Γράφει ο συνεργάτης μας, ιστορικός ερευνητής Στέφανος Μίλεσης
Η Επιχείρηση ΔΡΥΣ (Unternehmen Eiche) ήταν μια τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης του Μπενίτο Μουσολίνι από γερμανικές δυνάμεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχεδιάστηκε από τη γερμανική στρατιωτική ηγεσία, με την άμεση έγκριση του Αδόλφου Χίτλερ με σκοπό την απελευθέρωση του Μουσολίνι ο οποίος είχε απομακρυνθεί από την εξουσία και είχε συλληφθεί καυτα την διάρκει του Β Παγκοσμίου από την ιταλική κυβέρνηση του Πιέτρο Μπαντόλιο.
Ο Μουσολίνι βρισκόταν υπό κράτηση σε μια απομονωμένη τοποθεσία και συγκεκριμένα σε ένα καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο στο όρος Γκραν Σάσσο, στα Απένινα Όρη. Το σημείο κράτησής του είχε επιλεγεί αφού πρώτα δοκιμάστηκαν διάφορες τοποθεσίες. Το συγκεκριμένο κρίθηκε ως το πλέον απρόσιτο.
Ο Σχεδιασμός της Επιχείρησης
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε υπό την ηγεσία του Ότο Σκορτσένυ (Skorzeny), αξιωματικού των Waffen-SS, γνωστού για τις ειδικές επιχειρήσεις του.
Η ιστορία κατέγραψε πολλά σχετικώς με την επιχείρηση, τις συνθήκες και τον τρόπο που εκτελέστηκε χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η φλογερή ερωμένη του Μουσολίνι, η Κλάρα Πετάτσι.
Τις πληροφορίες για το ρόλο της έκανε γνωστές ο ίδιος ο Ότο Σκορτσένυ, κατά την απολογία του στο Αμερικανικό δικαστήριο που οδηγήθηκε μεταπολεμικά. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την απαγωγή, τον ρόλο της Κλάρας Πετάτσι στην επιχείρηση αλλά κύρια την προσπάθεια να μάθουν την τοποθεσία της κράτησης του Μουσολίνι. Χωρίς τη γνώση της τοποθεσίας καμία επιχείρηση δεν θα μπορούσε να γίνει.
Η φλογερή Πετάτσι, η παχουλή με φλογερό ταμπεραμέντο
Στις 5 Αυγούστου 1943 ο Ότο Σκορτσένυ έλαβε τηλεφωνικώς διαταγή να μεταβεί σε μια οικία στο Μόναχο στην οδό Πριντσεργκάντεν. Μόλις μπήκε στο σπίτι της διεύθυνσης είδε με έκπληξη πως όλοι οι τοίχοι του ήταν διακοσμημένοι με έργα γυμνών γυναικών.
Ο Σκορτσένυ δεν γνώριζε ακόμα πως είχε μεταβεί σε μια προσωπική φωλιά του αρχηγού του Ναζισμού, εκεί όπου είχε πεθάνει και η ανιψιά του Χίτλερ η μικρή Τζέλι, η οποία υπήρξε και η πρώτη του ερωμένη. Στο σπίτι αυτό την εποχή της επίσκεψης του Σκορτσένυ διέμενε η Λένι Ρίφενσταλ. Όμως δεν ήταν το πρόσωπο με το οποίο θα συναντιόταν.
Λίγο αργότερα έφτασε ο Χίμλερ που του ανακοίνωσε την απόφαση του Χίτλερ να του ανατεθεί η φύλαξη της Κλάρας Πετάτσι, της ερωμένης του Μουσολίνι.
Η Κλάρα Πετάτσι μετά τη σύλληψη του Μουσολίνι είχε καταφύγει στον στρατάρχη Κέσερλιγνκ. Ο Χίτλερ την κάλεσε να μεταβεί αεροπορικώς στο ορεινό καταφύγιό του στο Μπερχτεσκάντεν για να του διηγηθεί όσα γνώριζε για το κίνημα του Μπαντόλιο και τη σύλληψη του Μουσολίνι.
Αμέσως μετά τον Χίμλερ έφτασε στο σπίτι και η ίδια η Κλάρα Πετάτσι! Ο Σκορστένι κατέθεσε στο δικαστήριο για τη συνάντηση μαζί της πως “…ήταν μια παχουλή με πικάντικες κουβέντες, ιδιότροπη και θαρραλέα με φλογερό ταμπεραμέντο”.
Η απιστία της “πιστής” Κλάρας…
Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες στην Γερμανία η Κλάρα Πετάτσι σαγήνεψε έναν νεαρό ξανθό ανθυπασπιστή των ειδικών επιχειρήσεων, τον Χανς Χοφφμπρούνερ, που ήταν μόλις 24 ετών με καταγωγή από την Θουριγγία. Στις 29 Αυγούστου 1943 πήγε μαζί του χωρίς να γνωρίζει ούτε αυτή αλλά ούτε και ο Χανς πως βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση του Σκορτσένυ και των ανδρών του.
Έκτοτε η Κλάρα και ο Χανς γίνονται ζευγάρι που συνευρίσκεται καθημερινά, πάντα παρακολουθούμενοι. Τρεις φορές επισκέπτεται την Κλάρα και η ερωμένη του Χίτλερ, η Εύα Μπράουν. Η Κλάρα με τις γνωριμίες της προσπαθεί από ιταλικές διαρροές του κύκλου του Μπαντόλιο να μάθει τον τόπο κράτησης του Μπενίτο.
Από αυτήν ο Σκορτσένυ λαμβάνει την πολύτιμη πληροφορία πως ο Μουσολίνι κρατείται στο ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝ ΣΑΣΣΟ στα 2.500 μέτρα υψόμετρο. Ο Σκορτσένυ καλείται από τον Χίτλερ στην ορεινή του φωλιά στο Μπερχτεσκάντεν για λήψη οδηγιών.
Η Επιχείρηση
Στις 09.35 το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου 1943, μόνο 25 Γερμανοί κομάντος με χρήση ανεμοπλάνων προσγειώνονται στο οροπέδιο κοντά στο ξενοδοχείο. Καθώς πλησίασαν το σημείο προσγείωσης, ο Σκορτσένυ συνειδητοποίησε ότι το κομμάτι εδάφους που προοριζόταν για προσγείωση ήταν, στην πραγματικότητα, μια απότομη, βραχώδης πλαγιά και όχι το επίπεδο κομμάτι εδάφους που είχαν υποδείξει οι αεροφωτογραφίες.
Τα ανεμόπτερα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προσγειωθούν στην πλαγιά, προκαλώντας τραυματισμό σε μερικούς από τους στρατιώτες σε ένα από τα ανεμόπτερα. Πέντε εξ αυτών αναλαμβάνουν να καταστρέψουν το σταθμό του τελεφερίκ, του μόνου μέσου με το ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝ ΣΑΣΣΟ.
Οι υπόλοιποι 20 καταλαμβάνουν το ξενοδοχείο. Δύο πέφτουν σε χαράδρες και σκοτώνονται ενώ οι υπόλοιποι 18 επιχειρούν με ατομικό οπλισμό.
Κανείς από τους 350 καραμπινιέρους φρουρούς του Μουσολίνι δεν πρόβαλε αντίσταση. Έντρομοι όλοι παραδόθηκαν
Στις 09.57′ καταφτάνει και ο Σκορτσένυ με μικρό αεροπλάνο με το οποίο προσγειώνεται σε ένα πλάτωμα μήκους μόλις 60 μέτρων. Μπήκε στο δωμάτιο του Μουσολίνι και του ανήγγειλε την απόφαση του Χίτλερ να τον απελευθερώσει. Τότε ο Ιταλός Δικτάτορας τον αγκάλιασε και τον φίλησε.
Η ριψοκίνδυνη απογείωση
Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο άφιξης του Σκορτσένυ, που παρά το γεγονός πως ήταν διθέσιο επέλεξε να μπει εκτός από τον πιλότο και τον Μουσολίνι και ο ίδιος ο Σκοτσένι. Καθώς ο αεροδιάδρομος ήταν μικρός, δεν έγινε προσπάθεια ανύψωσης του αεροπλάνου, παρά μονάχα μετά το τέλος του πεδίου και όταν το αεροπλάνο βρέθηκε στο κενό, ο πιλότος προσπάθησε να το συγκρατήσει οριζόντια.
Ο Σκορτσένυ επέμενε να συνοδεύσει τον δικτάτορα στο ίδιο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να υπερφορτωθεί επικίνδυνα. Ένα ερώτημα ήταν γιατί ο Σκορτσένυ διακινδύνευσε την αποστολή σε αυτό το τελευταίο στάδιο; Η απάντηση ήταν απλή. Αν συνέβαινε κάτι στον Μουσολίνι κατά την έξοδό του από την Ιταλία, ο Σκορτσένυ θα θεωρούνταν προσωπικά υπεύθυνος και ο Χίτλερ θα ζητούσε ως αυτονόητη… την αυτοκτονία του!
Στην Ραβένα άλλαξαν αεροπλάνο ενώ ενώπιον του Χίτλερ ο Μουσολίνι βρέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, στο καταφύγιο του Φύρερ «Wolf’s Lair» στα δάση έξω από την πόλη του Rastenburg. στην Βιέννη. Πρώτη όμως από όλους τον υποδέχθηκε η Κλάρα Πετάτσι που ο Μουσολίνι αμέσως αγκάλιασε λέγοντάς της “Μου έσωσες την ζωή”.
Ο προσωρινός εραστής της, ο νεαρός ξανθός Χανς, μετατέθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο όπου χάθηκε για πάντα. Ο Μουσολίνι ποτέ δεν έμαθε για τη σχέση της Κλάρας με τον Χανς. Δεν έγινε ποτέ γνωστό εάν ο Σκορτσένυ έλαβε την πληροφορία ηθελημένα από την Κλάρα Πετάτσι ή αν αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της παρακολούθησής της με τον Χανς.
Αποτελέσματα της απαγωγής Μουσολίνι
Η επιχείρηση ήταν μια εντυπωσιακή επιτυχία για τη ναζιστική Γερμανία. Ο Μουσολίνι τοποθετήθηκε επικεφαλής της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας (Repubblica Sociale Italiana), ενός φιλοναζιστικού καθεστώτος που λειτούργησε ως κράτος-μαριονέτα της Γερμανίας στη Βόρεια Ιταλία.
- Ήταν μια από τις πιο δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης του πολέμου, ενισχύοντας τη φήμη του Ότο Σκορτσένυ ως “του πιο επικίνδυνου άνδρα της Ευρώπης”.
- Παρότι αναζωογόνησε προσωρινά τον φασισμό στην Ιταλία, η συμβολή του νέου καθεστώτος στην πολεμική προσπάθεια της Γερμανίας ήταν περιορισμένη.
- Η επιχείρηση είχε μεγάλο προπαγανδιστικό αντίκτυπο για το Γ’ Ράιχ, παρουσιάζοντας τον Χίτλερ ως ηγέτη που στηρίζει τους συμμάχους του.
Η Επιχείρηση “Δρυς” παραμένει ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα τολμηρών επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr