Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ενίσχυε το εισόδημά του, παίζοντας τυχερά παιχνίδια, καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος από τον μέτριο μισθό του δημοσίου υπαλλήλου στην Υπηρεσία Αρδεύσεων της Αλεξάνδρειας.
Μεταξύ άλλων, έπαιζε χαρτιά, ντόμινο, χρηματιστήριο και κρατούσε ανελλιπώς σημειώσεις με κέρδη και ζημιές σε ένα ημερολόγιο τζόγου.
«Θα μπορούσε ο Καβάφης να επενδύσει σε οτιδήποτε από σκάκι μέχρι τάβλι δεν είχε κανένα πρόβλημα απολύτως» αναφέρει στη «Μηχανή του Χρόνου ο Δημήτρης Δημηρούλης Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ήταν τζογαδόρος, έπαιζε πολύ τυχερά παιχνίδια και κυνηγούσε την τύχη. Διασκέδαζε με τα τυχερά παιχνίδια, και αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα πάθη της ζωής του.
Εκτός από τα τυχερά παιχνίδια, ο Καβάφης ήταν επιρρεπής και στο ποτό αν και οι ερευνητές δε συμφωνούν όσον αφορά στο βαθμό της εξάρτησής του.
Σύμφωνα με τον Νίκο Βερλέκη, ηθοποιό,που μελέτησε τη ζωή του, «Ο Καβάφης είχε μια εξάρτηση με το ποτό. Ήτανε σχεδόν αλκοολικός. Του άρεσε πάρα πολύ το αλκοόλ και έπεφτε πάρα πολύ εύκολα στη μέθη.» Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημηρούλης αναφέρει «Μπορεί κάποια περίοδο της ζωής του να έπινε παραπάνω, λόγω συνθηκών, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε. Ο Καβάφης δεν ήταν η συνηθισμένη μορφή του πότη καλλιτέχνη με κανέναν τρόπο».
Οι μυστικές νυχτερινές περιπέτειες
Το απόγευμα μετά τη δουλειά στο γραφείο, ο Καβάφης ετοιμαζόταν και το βράδυ ζούσε μια έντονη μυστική ζωή. Στα κακόφημα κέντρα αναζητούσε ερωτικούς συντρόφους. Όπως δηλώνει η Χριστίνα Ντουνιά, συγγραφέας – καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, «Εκεί είναι οι περιοχές όπου γίνονται τα ξενύχτια, τα γλέντια, τα ποτά, τα χαρτιά αλλά και οι έρωτες οι απαγορευμένοι.»
«Ήθελε νέα αγόρια, που συναντούσε γύρω του. Ήταν νέοι της εποχής του, απλοί εργάτες, υπάλληλοι σε καταστήματα. Συνήθως ήταν Αιγυπτιώτες ή από την Ελλάδα»
Ο Καβάφης φοβόταν πολύ να μην τον αναγνωρίσουν στις κακόφημες γειτονιές. Όλοι τον έβλεπαν να βγαίνει έξω τυλιγμένος με περίεργα κασκόλ κρυμμένος μέσα σε παλτό για να μην τον αναγνωρίζουν. «Φαίνεται πως προσπαθούσε να ανακαλύψει την άλλη πλευρά του εαυτού του, την αναζήτηση του ιδιαίτερου έρωτα που ο ίδιος ήθελε πολύ να βουτηχτεί σε αυτόν», αναφέρει ο Γιώργος Λιβανός.
Ο φόβος για το σκάνδαλο
Όταν μετά από τα ξενύχτια επέστρεφε σπίτι, ο Καβάφης δωροδοκούσε τους υπηρέτες του για να λένε ψέματα στη μητέρα του. Ένιωθε όμως τύψεις και μετάνιωνε για τον τρόπο ζωής του. Φοβόταν πολύ να μη γίνει γνωστή η προσωπική του ζωή την οποία κράταγε κρυφή για να μην ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο.
Μόνο όταν βρισκότανε σε άγνωστα μέρη και σε άγνωστους ανθρώπους ήτανε πιο ελεύθερος. Όπου τον ήξεραν, ήτανε πάρα πολύ μαζεμένος.
Σύμφωνα με τους μελετητές του Καβάφη, ο λόγος που δεν ξέσπασε κάποιο σκάνδαλο σχετικά με την μυστική ζωή του, είναι γιατί η Αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής εκείνης ήταν πιο ανεκτική από τις αντίστοιχες Βρετανικές που έβαζαν στην φυλακή τον Όσκαρ Γουάιλντ και κυνηγούσαν μανιωδώς τους ομοφυλόφιλους.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Ο ανύπαντρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος. Ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος». Το μοναχικό τέλος του Καβάφη ανήμερα των γενεθλίων του (βίντεο)…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ