του ιστορικού και συνεργάτη μας, Κωνσταντίνου Λαγού
Στις 9 Αυγούστου 1826, μία ημέρα μετά τη μάχη που έδωσε ο Καραϊσκάκης με τον Κιουταχή και τον νίκησε στην περιοχή του Καματερού, ο Γάλλος ναύαρχος Ανρί Δεριγνύ κάλεσε τον Έλληνα αρχιστράτηγο στη ναυαρχίδα του, που ήταν αγκυροβολημένη στον Πειραιά, προκειμένου να συσκεφθεί μαζί του.
Όμως, ο Δεριγνύ, είχε προσκαλέσει στο πλοίο του και Τούρκο αρχιστράτηγο, Κιουταχή, την ίδια μέρα και ώρα με τον Καραϊσκάκη. Ο Γάλλος δεν είχε πει σε κανένα από τους δύο ότι είχε καλέσει και τον αντίπαλό του. Το τι επακολούθησε στη συνάντηση των δύο μεγάλων αντιπάλων έχει καταγραφεί από τον Παναγιώτη Σούτσο, ο οποίος ήταν στο στρατόπεδο του Καραϊσκάκη και τις πληροφορήθηκε από ανθρώπους που συνόδευαν τον Έλληνα αρχηγό.
Πρώτος έφθασε στη ναυαρχίδα του Δεριγνύ ο Κιουταχής, μαζί με τον υπαρχηγό του Ομέρ Μπέη διοικητή των τουρκικών δυνάμεων της Εύβοιας.
Λίγο αργότερα όταν κατέφθασε και ο Καραϊσκάκης εκεί με τη συνοδεία του, βρήκε τον Κιουταχή και τον Ομέρ Μπέη να κάθονται δίπλα στον Δεριγνύ και να συζητούν. Τόσο ο Καραϊσκάκης όσο και ο Κιουταχής ταράχθηκαν όταν είδε ο ένας τον άλλο. Όμως, ο Καραϊσκάκης έκανε ότι δεν τον πρόσεξε και έστρεψε το βλέμμα του στον Δεριγνύ τον οποίο και χαιρέτησε.
Τότε ο Δεριγνύ είπε στον Καραϊσκάκη:
«Δεν χαιρετάς, στρατηγέ, τους βεζιράδες;»
«Δεν ξέρω ποιοι είναι οι βεζιράδες» είπε ο Καραϊσκάκης (σημείωση: ο Καραϊσκάκης γνώριζε πολύ καλά ποιοι ήταν ο Κιουταχής και ο Ομέρ Μπέης..).
Τότε πετάχτηκε ο Έλληνας γραμματικός του Κιουταχή (σημείωση: κλασική περίπτωση συνεργάτη του εχθρού) και είπε στον Καραϊσκάκη:
«Είναι ο Ρούμελης και ο άλλος ο Ομέρ πασάς!»
«Ας είναι καλά!» αποκρίθηκε ο Καραϊσκάκης
«Τι κάνεις, Καραΐσκο;» λέει πρώτος ο Κιουταχής
«Καλά»
«Δεν έλπιζα να πάρεις τόσον κόσμον στο λαιμό σου. Έλπιζα να’ ρθεις να με προσκυνήσεις»
«Εγώ να σε προσκυνήσω; Ρούμελη-Βαλέσης (αρχηγός) εσύ, Ρούμελ-Βαλέσης κι εγώ…»
«Σου δίνω όλα τα βιλαέτια από τον Εγρίπο (Εύβοια) ως την Άρτα»
«Μαζί σας οι Έλληνες ψωμί να ματαφάνε δεν γίνεται!»
Στη συνέχεια οι δύο αρχιστράτηγοι σχολίασαν τη μάχη του Καματερού που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα.
Τότε ο Κιουταχής είπε στον Καραϊσκάκη: «Θέλω κάθε μέρα μαζί σου να πολεμώ και το βράδυ να’ ρχεσαι στο τσαντήρι μου να τρωγοπίνουμε»
«Αν ήξερε η διοίκησή μου πως μιλάμε μαζί θα με κρέμαγε».
«Και πως μπορεί να σε κρεμάσει;»
«Σε κρεμάει εσένα ο σουλτάνος ή όχι, αν θέλει;», αποκρίθηκε ο Καραϊσκάκης.
Πρώτος έφυγε ο Κιουταχής από τη ναυαρχίδα αφήνοντας πίσω του τον Έλληνα γραμματικό του, ο οποίος κάτι πήγε να πει ιδιωτικά στον Καραϊσκάκη.
Αυτός όμως τον διέκοψε λέγοντάς του: «Έχω βόλια για τον Κιουταχή σου, βόλια μονάχα».
Την εποχή εκείνη η γαλλική κυβέρνηση τηρούσε ακόμη φιλοτουρκική στάση παρά το γνήσιο και θερμό φιλελληνισμό της κοινής γνώμης της Γαλλίας. Έτσι, ο Καραϊσκάκης υποπτεύθηκε ότι η συνάντηση είχε στηθεί από το Γάλλο ναύαρχο, Δεριγνύ, σε συνεννόηση με τους Τούρκους προκειμένου οι τελευταίοι να δουν αν θα μπορούσαν να τον εξαγοράσουν.
Η επιστολή Καραϊσκάκη στον Γέρο του Μοριά
Αυτό βέβαια δεν έγινε, παρά τα υπονοούμενα του Κιουταχή. Για να μην υπάρξουν όμως υποψίες, ο Καραϊσκάκης έστειλε επιστολή στον έτερο Έλληνα αρχιστράτηγο, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όπου του ανέφερε την απρόβλεπτη συνάντησή του με τον Κιουταχή.
Στην επιστολή σημειώνει ότι στην αρχή θύμωσε όταν είδε τον Κιουταχή -και τον Ομέρ Μπέη- αλλά στη συνέχεια μίλησε φιλικά μαζί του, αναφέροντας ότι:
«Είπαμε πολλά εκείνος με την ιδέαν του ότι έχει ραγιάδες τους Έλληνας και εγώ με την ιδέαν μου ότι είμεθα ελεύθεροι».
Αντλήθηκαν πληροφορίες:
- Για τη συνάντηση του Καραϊσκάκη με τον Κιουταχή, βλ. Γιάννης Βλαχογιάννης, Ιστορικά Ανέκδοτα και Αξιοπερίεργα Επιφανών Ελλήνων, Εκδόσεις Γνώση, Αθήνα, 2012, σελ. 452-454
- Για την αναφορά από τον Καραϊσκάκη στον Κολοκοτρώνη για τη συνάντησή του με τον Κιουταχή, βλ. Ι. Θ. Κολοκοτρώνη, Ελληνικά υπομνήματα, Αθήνα, 1856
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η δίκη του Καραϊσκάκη για προδοσία. «Εγώ την κατηγορία θα στην γράψω στο κούτελο». Η ιστορική απάντηση στον Μαυροκορδάτο
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ