Τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν τον Μάρτιο του 1965 στην Αλαμπάμπα άνοιξαν τον δρόμο για επικύρωση από το αμερικανικό κογκρέσο του αντιρατσιστικού νόμου του Λίντον Τζόνσον σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα.
Αν και οι αφροαμερικανοί είχαν αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου, οι πολιτείες του Νότου είχαν υιοθετήσει μια μέθοδο η οποία στερούσε στους αφροαμερικανούς τα εκλογικά τους δικαιώματα τα τελευταία 50 χρόνια. Έπρεπε να απαντήσουν σε πολύπλοκες ερωτήσεις νομικού περιεχομένου για το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.
Το 1963 ομάδες αφροαμερικανών και συλλογικότητες υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων άρχισαν εκστρατεία για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους στη Σέλμα, της πόλης της Αλαμπάμπα, προπύργιο του ρατσισμού. Το 1965 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε στον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον την απόφαση του να μεταβεί στη Σέλμα και να αρχίσει μεγάλη εκστρατεία για την άρση του αποκλεισμού των αφροαμερικανών από τους εκλογικούς καταλόγους. Απέναντί του είχε τον Κυβερνήτη τη Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας, που είχε μετατρέψει την πολιτεία σε κράτος εν κράτει, όπου κυριαρχούσε η αστυνομική αυθαιρεσία.
Στις 7 Μαρτίου εκατοντάδες πολίτες με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας από τη Σέλμα προς την πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι. Η απόσταση που θα διένυαν ξεπερνούσε τα 80 χιλιόμετρα. Ωστόσο, λίγο έξω απο την πόλη, πάνω σε μια γέφυρα, τους περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις που επιτέθηκαν στην πορεία, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Η μέρα εκείνη έμεινε στην ιστορία ως “Ματωμένη Κυριακή”.
Η οργή φούντωσε και δύο μέρες αργότερα διοργανώθηκε μια δεύτερη πορεία. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλεσε τους εκπροσώπους άλλων θρησκευτικών δογμάτων να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, Ένας από αυτούς που ανταποκρίθηκαν πρώτοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Αψηφώντας τους φόβους που εξέφραζαν συνεργάτες του για το ενδεχόμενο να πέσει κι ο ίδιος θύμα επίθεσης, ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε στη Σέλμα και στάθηκε στην πρώτη γραμμή.
“Κάθε χριστιανός πρέπει να καταφερθεί με αγανάκτηση κατά όλων των ειδών των διώξεων” είπε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος
Η πορεία ξεκίνησε αλλά βλέποντας και πάλι τις δυνάμεις ασφαλείας της πολιτείας να τους περιμένουν στη γέφυρα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οδήγησε τους διαδηλωτές στην εκκλησία επιδιώκοντας παράλληλα προστασία από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ένα απρόσμενο γεγονός που συνέβη την ίδια νύχτα φούντωσε το αντιρατσιστικό κίνημα.
Ρατσιστές ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον λευκό ιερέα και ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Τζέιμς Ριμπ, ο οποίος είχε μεταβεί στη Σέλμα για να συμμετάσχει στη δεύτερη πορεία.
Η δολοφονία του Ριμπ ξεσήκωσε όλη την Αμερική. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις από την Νέα Υόρκη ως το Σικάγο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επικεφαλής ήταν κυβερνήτες, γερουσιαστές και δήμαρχοι. Στη Σέλμα διοργανώθηκε τρίτη πορεία για τις 21 Μαρτίου και μετά την προσωπική δέσμευση του Τζόνσον να προστατεύσει τους διαδηλωτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε 2.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού, άλλους τόσους από την εθνοφρουρά της Αλαμπάμα καθώς και πράκτορες του FBI.
Με επικεφαλής για άλλη μια φορά τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν την ειρηνική πορεία των 80 και πλέον χιλιομέτρων από τη Σέλμα. Τρεις μέρες αργότερα έφτασαν στο Μοντγκόμερι και στις 25 Μαρτίου περικύκλωσαν ειρηνικά στο καπιτώλιο της Αλαμπάμας.
Την ίδια νύχτα, τρία μέλη της Κου Κλουξ Κλαν εκτέλεσαν εν ψυχρώ μια λευκή γυναίκα από το Ντιτρόιτ, τη Βαϊόλα Λιούτσο, που είχε πάει στην Αλαμπάμα για να διαδηλώσει. Και οι τρεις συνελήφθησαν από άνδρες του FBI.
Την επόμενη μέρα οι Αμερικανοί άκουσαν το οργισμένο ραδιοφωνικό μήνυμα του αμερικανού προέδρου. “Αν με ακούνε αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι της Κου-Κλουξ-Κλαν, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους συντρίψουμε και να επιστρέψουμε σε μία κοινωνία αξιοπρέπειας, προτού είναι αργά”, έλεγε μεταξύ άλλων ο Λίντον Τζόνσον.
Στις 30 Μαρτίου η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κογκρέσου αποφάσισε να εξετάσει συνολικά τη δράση της Κου Κουξ Κλαν. Οι συνεδριάσεις άρχισαν στις 19 Οκτωβρίου και μεταδόθηκαν απευθείας από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Νωρίτερα, τον Αύγουστο, το αμερικανικό κογκρέσο επικύρωσε τον νέο αντιρατσιστικό νόμο περί εκλογικών δικαιωμάτων. Πλέον όλοι οι αφροαμερικανοί είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Έχω ένα όνειρο, ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους». Η ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που δολοφονήθηκε για τους αγώνες του
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ