Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει χαρακτηριστεί ως το χειρότερο μέρος για τις γυναίκες. Στον αντίποδα, η μητριαρχική κοινωνία των Minangkabau στην Ινδονησία είναι μία όαση ισότητας, αλληλοσεβασμού και κοινωνικής ηρεμίας.
Πρόκειται για δύο μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν απλοϊκά, οι τεχνολογικές εξελίξεις αργούν να φτάσουν και η παράδοση παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα. Γιατί στη μια περιοχή η κουλτούρα του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ανθεί, ενώ στην άλλη εκλείπει;
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, διαπιστώθηκε ότι το 59% των ανδρών στην Παπούα Νέα Γουινέα παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει βιάσει την σύντροφό του.
Το 2016, οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι τρεις στις τέσσερις γυναίκες που κατέληξαν στο νοσοκομείο εξαιτίας βιασμού, γνώριζαν τον βιαστή τους. Εκτός αυτού, πάνω από τις μισές ήταν ανήλικες, ενώ το 1/6 ήταν κάτω των 5 ετών.
Έκθεση του οργανισμού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) αναφέρει ότι το 70% των γυναικών στη χώρα έχει υποστεί κάποιο είδος σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Δικαίως, η Παπούα Νέα Γουινέα έχει κερδίσει τη φήμη ενός από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τις γυναίκες. Εκτός από την ανεξέλεγκτη σεξουαλική βία, τα δικαιώματα είναι περιορισμένα και στην εκπαίδευση, την υγεία και στην επιλογή συντρόφου και στη δημόσια ζωή.
Το σχεδόν απίστευτο είναι ότι εκατοντάδες γυναίκες βασανίζονται και εκτελούνται δημόσια με την κατηγορία της μαγείας.
Παρότι η χώρα βρίσκεται στην Ωκεανία και βίωσε την αποικιοκρατία των Βρετανών και των Γερμανών, δεν “δυτικοποιήθηκε”. Ένα από τα λίγα και πιο αισθητά κατάλοιπα της ευρωπαϊκής προσπέλασης είναι μάλλον η διάδοση του Χριστιανισμού. Πάνω από το 95% του πληθυσμού δηλώνουν Χριστιανοί.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι χωρισμένο σε φυλές, δεν έχει αποβάλει τον πρωτόγονο τρόπο ζωής και διατηρεί τις παραδόσεις δεκάδων αιώνων. Έτσι, το χριστιανικό δόγμα έχει ερμηνευθεί και προσαρμοστεί στη νοοτροπία των ιθαγενών. Ο άντρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και η γυναίκα υπάγεται στην δικαιοδοσία και τις διαθέσεις του.
Minangkabau: Μια μητριαρχική κοινότητα
Στον αντίποδα του παραδείγματος της Παπούας Νέας Γουινέας βρίσκεται μία πολυπληθής εθνοτική ομάδα με έδρα την Ινδονησία.
Οι Minangkabau κατοικούν στο νησί Σουμάτρα και ο πληθυσμός τους φτάνει τα 6,5 εκατομμύρια. Αποικίες τους υπάρχουν ακόμα στην Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, αλλά και την Ολλανδία.
Πρόκειται για μία κοινότητα αμιγώς μουσουλμανική, που όμως έχει επίσης ερμηνεύσει και προσαρμόσει το θρησκευτικό δόγμα στον ήδη υπάρχοντα τρόπο ζωής. Η πίστη τους είναι βασισμένη στη θεωρία της συμπληρωματικότητας των φύλων. Με άλλα λόγια, ο άντρας δεν θεωρείται ανώτερος από τη γυναίκα. Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και οι ικανότητες κάθε φύλου συμπληρώνουν αρμονικά τις ιδιαιτερότητες του άλλου.
Στην ανάπτυξη αυτής της φιλοσοφίας έχει συμβάλει και η βουδιστική επιρροή που είναι ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή.
Η κοινότητα των Minangkabau έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ελάχιστες στον κόσμο, όπου τα ποσοστά της σεξουαλικής βίας είναι σχεδόν μηδενικά. Όσοι έχουν ζήσει ή μελετήσει την κοινότητα διαπίστωσαν ότι για τις υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα δεν ευθύνονται οι νόμοι και οι αυστηρές ποινές.
Ο αλληλοσεβασμός είναι βαθύτερο κομμάτι της κουλτούρας τους. Η αποστροφή προς οποιαδήποτε μορφή βίας εκφράζεται καταφανώς μέσω των λαϊκών παροιμιών. Ο βιασμός θεωρείται συμπεριφορά βαρβάρων και ως η επιτομή των απολίτιστων. Ιδιαίτερα η βία κατά των γυναικών καταδικάζεται απερίφραστα από τα χωριά, στα οποία είναι χωρισμένη η κοινότητα. Άλλωστε και η δομή της ιεραρχίας τους είναι σε μεγάλο βαθμό μητριαρχική. Η περιουσία κληροδοτείται από την μητέρα στην κόρη κι έπειτα στην εγγονή.
Οι έννοιες της μητρότητας και της ανατροφής είναι ιερές. Οι Minangkabau δοξάζουν τη μυθική Βασίλισσα Μητέρα και στις θρησκευτικές τελετές τους, η παρουσία και η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών είναι απαραίτητη. Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα μιας οικογένειας θεωρείται ως ο “πυλώνας του σπιτιού”, ενώ τα παλαιότερα χωριά αποκαλούνται “μητρικά”.
Από την άλλη, η λεγόμενη μητριαρχία σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας δεν συνεπάγεται με θηλυκή κυριαρχία. Όπως επισημαίνει η ανθρωπολόγος Peggy Reeves Sanday που έχει μελετήσει επί σειρά ετών την κοινότητα, “δεν υπάρχει ούτε αρσενική ούτε θηλυκή κυριαρχία. Οι Minangkabau πιστεύουν ότι η λήψη αποφάσεων πρέπει να είναι κοινή συναινέσει.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίληψη που κυριαρχεί όσον αφορά στο σεξ.
“Το σεξ δεν θεωρείται ούτε προνόμιο, ούτε μέτρο ανάδειξης του ανδρισμού. Η αντίληψη ενός άντρα για τον εαυτό του δεν καθορίζεται από την σεξουαλική του ικανότητα ή δραστηριότητα. Η βία δεν είναι συνδεδεμένη με το σεξ, ούτε θεωρείται ως αντρικό χαρακτηριστικό. Οι Minangkabau δεν έχουν προλάβει να εξερευνήσουν το σεξ ως “προϊόν” και να “περιηγηθούν” στις φετιχιστικές πτυχές του.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Big Brother. Περιπτώσεις που η «κουλτούρα του βιασμού» δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Στην Ισπανία έβαλαν διαγωνιζόμενη να παρακολουθήσει βίντεο με το βιασμό της
αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr