HuffPostGreece:
Τη στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία αποπνέουν έναν αέρα αρκετά ψυχροπολεμικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν κάτι πολύ πιο ταιριαστό στη Βρετανική ιδιοσυγκρασία. Ασχολούνται με μια υπόθεση που συνέβη πριν από περίπου 70 χρόνια και αφορά την πρόσληψη ενός κατασκόπου της ΕΣΣΔ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Φυσικά κατά λάθος…
Ο Nτέιβιντ Φλόιντ ως φοιτητής ήταν Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η σύζυγός του δήλωνε δημόσια πως ήταν κομουνίστρια. Τα δύο αυτά στοιχεία για τη ζωή του, θα έπρεπε να ήταν αρκετά πριν από περίπου 70 χρόνια, δεδομένης πάντα και της αντι-κομμουνιστικής φρενίτιδας που επικρατούσε στη Δύση, για να μην εργαστεί ποτέ στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τα πράγματα όμως κύλισαν κάπως διαφορετικά όπως γράφει το Quartz, αφού δεν έγινε κανένας από τους ελέγχους που συνηθίζονταν σχετικά με το παρελθόν ατόμων που επιθυμούν να εργαστούν σε μια υπηρεσία που χειρίζεται «ευαίσθητα» δεδομένα για την ασφάλεια της χώρας και την πολιτική της σε σχέση με άλλες χώρες.
Όπως και ο ίδιος ο Φλόιντ ομολόγησε, δεν έκανε μόνο τη δουλειά που του ανέθεταν αλλά «περνούσε» και σημαντικές πληροφορίες σε Ρώσους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Το πιο περίεργο όμως σε όλη αυτή την ιστορία είναι πως ο Φλόιντ παρά την αποκάλυψη της δράσης του, δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τις πράξεις του, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να τον στείλουν για πολλά χρόνια στη φυλακή.
Αντ′ αυτού είχε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία- ενώ η βρετανική κυβέρνηση συνέχιζε να υποκρίνεται πως δεν γνωρίζει τίποτα. Εν μέρει, όπως φαίνεται για να καλύψει τα λάθη των δικών της υπηρεσιών και να μην χρειαστεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που θα ανέκυπταν προκαλώντας της τουλάχιστον αμηχανία.
Η ιστορία του Φλόιντ– ο οποίος εγκατέλειψε την καριέρα του στο διπλωματικό σώμα και τελικά έγινε ένας επιτυχημένος ανταποκριτής της Daily Telegph με ειδίκευση σε κομμουνιστικά θέματα- αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Sunday Times αφού το Υπ.Εξωτερικών αναγκάστηκε να αποχαρακτηρίσει απόρρητα έγγραφα μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε, και κέρδισε δικαστικά, ο ιστορικός Jeff Hulbert.
Σύμφωνα με αυτές τις αποκαλύψεις, ο Φλόιντ, ο οποίος ήταν άριστος γνώστης της ρωσικής γλώσσας εργάστηκε προς τα τέλη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου ως μεταφραστής στη Μόσχα για την στρατιωτική αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια απορροφήθηκε στην βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, στην Πράγμα και στο Βελιγράδι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να «σκαλίσει» το παρελθόν του το 1950, οπότε και τελικά έμαθε πως ο Φλόιντ ως φοιτητής ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε περάσει μια εβδομάδα στη φυλακή μετά τη σύλληψή του για συμμετοχή σε αντιπολεμική διαδήλωση. Αυτές οι πληροφορίες όμως για το παρελθόν του, δεν οδήγησαν και στην αποκάλυψη της δράσης του ως κατασκόπου ενώ ένας συνάδελφός του από την Πράγα είχε υποστηρίξει πως ο Φλόιντ ήταν «ένας απλός άνθρωπος» που δεν θα μπορούσε να αποκρύψει για ένα τόσο μεγάλο διάστημα πως ζούσε μια διπλή ζωή. Ο δε υπεύθυνος για θέματα προσωπικού δήλωνε πως τα μόνο αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του ήταν η νεανική του απερισκεψία.
Η έρευνα σε βάρος του Φλόιντ εγκαταλείφθηκε και εκείνος παρέμεινε στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο. Τελικά το 1951 ομολόγησε αυτοβούλως ότι ήταν κατάσκοπος. Η δήλωση ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αυτομόληση των βρετανών διπλωματών Donald Maclean και Guy Burgess στη Σοβιετική Ένωση και τις εντάσεις που είχαν προκληθεί στις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου.
«Το τελευταίο πράγμα που ήθελε το Υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιούλιο του 1951 ήταν μια ακόμη αποκάλυψη για τη δράση ενός δικού τους ανθρώπου που τελικά εργαζόταν για τους Ρώσους», σχολίασε στην Sunday Times ο Jonathan Haslam, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Πρίστον. «Θα έκαναν τα πάντα για να το κρατήσουν μυστικό από τους Αμερικανούς. Για να διασφαλιστεί η συμμαχία τους, όλο αυτό έπρεπε να κουκουλωθεί γρήγορα και αθόρυβα».
Έτσι παρά την εξομολόγηση του Φλόιντ, η Εισαγγελία έκρινε πως δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την άσκηση ποινικών διώξεων.Αυτό επέτρεψε στους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών να κρατήσουν μυστική τη δράση του Φλόιντ αλλά και να μην αποκαλύψουν τη δική τους «αβλεψία».
«Φαίνεται ότι ο κ. F. θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί εδώ και χρόνια», είχε γράψει τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Μοrrison. Σε υπόμνημα μάλιστα του Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται πως Floyd δεν φαίνεται να είχε λάβει οποιαδήποτε υλική ανταμοιβή από τους Ρώσους και επισημαίνεται πως οι Βρετανοί είχαν πειστεί ότι η μεταμέλεια του ήταν ειλικρινής.
Εκτιμάται πάντως πως το Υπουργείο Εξωτερικών, ίσως να μην αποκάλυψε την υπόθεση και για έναν πρόσθετο λόγο αφού φαίνεται πως υπήρχαν σκέψεις να τον μετατρέψουν σε διπλό πράκτορα, προκειμένου να επωφεληθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι ήδη σε επαφή με την MI5 που θέλει να του βρει δουλειά» αναφέρεται σε ένα άλλο υπόμνημα.
Σημειώνεται πως οι τότε συντάκτες της Telegraph, Colin Coote, Malcolm Muggeridge είχαν εργαστεί για την MI6. Ο Haslam μάλιστα δηλώνει στην Sunday Times ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούσε πως ο Floyd θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ρόλο του ως δημοσιογράφος για να μεταφέρει πληροφορίες στην κυβέρνηση. «Δεν νομίζω ότι θα τον άφηναν απλά ελεύθερο και θα του βρήκαν μια καλή δουλειά. Δεν γίνεται έτσι».
Ο Floyd, πέθανε το 1997 στην ηλικία των 83 ετών, και όπως φαίνεται δεν ήταν και ένας τόσο «απλός άνθρωπος».
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η Βρετανίδα κατάσκοπος που βοήθησε τον Στάλιν να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Ήταν γνωστή στους Σοβιετικούς ως «γιαγιά-κατάσκοπος» και την ανακάλυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr