του αναγνώστη μας, Γιάννη Νικολακάκη
γενικού ιατρού και υποψήφιου διδάκτορα της Ιατρικής Αθηνών
Κατά το 1942, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στην πιο κρίσιμη καμπή του, καθώς εκτυλισσόταν η εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση.
Ήδη από την αρχή της εισβολής, ο Ιωσήφ Στάλιν λαμβάνει την απόφαση για τη δημιουργία ενός Πολωνικού Στρατού, απαρτιζόμενος από Πολωνούς αιχμαλώτους των Σοβιετικών. Οι αιχμάλωτοι αυτοί προήλθαν από την εφαρμογή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ – Μολότωφ, όπου αποσκοπούσε στο διαμελισμό της Πολωνίας ανάμεσα σε ΕΣΣΔ και Ναζιστική Γερμανία.
Οι στρατιώτες διαμέσου του Ιράν, μεταφέρονται προς την Ιταλία για την υποστήριξη της απόβασης των Συμμάχων. Κατά το πέρασμα από το Χαμαντάν του Ιράν, οι Πολωνοί στρατιώτες στο σταθμό, πήραν ένα ζωντανό αρκουδάκι που είχε βρει ένα παιδάκι.
Ονομάζουν το αρκουδάκι Βόιτεκ (Wojtek), που είναι το υποκοριστικό του χαρούμενος πολεμιστής.
Το αρκουδάκι μεγάλωνε μαζί τους και σταδιακά ενσωματώθηκε στο στράτευμα υιοθετώντας και τις συνήθειες τους! Ο Βόιτεκ το πρωί έπινε τον καφέ του, ενώ κάπνιζε τσιγάρα με τους στρατιώτες τα οποία αργότερα κατάπινε. Του άρεσε το τσάι, το μέλι και το σιρόπι αλλά το αγαπημένο του ποτό ήταν η μπύρα.
Τις κρύες νύχτες κοιμόταν μαζί τους κρατώντας τους ζεστούς, ενώ έπαιζε μαζί τους παλεύοντας. Με τον καιρό έμαθε να χαιρετάει στρατιωτικά όποτε τον χαιρετούσαν. Κάθε μέρα που περνούσε ο Βόιτεκ συμπεριφεροταν όλο και περισσότερο ως κανονικός στρατιώτης.
Το 1943, η Συμμαχική απόβαση στην Νότια Ιταλία ήταν προ των πυλών και το Πολωνικό Σώμα ήταν μέρος της εκστρατευτικής δύναμης.
Το βρετανικό ναυτικό όμως, δεν επέτρεπε σε κατοικίδια και μασκότ να ταξιδεύουν με πλοία αλλά ο Βόιτεκ ήταν πολύ αγαπητός για να μη βρεθεί λύση!
Παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, εξέδωσε αριθμό στρατιωτικού μητρώου, κατετάγη στον Σώμα και πλέον ήταν μέλος του Β’ Πολωνικού Σώματος Στρατού και συγκεκριμένα του 22ου Λόχου Τροφοδοσίας Πυροβολικού. Ο Βόιτεκ ήταν αγαπητός σε όλο το στράτευμα αλλά μία μάχη στην Ιταλία, ήταν η αφορμή για να αποδείξει τη μαχητική του αξία.
Έχοντας μία εντυπωσιακή μιμητική ικανότητα, κατά τη μάχη του Μόντε Κασίνο, βλέποντας τους συμπολεμιστές του να κάνουν το ίδιο, ο Βόιτεκ βοηθούσε στην εκφόρτωση κιβωτίων βλημάτων πυροβολικού στις πρώτες γραμμές.
Μάλιστα ως αναφέρεται, ο Βόιτεκ σήκωνε κιβώτια βάρους 45 κιλών, αν και χρειάζονταν 4 άνδρες για την εκφόρτωση τους, τοποθετώντας τα προσεκτικά πάνω στα υπόλοιπα κιβώτια. Για την επίδοση του κατά τη μάχη, έλαβε το βαθμό του δεκανέα και ο λόχος του τον τίμησε, τοποθετώντας την αγαπητή αρκούδα, στο έμβλημα του!
Ο πόλεμος όμως τελείωσε και προέκυψε το ερώτημα της μοίρας του Βόιτεκ.
Τελικά, αποφασίστηκε ότι ο Βόιτεκ θα συνέχιζε τη ζωή του στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου. Όμως κανείς δεν ξέχασε τον Βόιτεκ. Τα επόμενα χρόνια ερχόντουσαν παλιοί συμπολεμιστές του και του πετούσαν τσιγάρα και μπύρες που τόσο απολάμβανε, ενώ σαν υποδειγματικός στρατιώτης χαιρετούσε πάντα στρατιωτικά.
Ο Βόιτεκ απεβίωσε το 1961 σε ηλικία 22 ετών, που για τα δεδομένα αρκούδας είναι το φυσιολογικό προσδόκιμο, πόσο μάλλον αν προσθέσουμε ότι ήταν χρόνιος καπνιστής.
Σήμερα, πάρα πολλά αγάλματα του χαρούμενου πολεμιστή, βρίσκονται στην Πολωνία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να δημοσιεύσουν κείμενά τους, παρακαλούμε να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected]
Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Πολύ μεγάλα κείμενα ενδεχομένως να μειώνονται. Η «ΜτΧ» δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας. «Εις το επανιδείν Γίγαντά μου», το συγκινητικό αντίο της συζύγου του
- Έρευνα από την ΕΕ για το TikTok με αφορμή τις εκλογές στη Ρουμανία. Τι απαντά η πλατφόρμα
- Μπαμπης Κωστούλας. Ενδιαφέρονται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης
- Νέο έργο του Banksy στο instagram. H συγκλονιστική απεικόνιση μητέρας και παιδιού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ