Σήμερα, περίπου 70 χρόνια μετά, βρέθηκε ένα μεγάλο αρχείο από μυστικά έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος ο Σβεν Σομ.
Ο Σβεν Σομ, ως μέλος της αντίστασης, είχε αποστολή να φωτογραφίζει στην πατρίδα του με μυστική κάμερα Γερμανικές στρατιωτικές βάσεις, στρατηγικής σημασίας και να στέλνει τα μικροφίλμ στους συμμάχους κρυμμένα κάτω από γραμματόσημα σε επιστολές.
Στη συνέχεια κι ενώ 900 Γερμανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό με σκύλους ανίχνευσης, αυτός κατάφερε να διανύσει 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο πηδώντας από δέντρο σε δέντρο ώστε να μην αφήνει πίσω του ίχνη.
Τελικά γλίτωσε, όταν έφτασε αρχικά στην ουδέτερη Σουηδία και λίγο αργότερα στην Αγγλία.
Ο Σβεν Σομ συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 για κατασκοπεία, κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει ανοίγοντας τις χειροπέδες του και περπατώντας στις μύτες των ποδιών του μπροστά από τον δεσμοφύλακά του που κοιμόταν.
Τα ντοκουμέντα “μίλησαν” 70 χρόνια μετά
Η Έλι Τάργκετ βρήκε όλα τα έγγραφα αλλά και τα δερμάτινα παπούτσια του μακαρίτη πατέρα της που φορούσε τις πρώτες μέρες μετά την απόδραση. Ο Σομ είχε ανταλλάξει τα καφέ αυτά δερμάτινα παπούτσια με ένα ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια με μια οικογένεια που του προσέφερε καταφύγιο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Η οικογένεια που είχε κρύψει τον Σβεν Σομ είχε κρατήσει τα παπούτσια ως ενθύμιο και τα παρέδωσε στην κόρη του όταν εκείνη ανακάλυψε μετά από έρευνα την συγκεκριμένη οικογένεια το 2004.
Η Έλι Τάργκετ είπε: ” Γνώριζα ότι ο πατέρας μου ήταν κατάσκοπος και ότι θα τον εκτελούσαν όταν τον έπιασαν, επειδή ο ίδιος είχε καταγράψει όλη την περιπέτειά του στα Αγγλικά, όταν πλέον έφτασε σώος στην Αγγλία. Αλλά δεν περίμενα ότι θα έβρισκα όλα αυτά τα μυστικά έγγραφα. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, τα είχε κρατήσει όλα η μητέρα μου και όταν πέθανε και αυτή, όλα τα πράγματα κατέληξαν στο γκαράζ μου. Όταν πήγα να δω τα πράγματα, βρέθηκα μπροστά σε όλα αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα. Μόλις τα είδα κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο, επειδή ο πατέρας μου μου είχε αναφέρει ότι έστελνε το κατασκοπικό υλικό κρυμμένο κάτω από τα γραμματόσημα.
“Όταν σκάναρα ένα έγγραφο στον υπολογιστή μου διαπίστωσα ότι ήταν οδηγίες της αντίστασης προς τον πατέρα μου για να φωτογραφίσει τις βάσεις των γερμανικών υποβρυχίων, γεγονός που οδήγησε και στην σύλληψή του.
Ο Σομ, τότε 43 ετών, συνελήφθη όταν γερμανοί στρατιώτες αντιλήφθηκαν την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων πάνω στο φακό της κάμερας του, ενώ προσπαθούσε να φωτογραφίσει την γερμανική βάση στο νησί Ότεροϊ.
“Ο Σβεν είχε οδηγίες να φωτογραφίσει τη βάση τ
ων υποβρυχίων στη δυτική ακτή, καθώς επίσης και τα στρατεύματα.Απόδραση στο χιόνι
Η φιλική αυτή οικογένεια τον έκρυψε για πέντε εβδομάδες έως ότου οι αντιστασιακοί φίλοι του να καταφέρουν να τον προμηθεύσουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να διασχίσει τα σύνορα προς την Σουηδία. Όταν έφτασε στην Αγγλία, συνάντησε και γνώρισε προσωπικά τον βασιλιά της Νορβηγίας που βρισκόταν εκεί εξόριστος.
Στην Αγγλία γνώρισε και τη σύζυγό του με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Νορβηγία όπου πέθανε από καρκίνο το 1961 σε ηλικία 58 ετών.
Η οικογένεια του τότε εγκαταστάθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ