Η Ρότζντα Φελάτ αποτελεί τη μοναδική γυναίκα ανώτερη αξιωματικό των Κούρδων της Συρίας, που μάχονται του Τζιχαντιστές και διοικεί 15 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στην περιοχή της Ράκας. Η Φελάτ συνέβαλλε αποφασιστικά στη κατάληψη της πόλης από τις κουρδικές δυνάμεις.
Τα πρώτα χρόνια
Η ηλικία της Φελάτ δεν είναι γνωστή. Oι πληροφορίες από την πλευρά των Κούρδων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γεννήθηκε μεταξύ της τριετίας 1977-1980, χωρίς να είναι βέβαιο. Ο τόπος γέννησης της παραμένει άγνωστος. Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Ορισμένοι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη Βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην επαρχία Καμισλί.
Κούρδοι δημοσιογράφοι, όμως, υποστηρίζουν ότι έχει γεννηθεί στην Ανατολική Τουρκία. Αμέσως μετά τα σχολικά της χρόνια εντάχθηκε στις τάξεις των κουρδικών ένοπλων ομάδων. Είχε αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή της για την ισότητα των γυναικών, αλλά και για την ελευθερία του λαού της. Στόχος της ήταν να γίνει αξιωματικός.
Η στρατιωτική της καριέρα
Η καριέρα της ξεκίνησε το 2004 στη πόλη Καμισλί. Το καθεστώς Άσαντ την άνοιξη εκείνου του έτους, κατέστειλε βίαια διαδήλωση Κούρδων εναντίον του. Συνολικά 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συγκεκριμένη πορεία. Η ίδια από τότε άρχισε να συμμετέχει στα κοινά και είναι μια από τους ιδρυτές του κόμματος Δημοκρατική Ένωση. Η έναρξη των διαδηλώσεων στη Συρία το 2011 τη βρίσκει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της πόλης Χασακάχ. Η επανάσταση του συριακού λαού της έδωσε την ευκαιρία να αγωνισθεί και να καταταχθεί στο YPG δηλαδή στις κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις. Εκπαιδεύτηκε μόλις μια εβδομάδα και ανέλαβε μάχιμη υπηρεσία.
Το 2012 ο ελεύθερος συριακός στρατός άρχισε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Οι Κούρδοι συμμάχησαν πολιτικά με το καθεστώς Άσαντ. Οι επιθέσεις των εξτρεμιστών οδήγησαν δεκάδες γυναίκες να ενταχθούν στις τάξεις του κουρδικού κινήματος.
Η Ρόζντα Φελάτ έγινε σύντομα αρχηγός αξιόλογων κουρδικών μονάδων που στη πλειονότητα τους απαρτίζονταν από γυναίκες.
Η Φελάτ και οι μαχήτριες, της έδειξαν από τη πρώτη στιγμή, γενναιότητα τους στο πεδίο της μάχης, με την αρχή να γίνεται στο Κομπάνι.
Η μάχη στο λόφο Μιστανούρ
Η Φελάτ και τα τμήματα της διακρίθηκαν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στον Λόφο Μίστανουρ. Εκεί αντιμετώπισαν επί ώρες τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών. Μάλιστα η Αρίν Μιρκάν που ήταν στη μονάδα της Φελάτ όταν περικυκλώθηκε από τους Τζιχαντιστές, έβαλε στο σώμα της χειροβομβίδες και εκτέλεσε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η μάχη διήρκεσε 6 μήνες. Αμέσως μετά τη νίκη των Κούρδων στο Κομπάνι η Φελάτ έγινε διοικητής τάγματος Κούρδων δύναμης 300 μαχητών.
Η μάχη της Ράκας
Το Νοέμβριο του 2016 ξεκίνησε η μάχη της Ράκας με τη Φελάτ να είναι η επικεφαλής όλων των γυναικείων μονάδων των Κούρδων. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την ηγεσία του Κουρδικού κινήματος γιατί αφενός τα γυναικεία τμήματα του YPG, αποτελούν το πιο επίλεκτο σώμα του κουρδικού στρατού. Αφετέρου οι γυναικείες μονάδες των Κούρδων είναι ο φόβος των Τζιχαντιστών.
Οι Τζιχαντιστές τρέμουν μη σκοτωθούν από πυρά γυναικών. Σύμφωνα με την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους ο μαχητής που θα σκοτωθεί από πυρά γυναίκας, δεν θα πάει στο παράδεισο. Οι δυνάμεις της Φελάτ συνέβαλλαν τα μέγιστα στη κατάληψη της πόλης, συμβάλλοντας στη προστασία των αμάχων και κυρίως στη προστασία των γυναικών. Μάλιστα απελευθέρωσαν και πήραν υπό την προστασία τους γυναίκες που είχαν απαχθεί από τους Τζιχαντιστές.
Οι δυνάμεις της κατέλαβαν τη πόλη Τάμπγκα στα περίχωρα της Ράκας, ενώ όταν άρχισε η τελική επίθεση για τη κατάληψη της Ράκας, ανέλαβε αρχηγός των Κουρδικών δυνάμεων στον βόρειο τομέα τα πόλης. Όπως έχει δηλώσει και σε συνεντεύξεις της, οι γυναίκες που πολεμούν στις τάξεις του κουρδικού κινήματος, θεωρούν την κατάληψη της Ράκας ως μια πράξη εκδίκησης απέναντι στους Τζιχαντιστές, για όλα τα δεινά που προκάλεσαν στον Κουρδικό λαό και κυρίως στις γυναίκες.
Προσωπική ζωή
Η Φελάτ έχει αποφασίσει να μην παντρευτεί ποτέ και να αφοσιωθεί στην στρατιωτική καριέρα.
Είναι φανατική οπαδός του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ στρατιωτικό της πρότυπο είναι ο Ναπολέων. Μάλιστα μόλις έπεσε η Ράκα στα χέρια των Κούρδων η Φελάτ έδωσε εντολή στους μαχητές της, να βάλουν στη πόλη φωτογραφίες του κούρδου ηγέτη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου φωτογραφήθηκε με γυναίκες στρατιώτες της κρατώντας φωτογραφίες του Οτσαλάν.
Είκοσι δύο μέλη της οικογένειας της σκοτώθηκαν σε επίθεση των Τζιχαντιστών το 2012. Ο αδερφός της Μεζούλ σκοτώθηκε το 2013 σε μάχη με το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ποια «συμπτώματα» έχει η γυναίκα που απατά τον άνδρα της: Το βάψιμο, οι φίλες, η ξαφνική αγάπη στον σύζυγο και η συμπόνια στην εργατική τάξη. Ρεπορτάζ περιοδικού το 1934!
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ