Υπήρξε μία από τις ομορφότερες ηθοποιούς της “Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ”. Ο Τύπος την εξύμνησε και την “κυνήγησε”, έγινε εξώφυλλο στα περιοδικά, αλλά προτιμούσε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό της sex symbol.
Το αφεντικό της Metro Goldwyn Mayer (MGM), Λούις Μάγιερ είχε πει, όταν πέρασε από οντισιόν σε ηλικία 18 ετών: “Δεν μπορεί να τραγουδήσει, δεν μπορεί να παίξει, δεν μπορεί να μιλήσει. Είναι όμως φοβερή. Υπογράψτε συμβόλαιο μαζί της“.
Κάποτε είχε κολυμπήσει γυμνή στην πισίνα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και εκείνος έδωσε ρητή εντολή: “Το νερό αυτό να μην το αδειάσετε“.
Παντρεύτηκε τρεις φορές, αλλά δεν έκανε ποτέ παιδιά. Όλοι οι γάμοι της ήταν “θυελλώδεις” και δεν ήθελε να δημιουργήσει μία οικογένεια που δεν θα ήταν σταθερή. Για πολλά χρόνια, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ήταν αμφιφυλόφιλη. Αρχικά τις διέψευσε, αλλά μετέπειτα τις επιβεβαίωσε.
Ο έρωτας της ζωής της ήταν ο Φρανκ Σινάτρα. Η σχέση τους ήταν πάθους και ζήλειας και μία από τις πιο πολυσυζητημένες στην ιστορία του Χόλιγουντ. “Παλεύαμε όλη την ώρα. Παλεύαμε και πίναμε. Ήταν μία τρέλα“, είχε παραδεχθεί στο δημοσιογράφο, Πίτερ Έβανς.
Προτάθηκε μία φορά για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά της το στέρησε η Όντρεϊ Χέπμπορν. Δεν πτοήθηκε και, για να καταξιωθεί στη “μεγάλη οθόνη”, ακολούθησε τον εξής κανόνα: “Εμπιστεύσου τον σκηνοθέτη και δώσε του καρδιά και ψυχή“.
Ο λόγος για την Άβα Γκάρντνερ, την Αμερικανίδα ηθοποιό που έγινε διάσημη μέσα από ταινίες, όπως “Οι Δολοφόνοι” (1946), “Μογκάμπο” (1953) και “Η Ξυπόλητη Κόμισσα” (1954).
Συνολικά, πρωταγωνίστησε σε 67 ταινίες μέσα σε 45 χρόνια, δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Γκρέγκορι Πεκ και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.
Η Γκάρντνερ έγινε ηθοποιός εντελώς τυχαία. Ο γαμπρός της, τη φωτογράφισε και κρέμασε την εικόνα της στη βιτρίνα του καταστήματός του στη Νέα Υόρκη. Το στιγμιότυπο τράβηξε την προσοχή ενός υπαλλήλου της ΜGM, ο οποίος έπεισε την Γκάρντνερ να περάσει από δοκιμαστικό.
Ο διευθυντής του τμήματος ταλέντων της MGM δεν μπήκε στον κόπο να ηχογραφήσει τη φωνή της 18χρονης από τη Βόρεια Καρολίνα και την απέρριψε. Όμως, ο Μάγιερ είχε άλλη γνώμη και η ιστορία γράφτηκε πολύ διαφορετικά.
Ο πολυτάραχος γάμος με τον Σινάτρα και η αμφιφυλοφιλία
Η Άβα Γκάρντνερ παντρεύτηκε τον Φρανκ Σινάτρα το Νοέμβριο 1951, όταν ήταν 29 ετών. Εκείνη την περίοδο, η καριέρα του Αμερικανού τραγουδιστή βρισκόταν σε πτώση και, χάρη στην Γκάρντνερ, την “ανέστησε”.
Έχει υποστηριχθεί ότι η Γκάρντνερ ήταν εκείνη που μεσολάβησε, προκειμένου ο Σινάτρα να πάρει μέρος στην ταινία “Όσο υπάρχουν άνθρωποι” (1953), για την οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.
Μέχρι ο Σινάτρα να πάρει διαζύγιο από την πρώτη γυναίκα του, Νάνσι Μπαρμπάτο, τα σχόλια του σκανδαλοθηρικού Τύπου για τον παράνομο δεσμό “έδιναν και έπαιρναν”. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος, αλλά ο γάμος τους γεμάτος σκαμπανεβάσματα και διαπληκτισμούς.
Αρκετό καιρό πριν χωρίσουν, τον Ιούλιο του 1957, ο Σινάτρα είχε κατηγορήσει την Γκάρντνερ ότι είχε σχέση με μια άλλη δημοφιλή ηθοποιό του Χόλιγουντ, τη Λάνα Τέρνερ. Οι φήμες εξαπλώθηκαν μέσω του Τύπου και δεν έπαψαν να κυκλοφορούν.
O δημοσιογράφος, Μάικλ Θόρντον επισκέφθηκε την Γκάρντνερ στο σπίτι της τον Δεκέμβριο του 1982, με αφορμή τα 60ά γενέθλιά της, και η ηθοποιός του εκμυστηρεύτηκε τη σχέση της με τη Λάνα Τέρνερ. Ανέφερε, επίσης, ότι από μικρή είχε συνειδητοποιήσει ότι ένιωθε έλξη και για τις γυναίκες.
Αν και ήταν πράγματι ερωτευμένη με τους τρεις συζύγους της, με κανέναν δεν είχε ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις. Στο ερώτημα γιατί αρνείτο να παραδεχθεί ότι ήταν αμφιφυλόφιλη, η Γκάρντνερ απάντησε στον Θόρντον:
“Γλυκέ μου, στην MGM και σε όλα τα στούντιο του Χόλιγουντ το ’40 και το ’50, υπήρχαν ρήτρες ηθικής στα συμβόλαιά μας. Κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αμαυρώνει τη φήμη του στούντιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακύρωση του συμβολαίου σου εν μία νυκτί. Σήμερα κανείς δεν θα έδινε δεκάρα για το τι κάνουν δυο γυναίκες ηθοποιοί πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τότε σίγουρα τους ένοιαζε“.
Ava Gardner visiting Lana Turner on the set of The Merry Widow (1952) pic.twitter.com/iOXH5Ak6I6
— Conrad J. Barrington (@cjubarrington) September 21, 2020
Στην αυτοβιογραφία της, η Γκάρντνερ παραδέχεται πως ο Σινάτρα ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής της. Ακόμη κι όταν χώρισαν, παρέμειναν φίλοι και, όταν η Γκάρντνερ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ο Σινάτρα θέλησε να πληρώσει, για να επισκεφθεί έναν ειδικό.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Αμερικανός τραγουδιστής δεν έδωσε το “παρών” στην κηδεία της Γκάρντνερ. Έστειλε ένα μπουκέτο κίτρινα τριαντάφυλλα με μία κάρτα που έγραφε “All my Love, Francis“.
Οι άλλοι δύο γάμοι
Τον Ιανουάριο του 1942, η 20χρονη Γκάρντνερ παντρεύτηκε τον ηθοποιό Μίκι Ρούνεϊ, έναν από τους πιο ταλαντούχους και περιζήτητους ηθοποιούς της εποχής. Το πάθος ήταν μεγάλο, αλλά δεν αρκούσε και το διαζύγιο ήρθε μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο, το Μάιο του 1943.
Σύμφωνα με όσα διηγήθηκε η Γκάρντνερ στο βιογράφο της, Πίτερ Έβανς, ο Ρούνεϊ ήταν άπιστος και, όταν την πρωτογνώρισε, της είπε: “Ήθελα να σε βάλω κάτω από την πρώτη στιγμή που σε είδα“. Στον αντίποδα, η Γκάρντνερ χλεύαζε συχνά τον Ρούνεϊ για το μικρό ύψος του (1,57 μ.).
Κάποια στιγμή, γύρισε στο σπίτι που έμενε με τον Αμερικανό ηθοποιό και βρήκε τα πειστήρια της απιστίας του πάνω στο κρεβάτι. “Παρά την ταπείνωσή μου να γνωρίζω ότι με απατά, ακόμη ήθελα να με θέλει“, είχε αναφέρει η Γκάρντνερ .
Όσον αφορά το κατά πόσο ο Ρούνεϊ την βοήθησε την να εξελιχθεί, η ηθοποιός ήταν κατηγορηματική: “Ποτέ ο Μίκι δεν προσπάθησε να με κάνει ηθοποιό. Δεν μου έμαθε ποτέ τίποτε, ποτέ δεν μου εξασφάλισε τον παραμικρό ρόλο“.
Τον Οκτώβριο του 1945, η Γκάρντνερ νυμφεύθηκε για δεύτερη φορά, τον μουσικό της τζαζ και δημοφιλή κλαριτενίστα, Άρτι Σο, ο οποίος παντρεύτηκε οκτώ φορές. Η Γκάρντερ ήταν η πέμπτη.
Οι δυο τους περνούσαν όμορφα στην αρχή και, μάλιστα, ο Σο εμπνεύστηκε το τραγούδι “The Grabtown Grapple” από τη γενέτειρα της συντρόφου του. Όμως ούτε αυτός ο γάμος έμελλε να μακροημερεύσει, διότι ο Σο της συμπεριφερόταν άσχημα.
Το 1946, Γκάρντνερ και Σο “τράβηξαν” χωριστούς δρόμους. Η πρώτη είχε πει για τη σχέση τους:
“Υποθέτω ότι ο Άρτι ήταν ο πρώτος έξυπνος και κουλτουριάρης άνδρας που είχα γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου. Με έμαθε να μελετώ, να σκέφτομαι, να διαβάζω.
Ήμουν τόσο πολύ ερωτευμένη με τον άντρα αυτόν και δεν νομίζω ότι κατάλαβε ποτέ πραγματικά τη ζημιά που μου προκάλεσε με το να με ταπεινώνει όλη την ώρα“.
Οι ταινίες που “εκτόξευσαν” την καριέρα και τη φήμη της
Αφότου υπέγραψε συμβόλαιο με την MGM, η Άβα Γκάρντνερ πήρε μέρος σε δεκάδες ταινίες, στις οποίες είχε μικρούς ρόλους και, μάλιστα, το όνομά της δεν αναφερόταν καν στους τίτλους.
Ο πρώτος σημαντικός ρόλος ήρθε το 1946, όταν πρωταγωνίστησε στο φιλμ νουάρ “Οι Δολοφόνοι“, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και σε σκηνοθεσία Pόμπερτ Σιόντμακ.
Το υποκριτικό ταλέντο της Γκάρντνερ αναδείχθηκε τα μεταγενέστερα χρόνια και, πιο συγκεκριμένα, στην ταινία “Μογκάμπο“, στο πλάι του Κλαρκ Γκέιμπλ και της Γκρέις Κέλι.
Σε αυτή, υποδύεται μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια που έχει ξεμείνει στην Αφρική, ερωτεύεται έναν κυνηγό άγριων ζώων και σύντομα αποκτά αντίζηλο.
Οι κριτικές για την ερμηνεία της ήταν θετικές και μπήκε στη λίστα των υποψηφίων για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Ωστόσο, αυτή που απέσπασε το βραβείο ήταν η Όντρεϊ Χέπμπορν, για το ρόλο της στην ταινία “Διακοπές στη Ρώμη” (“Roman Holiday“).
Δύο ακόμη ταινίες που καθιέρωσαν την Γκάρντνερ ήταν η “Ξυπόλητη Κόμισσα“, ένα ρομαντικό δράμα του σκηνοθέτη, Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και με συμπρωταγωνιστή τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, και το “Σταυροδρόμι του Πεπρωμένου“, όπου υποδύεται μια Αγγλοϊνδή διχασμένη μεταξύ δύο πολιτισμών και πολλών εραστών.
Επιπλέον, η Άβα Γκάρντνερ ήταν δύο φορές υποψήφια για το βραβείο BAFTA. Το 1960, απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και, 39 χρόνια αργότερα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε 25η στη λίστα των σπουδαιότερων γυναικών θρύλων της “μεγάλης οθόνης”.
Τα πρώτα χρόνια και το τέλος
Η Άβα Λαβίνια Γκάρντνερ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων το 1922, στο χωριό Γκραμπτάουν της Βόρειας Καρολίνας.
Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά της Μαίρη Ελίζαμπεθ και του Τζόνας Γκάρντνερ, αγροτών που εκμεταλλεύονταν μια έκταση με καπνά.
Οι επιπτώσεις του κραχ του 1929, σε συνδυασμό με μία πυρκαγιά που κατέστρεψε την περιουσία τους, ανάγκασαν τους γονείς της Γκάρντνερ να αλλάξουν επάγγελμα, προκειμένου να επιβιώσουν.
Η μικρή Άβα μεγάλωσε σαν αγοροκόριτσο και η ομορφιά της προσέλκυε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των αγοριών. Ωστόσο, λίγα βγήκαν πάνω από μία φορά μαζί της, διότι ήταν συνεσταλμένη.
Όταν ακολούθησε το δρόμο της υποκριτικής, το συμβόλαιο που υπέγραψε με την MGM ήταν επταετές και οι εβδομαδιαίες απολαβές της 50 δολάρια.
Οι γονείς της δεν πρόλαβαν να την καμαρώσουν ως σταρ του σινεμά. Ο πατέρας της πέθανε από βρογχίτιδα, το Μάιο του 1938, και η μητέρα της από καρκίνο, το Μάιο του 1943.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Γκάρντνερ έμενε στο Λονδίνο. Για ένα διάστημα, όταν ο γάμος της με τον Σινάτρα βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης, έμεινε στην Ισπανία, όπου έζησε ήρεμα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Έπινε πολύ, για να κρύβει τις ανασφάλειές της, και κάπνιζε αρειμανίως. Το 1986, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που της προκάλεσε μερική παράλυση και πέθανε στον ύπνο της στις 25 Ιανουαρίου 1990, από επιπλοκές της βρογχοπνευμονίας. Τα τελευταία της λόγια στην οικονόμο της ήταν: “Είμαι τόσο κουρασμένη“.
Ήταν 67 ετών και ο αγαπημένος της σκύλος, το κόργκι Μόργκαν, της κρατούσε συντροφιά μέχρι τέλους. Στην πόλη Σμίφιλντ της Βόρειας Καρολίνας, υπάρχει μουσείο με το όνομα της Άβα Γκάρντνερ, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες που σχετίζονται με τη ζωή της.
Δείτε παρακάτω ένα αναλυτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Άβα Γκάρντνερ, στο οποίο μιλούν άνθρωποι που την είχαν γνωρίσει:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr