Στις 12 Νοεμβρίου 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος αντιμετώπισε τον πολυάριθμο στρατό των Περσών σε μια λωρίδα γης στη Μεσογειακή ακτή της σημερινής Τουρκίας, που έμεινε στην ιστορία ως Μάχη της Ισσού. Ήταν η δεύτερη επιτυχημένη πολεμική αναμέτρηση του Έλληνα στρατηλάτη, αυτή τη φορά, απέναντι στον ίδιο τον βασιλιά των Περσών, Δαρείο Γ’.
Η μάχη στην Ισσό εδραίωσε την κυριαρχία του Μεγάλου Αλέξανδρου στη Μικρά Ασία και την προέλασή του μέχρι την Ινδία.
Τα αντίπαλα στρατεύματα
Την άνοιξη του 334 π.Χ ο νεαρός Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Πέλλα της Μακεδονίας με σκοπό να κατακτήσει τον κόσμο. Από τα Βαλκάνια και τον Ελλήσποντο έφτασε στη Μικρά Ασία όπου και έδωσε την πρώτη του μάχη στον Γρανικό απέναντι στους Πέρσες. Μετά τη νίκη του και τη λύση του Γόρδιου Δεσμού, ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Μικράς Ασίας.
Μέσα σε λίγες λίγες εβδομάδες ο στρατός του Μ. Αλέξανδρου κάλυψε περισσότερα από 16 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Κινήθηκε νότια και παράλληλα με τις μικρασιατικές ακτές ώσπου έφτασε στην Ισσό. Στρατοπέδευσε για να ξεκουραστούν οι άνδρες και οι θεραπευτές να φροντίσουν όσους ήταν τραυματίες.
Παράλληλα, ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Γ’, αποφάσισε να ηγηθεί αυτός τον στρατό εναντίον του Μ. Αλέξανδρου, που αποδείχτηκε σοβαρή απειλή. Με τον φόβο ότι θα χάσει τον θρόνο του και με την έλλειψη ικανών στρατηγών, βάδισε από τη Βαβυλώνα προς τη σημερινή Κιλικία για να αναχαιτίσει τη Μακεδονική εκστρατεία.
Έφτασε στην Ασσυρία και περίμενε να εμφανιστεί ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ασσυριακή πεδιάδα ήταν το κατάλληλο πεδίο μάχης για τον Δαρείο, καθώς ο υπεράριθμος στρατός του είχε πολύ χώρο να αναπτυχθεί.
Ο Πέρσης βασιλιάς ήταν τόσο σίγουρος για τη νίκη του που είχε φέρει μαζί του την γυναίκα του, τα παιδιά του και τη μητέρα του.
Ο Αλέξανδρος δεν εμφανίστηκε και ο Δαρείος κινήθηκε ακόμη πιο βόρεια. Χωρίς να το γνωρίζουν τα δύο στρατεύματα βάδιζαν παράλληλα, αλλά τους χώριζε μια οροσειρά.
Όταν ο Δαρείος μπήκε στην Ισσό, πληροφορήθηκε ότι ο Αλέξανδρος συνέχισε την πορεία του. Έκοψε τα χέρια όσων Ελλήνων είχαν μείνει πίσω και ακολούθησε τους Μακεδόνες.
Ο Αλέξανδρος αιφνιδιάστηκε με το γεγονός ότι ο Δαρείος ήταν πίσω του, εκμεταλλεύτηκε όμως την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.
Έκανε μεταβολή και εγκαταστάθηκε στις όχθες του Πινάρου ποταμού, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ισσό.
Η μάχη
Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε στη διάθεσή του 30.000 πεζικάριους και 5.000 ιππείς. Η δύναμη του Δαρείου ήταν εξαπλάσια. Σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο στρατός του Πέρση βασιλιά αποτελούταν από 200.οοο άνδρες, σε αντίθεση με τον υπερβολικό αριθμό των 600.οοο πεζικάριων που ισχυριζόταν ο αρχαίος ιστορικός Αρριανός.
Το πεδίο μάχης ευνοούσε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ανάμεσα στη θάλασσα της Μεσογείου και το βουνό Άμανος, ήταν πολύ δύσκολο να αναπτύξει ολόκληρο τον στρατό του ο Δαρείος.
Ο Πέρσης βασιλιά παρέταξε το πεζικό του, που αποτελούταν και από έλληνες μισθοφόρους, κατά μήκος του ποταμού Πινάρου και τοποθέτησε το ιππικό του κοντά στα παράλια.
Ο Μακεδόνας ενίσχυσε τις δυνάμεις που ήταν στη μεσογειακή ακτή και αποφάσισε να επιτεθεί με το ιππικό του από την πλευρά του βουνού. Κατάφερε ένα μικρό κενό και επιτέθηκε με όλη του τη δύναμη στο κέντρο του περσικού στρατού, εκεί που βρισκόταν ο Δαρείος.
Η στενότητα της πεδιάδας ευνόησε τον στρατηλάτη. Ο έμπειρος στρατός με την τακτική της λοξής φάλαγγας απόκοψε την αριστερή πλευρά του εχθρού.
Οι μακεδόνες παρατάχθηκαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, σχηματίζοντας τετράγωνα.
Παρά την αριθμητική υπεροχή του περσικού στρατού, η επίθεση του Μ. Αλεξάνδρου ανάγκασε τον Δαρείο να τραπεί σε φυγή. Στις 12 Νοεμβρίου 333 π.Χ ο έλληνας στρατηγός κέρδισε την μάχη στην Ισσό. Ο Δαρείος ηττήθηκε και ο υπεράριθμος στρατός του υποχώρησε.
Ο ανίκητος στρατηλάτης
Στην μάχη της Ισσού, οι Πέρσες έχασαν 30.000 άνδρες και οι Μακεδόνες 7.000. Οι νεκροί θάφτηκαν με τα όπλα τους και ο Μ. Αλέξανδρος απάλλαξε τις οικογένειές τους από τοπικούς φόρους.
Κατά την υποχώρησή τους, οι Πέρσες άφησαν πίσω τους περισσότερα από 3.000 τάλαντα σε ασήμι και χρυσό, ενώ ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν η γυναίκα και η μητέρα του Δαρείου.
Οι γυναίκες έπεσαν στα γόνατα και παρακάλεσαν τον Μ. Αλέξανδρο να μην τις σκοτώσει, κάτι που οι βάρβαροι έκαναν συχνά.
Ο Μακεδόνας στρατηγός συμπεριφέρθηκε στην αιχμάλωτη οικογένεια με σεβασμό. Μάλιστα, η μητέρα του Δαρείου ακολούθησε πιστά τον Μ. Αλέξανδρο και αυτοκτόνησε όταν εκείνος πέθανε.
Η νίκη του Αλέξανδρου στην Ισσό καταρράκωσε ο ηθικό των Περσών. Μετά την κυριαρχία του στην Ανατολική Μεσόγειο, ο στρατηλάτης στράφηκε στα βάθη της Ασίας. Δύο χρόνια αργότερα θα αντιμετώπιζε για άλλη μια φορά τον Δαρείο στην Μάχη των Γαυγαμήλων.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Πώς ο Μ. Αλέξανδρος κατατρόπωσε στα Γαυγάμηλα τον στρατό του Δαρείου. Το τέλος της Περσικής Αυτοκρατορίας και η δολοφονία του Δαρείου από προδοσία
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ