Το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1927 ο Παύλος Κουντουριώτης, απόστρατος ναύαρχος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1924, είχε μεταβεί στο Δημαρχείο της Αθήνας για να παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου των δημάρχων.
Μετά το τέλος του συνεδρίου, ο Κουντουριώτης κατευθύνθηκε προς το προεδρικό αυτοκίνητο όπου τον περίμενε στην οδό Αθηνάς. Κάθισε στο όχημα και χαιρετούσε το πλήθος που είχε μαζευτεί.
Εκείνη τη στιγμή ένας 25χρονος νεαρός κατάφερε να ξεφύγει από την προεδρική φρουρά και πυροβόλησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Κουντουριώτη.
Η απόπειρα δολοφονίας
Ο Παύλος Κουντουριώτης καθόταν στη θέση του συνοδηγού όταν ο Ζαφείριος Γκούσιος, πλησίασε το προεδρικό όχημα με πρόφαση ότι ήθελε να δει τον πρόεδρο από κοντά.
Με απίστευτη ταχύτητα, έβγαλε από την τσέπη του ένα περίστροφο και πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής το πίσω δεξιό τζάμι του αμαξιού.
Η σφαίρα άνοιξε μια τρύπα στο πίσω τζάμι της πόρτας, βρήκε ξυστά τον Κουντουριώτη στον κρόταφο και προσγειώθηκε στα πόδια του.
Το αίμα έρεε άφθονο από το κεφάλι του Κουντουριώτη, ωστόσο εκείνος παρέμεινε ψύχραιμος και συνέχισε να χαιρετά το πλήθος.
Άμεσα οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς αφόπλισαν τον νεαρό.
Ο επίδοξος δολοφόνος παραδόθηκε και απομακρύνθηκε από το σημείο, καθώς το εξαγριωμένο πλήθος ήταν έτοιμο να χειροδικήσει εναντίον του.
Ο τραυματισμένος Κουντουριώτης μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών στον θάλαμο που έφερε το όνομά του και αμέσως άρχισε η προετοιμασία για την εγχείρησή του.
Η επέμβαση έγινε από τον διευθυντή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Αλιβιζάτο. Αργά το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου εκδόθηκε το ιατρικό ανακοινωθέν που ανέφερε:
«Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέστη τραύμα κατά την δεξιάν κροταφικήν χώραν. Η σφαίρα προκάλεσε κάκωσιν των μαλακών μορίων, ελαφρώς θίξασα το οστούν. Ο κύριος πρόεδρος υπέστη την εγχείρισιν μετά μεγάλης ψυχραιμίας. Κατάστασις Αρίστη».
Πλήθος υπουργών πήγαν στην Πολυκλινική να επισκεφτούν τον Κουντουριώτη. Ο κ. Αλιβιζάτος δεν επέτρεψε να τον δουν και οι υπουργοί αναγκάστηκαν να περιμένουν στον θάλαμο αναμονής.
Μετά το τέλος της εγχείρησης ο Παύλος Κουντουριώτης, απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο περίμενε τα νέα της υγεία του ανέφερε:
«Κανένας ανισόρροπος πρέπει να είναι. Βγαίνω κάθε μέρα ολομόναχος με το μπαστουνάκι μου και μπορούσε αν ήθελε να με χτυπήσει εκεί πέρα».
«Ο μόλυβδος έχει κάποτε περισσότερα λογικήν από ένα ανθρώπινον ανδράποδον». Το προφίλ του δράστη
Η εφημερίδα «Ελέυθερον Βήμα» την επομένη της απόπειρας δολοφονίας καταδίκασε την αποτρόπαια πράξη.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο μόλυβδος έχει κάποτε περισσοτέραν λογικήν από ένα ανθρώπινον ανδράποδον».
Ο δράστης μετά την αποτυχημένη απόπειρα μεταφέρθηκε στο Γ’ Τμήμα Ασφαλείας. Τα χέρια του ήταν δεμένα γιατί οι αρχές φοβούνταν μήπως αυτοκτονήσει.
Ήταν κωφός και προσποιούνταν τον ανισόρροπο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που έγινε με μολύβι και χαρτί, ο δράστης ονομαζόταν Ζαφείριος Γκούσιος, καταγόταν από τα Αμπελάκια Λάρισας και ήταν ιδιωτικός υπάλληλος στο εστιατόριο «Αβέρωφ». Για την εποχή του ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και είχε πνευματικές ανησυχίες, ωστόσο αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν κωφός.
Είχε ταξιδέψει στην Αθήνα 15 μέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας και διέμενε στο ξενοδοχείο «Όλγα», με σκοπό να συναντήσει από κοντά τον Πάυλο Κουντουριώτη και να του ζητήσει βοήθεια για την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση.
Ομολόγησε ότι το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο και το κίνητρο που τον οδήγησε ήταν η συσσωρευμένη οργή που ένιωθε για την κοινωνία και η απόγνωση που αισθανόταν, καθώς έπασχε από πολλά νοσήματα χωρίς ποτέ να κανείς να του συμπαρασταθεί.
Ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν κομμουνιστής και στράφηκε στον Παύλο Κουντουριώτη για αναζήτηση εργασίας.
Οι έρευνες ωστόσο στο δωμάτιο του Γκούσιου ανακάλυψαν ότι ο Λαρισαίος είχε μαζί του φύλλα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και βιβλία των Νίτσε, Σοπεγχάουερ και Γιάννη Κορδάτου, γενικού γραμματέα του ΚΚΕ την περίοδο 1920-1924.
Παράλληλα, ένας μάρτυρας με το όνομα Ζαφείριος Γκόλαντας επιβεβαίωσε ότι ο Γκούσιος ήταν κομμουνιστής.
Ο Γκόλαντας, φοιτητής Ιατρικής καταγόταν κι εκείνος από τη Λάρισα και ήταν με τον Γκούσιο στο ίδιο τρένο προς Αθήνα.
Ανέφερε ότι είδε τον δράστη να διαβάζει «Ριζοσπάτη» και έπειτα με τη σειρά του άρχισε να «νουθετεί» τον φοιτητή περί της κομμουνιστικής του κοσμοθεωρίας.
Όταν ο Γκόλαντας τον ρώτησε τι δουλειά έχει στην Αθήνα, απάντησε πως «ήρχετο προς πραγμάτωσιν μεγάλου σκοπού».
Η δίκη του Ζαφείριου Γκούσιου προγραμματίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου 1928. Ως τότε βρισκόταν στη φυλακή και συνέχισε κατηγορηματικά να αρνείται τις κατηγορίες ότι είναι κομμουνιστής ή αναρχικός.
«Είμαι ένα ονειροπόλος, ένας απλούς ανθρωπιστής, επιθυμών την ευτυχίαν παντός ανθρώπου», έλεγε στους δημοσιογράφους.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 14 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό της «μετρίας συγχύσεως».
Επίσης, επέβαλλε ποινές φυλάκισης 3 μηνών για οπλοχρησία και 45 ημερών για παράνομη οπλοφορία.
Ο Γκούσιος ζήτησε συγνώμη και στην απολογία του είπε: ««για όλα φταίει η κατηραμένη κώφωσίς μου. Είναι σαν μου τρύπησαν το μυαλό και να μου έχυσαν στο μυαλό λιωμένο μολύβι» Μετά τη δίκη προσπάθησε να αυτοκτονήσει καταπίνοντας μεγάλη ποσότητα κινίνου.
Η πρώτη απόπειρα κατά του Κουντουριώτη
Ο Παύλος Κουντουριώτης υπήρξε αρχηγός του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ως κυβερνήτης της ναυαρχίδας, θωρηκτού Γ. Αβέρωφ, κατέλαβε τη Λήμνο, την Ίμβρο, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τα Ψαρά και τη Λέσβο.
To 1921 δέχτηκε την πρώτη απόπειρα δολοφονίας. Ως πρόεδρος φιλανθρωπικού σωματείου, βοηθούσε οικονομικά τραυματίες πολέμου, όταν δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο γραφείο του στην Πλάκα και πυροβόλησαν τον ίδιο αλλά και τον Αλέξανδρο Α. Πάλλη, διπλωμάτη και πολιτικό, γιο του λογοτέχνη και ποιητή Α. Πάλλη, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο γραφείο του απόστρατου ναυάρχου.
Ο Κουντουριώτης μεταφέρθηκε στις Κάννες για ταχύτερη ανάρρωση.
Μετά την κήρυξη της δημοκρατίας το Μάρτιο του 1924, ο πρώην ναύαρχος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για λόγους υγείας παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας και αποσύρθηκε στο αρχοντικό στην Ύδρα.
Πέθανε στις 22 Αυγούστου 1935.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφεύγει την παγίδα των Τούρκων και με μια κανονιά κόβει τον ιστό με την σημαία του «Βαρβαρόσα». Η θρυλική ναυμαχία της Λήμνου και η κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές στο πλαίσιο ελέγχου. Πάνω από 190 παραβάσεις
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ