Πηγή: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Γύρω στο 90 μ.Χ. ο Τάκιτος διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί ζούσαν σε απομονωμένα αγροκτήματα με μια πηγή, σε κάμπους ή μέσα στα δάση. Ακόμα και όταν σε κάποιο χωριό υπήρχαν πολλά αγροκτήματα δεν ήταν όπως στην Ιταλία, το ένα απέναντι από το άλλο, αλλά κάθε σπίτι ήταν απομονωμένο και περιτριγυρισμένο από βοηθητικά κτίρια.
Ο Τάκιτος δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι Γερμανοί ζούσαν με αυτόν τον τρόπο. Κάνει την υπόθεση ότι ίσως θεωρούσαν πως έτσι θα μπορούσαν να προφυλαχθούν καλύτερα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή απλώς δεν ήξεραν άλλον τρόπο.
Επειδή το 50 π.Χ. οι Γερμανοί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, οι άνδρες αποφάσισαν να πηγαίνουν εναλλάξ να πολεμήσουν τους Ρωμαίους. “Χωράφια” είναι μάλλον υπερβολικό αφού, σύμφωνα με τον Καίσαρα, οι Γερμανοί δεν είχαν ιδιαίτερη έφεση στη γεωργία.
Τρέφονταν κυρίως με γάλα και βοδινό κρέας και όχι με δημητριακά που ήταν η βασική τροφή των Ρωμαίων στρατιωτικών. Οι Γερμανοί προτιμούσαν το κυνήγι και μάλιστα χειμώνα- καλοκαίρι. Τα παιδιά τους συνήθιζαν από νωρίς στη νομαδική ζωή.
Οι Γερμανοί δεν φορούσαν υφασμάτινα ρούχα, αλλά όλο τον χρόνο τυλίγονταν με προβιές ζώων. Ακόμα και το χειμώνα πλένονταν στα ποτάμια και το εμπόριο το χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα για να ξεφορτωθούν τα πράγματα που είχαν κλέψει.
Ο λαός που τηρούσε την παρθενία
Τον τελευταίο αιώνα πριν τη γέννηση του Χριστού, οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι δεν ήταν σωστό να κοιμηθεί κάποιος με γυναίκα πριν γίνει 20 ετών. Μόλις όμως κάποιος Γερμανός ξεπερνούσε αυτή την οριακή ηλικία, σταματούσε κάθε μυστικότητα.
Ο Καίσαρας έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο έκλυτος βίος των Γερμανών οφειλόταν στο ότι ντύνονταν με ελάχιστα δέρματα ζώων και μικροσκοπικές γούνες ταράνδου, ήταν δηλαδή σχεδόν γυμνοί. Οι άνθρωποι από τον Βορρά έκαναν ελεύθερα έρωτα ακόμη και μέσα μεσημέρι.
Κατά το τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ. οι Χάττοι της Γερμανίας άφηναν, κατά τις περιόδους της ειρήνης, τα μαλλιά τους και τα γένια τους να μακρύνουν. Για έναν νεαρό άνδρα ήταν ντροπή να γυρίσει από τον πόλεμο με μακριά μαλλιά. Αυτό σήμαινε ότι δεν είχε καταφέρει να σκοτώσει κανέναν εχθρό. Μόνο όταν σκότωνε κάποιον εχθρό είχε το δικαίωμα ένας νέος να κόψει τα μαλλιά του. Ήταν η απόδειξη ότι ήταν άξιος της πατρίδας του, της οικογένειας του και της γενιάς του.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι Γερμανοί είχαν την ικανότητα να ιππεύουν πάνω σε πάγο. Ο Ρήνος και ο Δούναβης, τα δύο μεγάλα ποτάμια που διασχίζουν προς το βορρά και προς την ανατολή την Γερμανία, το χειμώνα πάγωναν και δεν μπορούσες να ταξιδέψεις στα νερά τους. Οι κάτοικοι όμως κάλπαζαν με τα άλογά τους επάνω στον πάγο λες και ήταν σταθερό έδαφος. Το 300 π.Χ. αυτό φαινόταν στους Έλληνες αδιανόητο.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πιο παχύς άνθρωπος στην αρχαιότητα κάλεσε γιατρούς που έβαζαν βελόνες στο λίπος. Ο πιο ψηλός πλησίαζε τα τρία μέτρα και ο πιο κοντός τα 60 εκατοστά. Περίεργα ρεκόρ της αρχαιότητας
Ειδήσεις σήμερα:
- Γιατί θυμόμαστε τις κακές αναμνήσεις και ξεχνάμε τις καλές; Πώς εκπαιδεύεται το μυαλό στη θετική σκέψη
- Νέος πρόεδρος της Βουλής με 257 ψήφους ο Νικήτας Κακλαμάνης
- Σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από ανακοπή καρδιάς ο Μίμης Δομάζος
- «Η ΕΕ είναι πολύ κακή μαζί μας». Απειλές Τραμπ με δασμούς σε ΕΕ, Κίνα, Καναδά και Μεξικό
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ