Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες: από τον Αργοσαρωνικό και το Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η περιβαλλοντική οργάνωση “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” δημοσίευσε ένα βίντεο στο Youtube που δεν άργησε να γίνει viral.
Πρωταγωνιστής του βίντεο είναι μια χελώνα που ονομάζεται Μάριος και, σύμφωνα με την οργάνωση, κατάφερε πέρυσι να φάει εκατοντάδες μωβ μέδουσες μέσα σε 30 λεπτά. Ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Γιάννης Ορφανός, που κατέγραψε τον Μάριο, ανέφερε:
“Ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Υπήρχε μια έξαρση μεδουσών εδώ στις Κυκλάδες. Είχε χιλιάδες μέδουσες. Γινόταν χαμός σε όλο το νησί. Ήμουν σίγουρος ότι αν μπω μέσα στη θάλασσα, θα δω τον Μάριο να τρώει τσούχτρες. Και όντως έτσι έγινε. Αυτό το μισάωρο που κατάφερα να είμαι εκεί, έφαγε πάνω από 100 μέδουσες σίγουρα“.
Το βίντεο της οργάνωσης “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” (Naxos Wildlife Protection) με το Μάριο να κολυμπάει και να τρώει μωβ μέδουσες:
Αρχικά “βαφτίστηκε” Μαρία
Όπως αναφέρει ο κ. Ορφανός, ο Μάριος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014 να κολυμπάει στη παραλία της Αγίας Άννας στη Νάξο. Έκτοτε, από τα μέσα Απρίλη έως περίπου και τον Δεκέμβριο, περιφέρεται στα ίδια νερά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ανθρώπους.
Ανήκει στο είδος καρέτα καρέτα, ζυγίζει περίπου 40 κιλά και “είναι οριακά ενήλικος, γύρω στα 22-23 έτη”. Το καβούκι του έχει μήκος 77 εκατοστά, με βάση την πιο πρόσφατη μέτρηση της οργάνωσης, και, όπως όλες οι θαλάσσιες χελώνες, αποτελεί τον κύριο θηρευτή της μωβ μέδουσας.
Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, οι θηλυκές χελώνες δεν έχουν σχεδόν καθόλου ουρά. Έχουν μια μικρή που δεν βγαίνει από το καβούκι. Αυτός ήταν και ο λόγος που, στην αρχή, πίστευαν ότι ο Μάριος είναι γένους θηλυκού:
“Όταν τον είχαμε πρωτοσυναντήσει, ήταν ανήλικος, δεν είχε βγάλει ακόμα ουρά και, γι’ αυτό, αρχικά, τον είχαμε βγάλει Μαρία. Στη συνέχεια, όμως, ανέπτυξε ουρά“.
Είναι εξοικειωμένος με τους ανθρώπους
Η παραλία της Αγίας Άννας είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες και, συχνά, πολύβουες, του νησιού. Ωστόσο, ο Μάριος είναι συνηθισμένος με αυτό, όπως λέει ο κ. Ορφανός:
“Κολυμπά μαζί με τους λουόμενους. Δεν απομακρύνεται. Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τον Μάριο να περνά κάτω από 10 με 15 ανθρώπους που κολυμπούν στην επιφάνεια. Έχει συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία. Η φωλιά του βρίσκεται 20 μέτρα από την ακτή. Και όλα αυτά σε μια περιοχή με πολυσύχναστες καφετέριες και πολύ κόσμο, ειδικά το καλοκαίρι“.
Ιστορίες όπως του Μάριου επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική είναι η προστασία της άγριας ζωής για τη διατήρηση της ισορροπίας τόσο στο θαλάσσιο όσο και το χερσαίο οικοσύστημα, τονίζει ο σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”.
“Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούμε την συμπεριφορά και την εξέλιξη του Μάριου, προσέχοντας τα μέρη που συχνάζει από επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες και ενημερώνουμε τους κολυμβητές για την αποφυγή ενόχλησής του“, αναφέρει η οργάνωση σε πρόσφατη ανακοίνωσή της στο Facebook.
Ο τραυματισμός του Μάριου και το έργο της οργάνωσης για την προστασία των χελωνών
Το 2021, η οργάνωση παρατήρησε ένα τραύμα στο πτερύγιο του Μάριου, πιθανόν από κάποιο καρχαριοειδές. Ωστόσο, η πληγή επουλώθηκε, ο Μάριος ανάρρωσε και επέστρεψε δριμύτερος. Δεν πρόκειται, πάντως, για το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας στη Νάξο.
“Ο Μάριος δεν είναι μόνος του στη Νάξο, καθώς υπάρχουν και άλλες θαλάσσιες χελώνες που ζουν στο νησί. Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μετά τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν με πρωτοβουλία του “Naxos Wildlife Protection”.
Είχαν προηγηθεί πολλαπλά φαινόμενα θανάτωσης χελωνών από αλιείς. Τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πλέον οι θαλάσσιες χελώνες, ανάμεσά τους και ο Μάριος, μπορούν και κολυμπούν χωρίς προβλήματα“, λέει ο κ. Ορφανός.
Και συμπληρώνει: “Έχουμε καταγράψει κοντά στις 100 θαλάσσιες χελώνες τα τελευταία 7 χρόνια. Αρκετές είναι περαστικές. Από αυτές υπάρχουν 20 περίπου που έρχονται συνέχεια στο νησί και τους έχουμε δώσει και ονόματα.
Στη Νάξο υπάρχει και ένας καφέ σπόγγος που ευδοκιμεί στα βράχια και αρέσει πολύ στις θαλάσσιες χελώνες να τον καταναλώνουν, πέρα από τις μέδουσες που τις καταβροχθίζουν“.
Από τι κινδυνεύουν οι θαλάσσιες χελώνες
Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, “πριν από 4 με 5 χρόνια υπήρχε μια έξαρση θανατώσεων. Είχαμε αποκεφαλισμούς, σφαγμένες χελώνες και χελώνες που βρέθηκαν τσιμεντωμένες. Θλιβερά περιστατικά που συνδέονται τις περισσότερες φορές με αλιείς”.
Τα δίχτυα, τα αγκίστρια και οι προπέλες από τα σκάφη είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις θαλάσσιες χελώνες.
Η οργάνωση διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις για την περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Σε συνεργασία με την οργάνωση “ΑΡΧΕΛΩΝ”, εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμο έργο, φροντίζοντας τραυματισμένες χελώνες έως ότου εκείνες αναρρώσουν και επιστρέψουν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με την οργάνωση “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”, οι λουόμενοι δεν πρέπει να ταΐζουν, να κόβουν το δρόμο ή να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη από τα 2-3 μέτρα θαλάσσιες χελώνες όπως ο Μάριος. Αν δεν ενοχληθεί, δεν γίνεται επιθετική.
Αυτές τις οδηγίες, καθώς επίσης και περισσότερο εξειδικευμένες σε περίπτωση εύρεσης τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, επισημαίνει η οργάνωση στο ακόλουθο βίντεο:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Naxos Wildlife Protection (Facebook)
Με πληροφορίες από Athens Voice
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
- Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ