την Ουέφα επέβαλλε αποκλεισμό 5 ετών σε όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων και έξι ετών στη Λίβερπουλ. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα άλλαξαν ριζικά χωρίς τη συμμετοχή των αγγλικών ομάδων.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ στο στάδιο Χίλσμπορο στην πόλη Σέφιλντ.
Στις κερκίδες εισήλθαν υπεράριθμοι φίλαθλοι με αποτέλεσμα δεκάδες να συνθλιβούν πάνω στα ψηλά κιγκλιδώματα που χώριζαν το γήπεδο με την εξέδρα. Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά ένα άτομο τον Ιούλιο του 2021.
Τη δεκαετία του ’90 η ομάδα δεν πέτυχε σημαντικές διακρίσεις, αλλά προσέφερε θεαματικό ποδόσφαιρο στους φιλάθλους με τον Τζέιμι Κάραγκερ και τον Στίβεν Τζέραλντ στην ενδεκάδα.
Κατάφερε να επανέλθει στις ευρωπαϊκές οργανώσεις και το 2005 κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν μυθικό τελικό στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον της Μίλαν.
Ενώ η Λίβερπουλ έχανε στο ημίχρονο με 3-0, ο Τζέραρντ έκανε το 3-1 και μέχρι το τέλος του αγώνα κατάφεραν να ισοφαρίσουν.
Ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Κάραγκερ, πλησίασε τον τερματοφύλακα, Γέρζι Ντούντεκ και του ζήτησε να μιμηθεί τον Γκρόμπελαρ στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, ο οποίος είχε μπερδέψει τους παίκτες της Ρόμα στη διαδικασία των πέναλτι, τρεκλίζοντας πάνω στη γραμμή της εστίας.
Ο Ντούντεκ έκανε το ίδιο και χάρισε στη Λίβερπουλ το Τσάμπιονς Λιγκ.
Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Γουνάιτεντ
Μεγάλος αντίπαλος της Λίβερπουλ, εκτός από την Έβερτον είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η κόντρα των “κόκκινων” με τους “κόκκινους διαβόλους” ξεκινάει από τα τέλη του 1800 και την αντιπαλότητα των δύο πόλεων.
Τη δεκαετία του 80′ σημειώθηκαν πολλά επεισόδια βίας μεταξύ των οπαδών τους και η ένταση γιγάντωσε όταν ο Άλεξ Φέργκιουσον ανέλαβε τα ηνία της Μάντσεστερ, δηλώνοντας: “θα ρίξω τη Λίβερπουλ από το γ@#$#νο θρόνο της”.
Πράγματι, η Μάντσεστερ κυριάρχησε στην Πρέμιερ λιγκ για τα επόμενα χρόνια, με τον Φέργκιουσον να δηλώνει: “είναι σπουδαίο που οι νεαροί φίλαθλοι μεγαλώνουν και δεν θυμούνται πότε η Λίβερπουλ ήταν επιτυχημένη τελευταία φορά”.
Τα ντέρμπι των δύο ομάδων προσελκύουν τους φιλάθλους και αποτελούν σημείο αναφοράς για το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η τραγωδία του Χίλσμπορο, 97 φίλαθλοι της Λίβερπουλ πέθαναν στον ημιτελικό του 1989 για το κύπελλο Αγγλίας. Οι παίκτες στο γήπεδο έπαιζαν μπάλα και οι φίλαθλοι πέθαιναν στην κερκίδα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr