Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η απίστευτη ιστορία ενός Νορβηγού, μέλους της νορβηγικής αντίστασης, ο οποίος επέδειξε μοναδική γενναιότητα και τόλμη, όταν μετά την απόδρασή του από τους Γερμανούς διέσχισε 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο. Ο Σβεν Σομ μετά από μία επιτυχή απόδραση και αφού επί δύο μήνες προσπαθούσε να διαφύγει από την χώρα, γλίτωσε την εκτέλεση και έφτασε τελικά στην Αγγλία.
Σήμερα, περίπου 70 χρόνια μετά, βρέθηκε ένα μεγάλο αρχείο από μυστικά έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος ο Σβεν Σομ.
Ο Σβεν Σομ, ως μέλος της αντίστασης, είχε αποστολή να φωτογραφίζει στην πατρίδα του με μυστική κάμερα Γερμανικές στρατιωτικές βάσεις, στρατηγικής σημασίας και να στέλνει τα μικροφίλμ στους συμμάχους κρυμμένα κάτω από γραμματόσημα σε επιστολές.
Η σύλληψη και η δραπέτευση
Ο Σβεν Σομ συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 για κατασκοπεία, κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει ανοίγοντας τις χειροπέδες του και περπατώντας στις μύτες των ποδιών του μπροστά από τον δεσμοφύλακά του που κοιμόταν.
Στη συνέχεια κι ενώ 900 Γερμανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό με σκύλους ανίχνευσης, αυτός κατάφερε να διανύσει 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο πηδώντας από δέντρο σε δέντρο ώστε να μην αφήνει πίσω του ίχνη.
Τελικά γλίτωσε, όταν έφτασε αρχικά στην ουδέτερη Σουηδία και λίγο αργότερα στην Αγγλία.
Τα ντοκουμέντα “μίλησαν” 70 χρόνια μετά
Μετά τον θάνατο της γυναίκας του κι ενώ ο ίδιος είχε πεθάνει νωρίτερα, η κόρη του η Έλι Τάργκετ που ζει στο Χήρφορντσηρ της Αγγλίας, βρήκε τα μυστικά έγγραφα που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή. Ανάμεσά τους υπήρχαν φάκελοι με μυστικούς χάρτες και μικροσκοπικές αναφορές κρυμμένες κάτω από γραμματόσημα. Η Έλι Τάργκετ, 60 ετών σήμερα, βρήκε επίσης οδηγίες που είχαν στείλει οι αντιστασιακοί σύντροφοι του Σβεν Σομ, οι οποίες είχαν γραφτεί με αόρατο μελάνι σε μία κόλλα Α4. Επίσης ανακάλυψε το ένταλμα σύλληψης των Ναζί γραμμένο και στα Νορβηγικά και στα Γερμανικά, καθώς επίσης και ένα χειρόγραφο χάρτη που χρησιμοποίησε στην απόδραση.
Στα έγγραφα που βρέθηκαν υπήρχαν λεπτομερείς χάρτες! Η Έλι Τάργκετ βρήκε το κατασκοπικό υλικό που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή του πατέρα της
Η Έλι Τάργκετ βρήκε όλα τα έγγραφα αλλά και τα δερμάτινα παπούτσια του μακαρίτη πατέρα της που φορούσε τις πρώτες μέρες μετά την απόδραση. Ο Σομ είχε ανταλλάξει τα καφέ αυτά δερμάτινα παπούτσια με ένα ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια με μια οικογένεια που του προσέφερε καταφύγιο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Η οικογένεια που είχε κρύψει τον Σβεν Σομ είχε κρατήσει τα παπούτσια ως ενθύμιο και τα παρέδωσε στην κόρη του όταν εκείνη ανακάλυψε μετά από έρευνα την συγκεκριμένη οικογένεια το 2004.
Η φωτογραφία αναπαριστά την περιπέτεια του Νορβηγού. Δείχνει πως ο Σβεν Σομ πηδούσε από δέντρο σε δέντρο για να μην αφήσει ίχνη πίσω του.
Η Έλι Τάργκετ είπε: ” Γνώριζα ότι ο πατέρας μου ήταν κατάσκοπος και ότι θα τον εκτελούσαν όταν τον έπιασαν, επειδή ο ίδιος είχε καταγράψει όλη την περιπέτειά του στα Αγγλικά, όταν πλέον έφτασε σώος στην Αγγλία. Αλλά δεν περίμενα ότι θα έβρισκα όλα αυτά τα μυστικά έγγραφα. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, τα είχε κρατήσει όλα η μητέρα μου και όταν πέθανε και αυτή, όλα τα πράγματα κατέληξαν στο γκαράζ μου. Όταν πήγα να δω τα πράγματα, βρέθηκα μπροστά σε όλα αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα. Μόλις τα είδα κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο, επειδή ο πατέρας μου μου είχε αναφέρει ότι έστελνε το κατασκοπικό υλικό κρυμμένο κάτω από τα γραμματόσημα.
“Όταν σκάναρα ένα έγγραφο στον υπολογιστή μου διαπίστωσα ότι ήταν οδηγίες της αντίστασης προς τον πατέρα μου για να φωτογραφίσει τις βάσεις των γερμανικών υποβρυχίων, γεγονός που οδήγησε και στην σύλληψή του.
“Ο Σβεν Σομ εργαζόταν σε υπηρεσία του λιμενικού, υπεύθυνος για θέματα αλιείας, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Νορβηγία το 1940.
Ο Σβεν και ο αδερφός του ο Τζέικομπ, μπήκαν στην αντίσταση και έδιναν πολύ σημαντικές πληροφορίες στους συμμάχους για τις θέσεις και το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων των Ναζί.
Ο Τζέικομπ συνελήφθη και εκτελέστηκε από τη Γκεστάπο για τη συμμετοχή του στο περίφημο σαμποτάζ των εγκαταστάσεων στο Τέλεμαρκ, που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί το 1943 στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν ατομική βόμβα.
Ο Σομ, τότε 43 ετών, συνελήφθη όταν γερμανοί στρατιώτες αντιλήφθηκαν την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων πάνω στο φακό της κάμερας του, ενώ προσπαθούσε να φωτογραφίσει την γερμανική βάση στο νησί Ότεροϊ.
Η κόρη του εξιστορεί τα γεγονότα:
“Ο Σβεν είχε οδηγίες να φωτογραφίσει τη βάση τ
ων υποβρυχίων στη δυτική ακτή, καθώς επίσης και τα στρατεύματα.
Πρόλαβε να κρύψει την κάμερα κάτω από μια πέτρα όταν είδε τους Γερμανούς στρατιώτες να τρέχουν προς το μέρος του και να πυροβολούν εναντίον του. Τους είπε ότι απλά παρακολουθούσε τα πουλιά και εκείνοι τον πίστεψαν και τον άφησαν.
Όταν όμως προσπάθησε να φύγει από το νησί, δύο γερμανοί στρατιώτες τον συνέλαβαν, καθώς είχε ήδη βρεθεί η κάμερα του και είχε δοθεί σήμα να συλληφθεί. Όταν το σκάφος που τον μετέφερε στην ενδοχώρα αγκυροβόλησε αργά τη νύχτα, ο Σβεν κατάφερε να δραπετεύσει ενώ ο φρουρός κοιμόταν, πριν να μεταφερθεί στα κεντρικά της Γκεστάπο.”
Η κόρη του βρήκε ένα τεράστιο αρχείο από μυστικά έγγραφα που είχε συλλέξει ο ίδιος, ενώ δρούσε ως κατάσκοπος
Η Έλι Τάργκετ συνεχίζει την αφήγηση: “Οι Γερμανοί όταν συνέλαβαν τον πατέρα μου και του είπαν ότι θα τον εκτελούσαν. Τη νύχτα, κι ενώ ήταν κρατούμενος πάνω στο πλοίο, κατάφερε να ανοίξει τις χειροπέδες και να περάσει μπροστά από τον φύλακα που κοιμόταν. Αφού βγήκε από το πλοίο, πέρασε μπροστά από πέντε ένοπλους φρουρούς οι οποίοι νόμισαν ότι ο Σβεν ήταν ένας απλός πολίτης και στη συνέχεια αυτός το έσκασε στα βουνά.
Μία ώρα αργότερα, οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν την απόδραση και έστειλαν 900 στρατιώτες και σκύλους ανίχνευσης για να τον εντοπίσουν. Ο Σβεν πέρασε από ρεματιές και ρυάκια ώσπου βρέθηκε πολύ ψηλά στα βουνά.
Ένα από τα μυστικά γράμματα που έστελνε ο Σβεν στους συμμάχους βρέθηκε κρυμμένο κάτω από γραμματόσημο!
Απόδραση στο χιόνι
Όσο πιο ψηλά όμως ανέβαινε, τόσο πιο πολύ χιόνι έβρισκε. Εκεί βρήκε την οικογένεια που τον περιέθαλψε και του χάρισε τα ορειβατικά μποτάκια που του έσωσαν τη ζωή, αφού μέχρι εκείνη την στιγμή φορούσε ένα απλό ζευγάρι παπούτσια γραφείου, ακατάλληλα για τις αντίξοες συνθήκες των νορβηγικών βουνών.
Η φιλική αυτή οικογένεια τον έκρυψε για πέντε εβδομάδες έως ότου οι αντιστασιακοί φίλοι του να καταφέρουν να τον προμηθεύσουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να διασχίσει τα σύνορα προς την Σουηδία. Όταν έφτασε στην Αγγλία, συνάντησε και γνώρισε προσωπικά τον βασιλιά της Νορβηγίας που βρισκόταν εκεί εξόριστος.
Ο Σομ με την σύζυγο του Πρίμροουζ που γνώρισε στην Αγγλία
Στην Αγγλία γνώρισε και τη σύζυγό του με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Νορβηγία όπου πέθανε από καρκίνο το 1961 σε ηλικία 58 ετών.
Η οικογένεια του τότε εγκαταστάθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας.