Η χάρη του πλανητάρχη στις γαλοπούλες, για το Τhanksgiving. Πως ξεκίνησε ένα ηλίθιο έθιμο, για να καλυφθεί ένα σκάνδαλο

Η χάρη του πλανητάρχη στις γαλοπούλες, για το Τhanksgiving. Πως ξεκίνησε ένα ηλίθιο έθιμο, για να καλυφθεί ένα σκάνδαλο

Την τελευταία Τετάρτη του Νοεμβρίου, παραμονή των Ευχαριστιών, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται στον Λευκό Οίκο δύο αφράτες και στρουμπουλές αρσενικές γαλοπούλες. Όπως απαιτεί το έθιμο, τους δίνει ανόητα ονόματα του τύπου «Kαραμελίτσα» και «Ποπκορν». Έπειτα, ως «καλός νονός» δίνει χάρη στις δύο γαλοπούλες, αντί να τις οδηγήσει στον σφαγέα και απο εκεί στον φούρνο, με τελικό προορισμό το πιάτο του. Έτσι, τις αφήνει να ζήσουν ελεύθερες στο όρος Βερνόν.

turkeypardon

Πρόκειται για μία από τις λεγόμενες παραδόσεις του αμερικάνικου έθνους, γιατί στην πραγματικότητα ξεκίνησε ως ένα επικοινωνιακό τρικ!

Το χρονικό της απονομής χάριτος

Ο εθνικός οργανισμός γαλοπούλας  δωρίζει κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο δύο γαλοπούλες από το 1947. Ο Τρούμαν και ο Αϊζενχάουερ τις έφαγαν αμφότερες, χωρίς να δώσουν χάρη σε καμία. Κάποιοι αποδίδουν στον Τζον Κένεντι το έθιμο της χαρης. Στην πραγματικότητα όμως, ο Κένεντι φέρεται απλά να έστειλε τη γαλοπούλα πίσω στη φάρμα, γιατί δεν ήταν αρκετά στρουμπουλή. Στην ουσία, ο Ρήγκαν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που έδωσε χάρη στις γαλοπούλες το 1987, αλλά το έκανε ως αστείο, για να αποσπάσει την προσοχή του Τύπου από ένα σκάνδαλο. Οι δημοσιογράφοι ασκούσαν πιέσεις στον πρόεδρο Ρήγκαν, σχετικά με το αν σκόπευε να δώσει ή όχι χάρη στους Όλιβερ Νορθ και Τζον Ποιντέξτερ, που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο Ιράν γκέιτ. Δυο χρόνια αργότερα, το 1989, ο Τζόρτζ Μπους, επανέλαβε τη χάρη προς τις γαλοπούλες, καθιερώνοντάς το ως έθιμο του αμερικανικού λαού.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr