To βράδυ της 6 Σεπτεμβρίου 1861 η Βασίλισσα Αμαλία βγήκε με τη συνοδεία της για τον καθιερωμένο της περίπατο στην πλατεία Συντάγματος. Καθώς επέστρεφε στα Ανάκτορα, ένας νεαρός άντρας, που είχε ξεκινήσει οπλισμένος από τα Εξάρχεια, την πλησίασε και πυροβόλησε εναντίον της.
Όπως λέγεται, η Βασίλισσα Αμαλία πρόλαβε να αντιδράσει, γυρίζοντας το άλογο της εναντίον του. Ο νεαρός αστόχησε και αμέσως συνελήφθη από τη χωροφυλακή.
Τον οδήγησαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε συνεδρίαση και ομολόγησε την πράξη του μπροστά στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Μιαούλη, λέγοντας ότι ήθελε να απαλλάξει τη χώρα από την τυραννία.
Το όνομά του ήταν Αριστείδης Δόσιος και ήταν μόλις 18 χρονών. Σπούδαζε στη Νομική Σχολή και ήταν γόνος γνωστής αθηναϊκής οικογένειας.
Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και αργότερα διετέλεσε δύο φορές υπουργός. Η μητέρα του ήταν κόρη του πολιτικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, η οποία μετέφρασε το ποίημα «Γκιαούρ» του Μπάιρον.
Αμέσως μετά την ομολογία του τον οδήγησαν στις φυλακές, που βρίσκονταν τότε στον Μεντρεσέ της Πλάκας απέναντι από τους Αέρηδες.
Ο Δόσιος υπέστη τρομερά βασανιστήρια για να αποκαλύψει τους συνεργούς του, καθώς εκείνη την περίοδο, υπήρχαν πολλοί που ξεσήκωναν τον λαό εναντίον του βασιλιά Όθωνα.
Είχαν προηγηθεί τα Σκιαδικά, δηλαδή τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ φοιτητών και χωροφυλακής που ξέσπασαν το 1859. Αυτή ήταν η πρώτη μαζική αντίδραση εναντίον του μοναρχικού καθεστώτοςπου επιβλήθηκε στην χώρα.
Ο Δόσιος δεν αποκάλυψε τους συνεργούς του, αλλά στη χωροφυλακή έφτασαν πληροφορίες ότι η δολοφονία της βασίλισσας σχεδιάστηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Το μέλλον της Πατρίδας» που άνηκε στη «Χρυσή νεολαία» του δικηγόρου Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, συνεργοί του ήταν οι αδελφοί Δεληγιώργη, που ξεσήκωναν του φοιτητές λέγοντας πως για όλα τα δεινά του τόπου έφταιγε το στέμμα, ο Οδυσσέας Ιάλεμος και ο Αντώνιος Βαλλέττας. Ο Δόσιος, ήταν μέλος της «Χρυσής Νεολαίας» και σύχναζε στα γραφεία της εφημερίδας.
Στη δίκη που ακολούθησε εμφανίστηκε αμετανόητος. Αποκάλεσε την Αμαλία ύαινα και ανέφερε ότι μετάνιωσε που αστόχησε.
Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά ύστερα από παρέμβαση της βασίλισσας η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια.
Έμεινε στη φυλακή έναν χρόνο, ώσπου το 1862 έγινε η εξέγερση και ο Όθωνας εγκατέλειψε τον θρόνο.
Ο λαός άνοιξε τις φυλακές και ελευθέρωσε τους κρατούμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δόσιος, ο οποίος ταξίδεψε αμέσως στο Μόναχο.
Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έγινε διευθυντής ναυτιλιακής τράπεζας.
Έγραψε μελέτες σχετικά με την ελληνική ατμοπλοΐα αλλά σύμφωνα με τον Κορδάτο, η κατάσταση στην Ελλάδα τον οδήγησε σε κατάθλιψη και τα τραύματα που έφερε στο κεφάλι από τα βασανιστήρια του προκάλεσαν ψυχική διαταραχή με αποτέλεσμα να κλειστεί στο φρενοκομείο, όπου και πέθανε πρόωρα σε ηλικία 37 ετών.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: “Γλυκιά μου Ελλάς». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Όθωνα μαζί με το «Πάτερ ημών». Πέθανε πέντε χρόνια μετά την έξωσή του από την Ελλάδα, από αρρώστια που κόλλησε από φτωχούς ασθενείς
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ