Στην Παλαιομάνινα, χωριό στα 35 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και βρισκόμενο στη δυτική όχθη του ποταμού Αχελώου, μία σημαντική αρχαία πόλη με μακραίωνη ιστορία δεσπόζει.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόκειται για την αρχαία μητρόπολη των Ακαρνάνων.
Τα μνημειακά ερείπιά της είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφενός λόγω της καλής διατήρησής τους και αφετέρου για τη νευραλγική θέση τους. Τα ευρήματα δείχνουν πως η περιοχή κατοικείτο από το 2.800 π.Χ. περίπου.
Η εντυπωσιακή ακρόπολη κοσμείται από εμβληματικούς πύργους και τείχη μήκους 1.700 μέτρων.
Η επιβλητική “Αυλόπορτα” που ξεγελούσε τον εχθρό
Όμως, το πιο σημαντικό μνημείο της αρχαίας Παλαιομάνινας είναι η παραποτάμια κεντρική της πύλη, η περίφημη “Αυλόπορτα”.
“Οι ντόπιοι ονομάζουν την εξωτερική πύλη Αυλόπορτα, γιατί στην πραγματικότητα είναι η είσοδος σε ένα είδος αυλής ή θαλάμου του οχυρού, το οποίο αποτελούσε μια καλή προστασία για την εσωτερική πύλη. Δεν έχω δει αλλού κάποιο παρόμοιο δείγμα αμυντικών έργων“, ανέφερε ο Βρετανός περιηγητής, Ουίλιαμ Μάρτιν Λικ.
Η πύλη χρησίμευε για να ξεγελάσει τον εχθρό, σύμφωνα με το Γάλλο περιηγητή, Λέων Εζέ:
“Στην άκρη της μύτης, που κατεβαίνει προς τον ποταμό, βρίσκεται η μνημειώδης πύλη που οι χωρικοί την ονομάζουν «Αυλόπορτα» […] Αντί να «κοιτάζει» προς την όχθη του Αχελώου, είναι στραμμένη προς το πλάι και «κοιτάζει» προς το νότο.
[…] Η μεγάλη πόρτα που είχαν κατασκευάσει ήταν απλώς για τα μάτια: δεν μπορούσαν να μπουν στο οχυρό τους ούτε με αμάξια ούτε με τα ζώα, αν κουβαλούσαν πράγματα.
Ένας έφιππος ήταν αναγκασμένος να κατέβει στο έδαφος. Όλα θυσιάζονταν για την ασφάλεια του χώρου, που μοιάζει μάλλον να ήταν για να μπορεί να αμυνθεί κανείς παρά για να χρησιμοποιηθεί για την επιβίωσή του“.
Από το 1997, η “Αυλόπορτα” είναι τοποθετημένη σε ξύλινο νάρθηκα για να προστατευτεί και να μην καταρρεύσει μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσής της.
Θαυμαστή για την κατασκευή και τη χρησιμότητά της είναι και η εσωτερική πύλη με το ανεστραμμένο σκαλοπάτι. Βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την “Αυλόπορτα” και οδηγεί στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης.
Οι δύο αρχαίοι λιθόστρωτοι δρόμοι, ένας εκ των οποίων οδηγεί στην ακρόπολη, δεν διακρίνονται λόγω της πυκνής βλάστησης.
Από τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2006, με υπεύθυνο τον καθηγητή Λαμπρινουδάκη, ανακαλύφθηκε επιγραφή με το όνομα του Δία.
Από τη μορφή των γραμμάτων, χρονολογείται περί τον 4ο αιώνα π.Χ.. Μια άλλη πύλη, αφιερωμένη στον “πατέρα των θεών και των ανθρώπων”, υπολογίζεται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 400 π.Χ..
Επίσης, εντοπίστηκε ένα τειχισμένο διαμέρισμα που, όμως, έχει καλυφθεί από τμήμα του σημερινού οικισμού της Παλαιομάνινας. Συνιστά απόδειξη της εξαιρετικά μεγάλης έκτασης της αρχαίας πόλης.
Δείτε πλάνα από την Αρχαία Παλαιομανίνα μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας Above View:
Με πληροφορίες από: Palaiomanina, Agrinio Press και My Agrinio
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Above View
Ειδήσεις σήμερα:
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτιά Φάμελλου με 49% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Δεύτερος ο Πολάκης με 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr