του αναγνώστη μας, Γεράσιμου Ζουμπλιού
Θα μπορούσε να ήταν σενάριο ταινίας ή σειράς. Θα μπορούσε να είναι και ιστορία ενός μυθιστορήματος.
Τις ημέρες του Πάσχα του 2015, ένας ποδηλάτης από την Κίνα αποφάσισε να γυρίσει τον μισό πλανήτη. Τον ενδέκατο μήνα του ταξιδιού του και αφού είχε καταγράψει χιλιόμετρα και φωτογραφίες από το από το Θιβέτ, το Πακιστάν, το Ιράκ και την Τουρκία, έφτασε στην Ελλάδα. Τότε, του συνέβη ένα απρόοπτο που έμελλε να πυροδοτήσει ένα ντόμινο γεγονότων. Έχασε την φωτογραφική μηχανή του. Και μαζί με αυτή, έχασε όλα τα ντοκουμέντα του 11μηνου ταξιδιού του.
Η εύρεση της μηχανής
Η φωτογραφική μηχανή του Κινέζου ταξιδιώτη εντοπίστηκε τυχαία σε χωριό του Δήμου Παγγαίου. Μπορεί η συσκευή να μην είχε πια καμιά αξία καθώς ήταν σπασμένη, το περιεχόμενό της όμως ήταν ανεκτίμητο. Η κάρτα μνήμης ήταν γεμάτη με τις μοναδικές φωτογραφίες του μεγάλου ταξιδιού. Αυτό προκάλεσε μία ομάδα αγνώστων ως τότε μεταξύ τους ανθρώπων να κινητοποιηθεί για να βρεθεί ο ιδιοκτήτης.
Όλα άρχισαν από τον Μάνο και εμένα. Δεν γνωρίζαμε τίποτα: ούτε πότε χάθηκε η μηχανή, ούτε τον εικονιζόμενο ποδηλάτη.
Ακολουθεί το ημερολόγιο εντοπισμού.
Ημέρα 1η (15/04/2015) Ένας φίλος, ο Manos Kas μου γράφει ότι έχει στα χέρια του μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Την βρήκε τυχαία ο φίλος του ο Αλέξανδρος Ματζάνας στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ των χωριών Δωμάτια και Μουσθένη και του την έδωσε. Τα παραπάνω χωριά βρίσκονται στον Δήμο Παγγαίου Καβάλας.
Μου έστειλε ακόμα φωτογραφίες ενός τύπου με ποδήλατο, μάλλον Ασιάτη. Τα τοπία από τις περιοχές δεν μπορώ να τα αναγνωρίσω. Ξαναστέλνει φωτογραφίες με τον ποδηλάτη να βγάζει selfie μέσα από την πόλη της Καβάλας. Με ρωτάει αν τον είδα να κυκλοφορεί στο χωριό μου την Νέα Πέραμο και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να τον βρούμε και να του δώσουμε την φωτογραφική μηχανή.
Με βάση την λογική, δηλαδή τις τελευταίες φωτογραφίες (περιοχή Καβάλας και Ελευθερούπολης) και του σημείου που βρέθηκε η μηχανή σκέφτηκα ότι οδεύει προς Θεσσαλονίκη.
Έπειτα ανέθεσα σε μια φίλη να γράψει κείμενο στα αγγλικά και ξεκίνησε η αναζήτηση.
Ανέβασα στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook το άρθρο και ξεκίνησε ένας καταιγισμός κοινοποιήσεων από φίλους και φίλους φίλων.
Ταυτόχρονα, προσπαθούσα να βρω ποδηλατικά site και forum όπως και αντίστοιχα blog που θα προωθούσαν το άρθρο. Έπειτα σκέφτηκα, δεν κάνω και μια κρούση στα παιδιά του τηλεοπτικού World Party;
Η αλήθεια είναι ότι την επόμενη ημέρα το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Από κει και πέρα σκεφτόμουν αν τελικά θα τον προλαβαίναμε στην Ελλάδα ή θα έπρεπε να ψαχτούμε και στο εξωτερικό.
Το τηλεφώνημα
Ήμερα 2η (17/04/2015) Χτυπάει το κινητό και στην άλλη γραμμή ακούγεται μία κυρία.
Μου λέει ότι τις προηγούμενες ήμερες είχε φιλοξενήσει τον ποδηλάτη και ότι έχει επικοινωνήσει μαζί του αφού έμαθε η ίδια ότι τον ψάχνουμε μέσο του άρθρου στο blog.
Της ανέφερα ότι την φωτογραφική την έχει στα χέρια του ο Μάνος και προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε πώς θα γινόταν η ανταλλαγή. Παράλληλα, ρωτούσαμε λεπτομέρειες σχετικά με τον ποδηλάτη.
Στη συνέχεια, καβαλήσαμε τις μοτοσυκλέτες με τον Μάνο και πήγαμε στο χωριό Γραβούνα λίγο πριν την Χρυσούπολη Καβάλας. Εκεί βρήκαμε την φίλη πλέον Δέσποινα η οποία μας κέρασε καφέ και μαζί με την κόρη της μας έδωσαν πολλές πληροφορίες.
Μάθαμε ότι την Δέσποινα την ειδοποίησε μία φίλη της, η οποία είδε το blog και την αναζήτηση που κάναμε και θυμήθηκε ότι η Δέσποινα είχε φιλοξενήσει προ ημερών έναν Κινέζο.
Η ταυτότητα του Κινέζου
Ο Κινέζος ποδηλάτης ήταν ένας 28χρονος μηχανολόγος από το Χονγκ Κονγκ ονόματι Suiming Sho, που εδώ και 11 μήνες είχε ξεκινήσει το ταξίδι του μαζί με παρέα. Η παρέα χώρισε στην διαδρομή και έμεινε μόνος του να συνεχίσει την περιπέτεια. Μάθαμε ότι η αμέσως επόμενη χώρα που θα επισκεπτόταν ήταν η Αλβανία.
Στόχος του ήταν, μέσω Βαλκανίων να φθάσει στην Ευρώπη και από κει μέσω Ρωσίας, να γυρίσει αεροπορικώς στην χώρα του. Συνολικά θα ήταν 15 μήνες στους δρόμους ξοδεύοντας βάση του προσωπικού προϋπολογισμού του 2 ευρώ την ημέρα! Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να ξεφύγει από την μιζέρια της Κίνας. Η μέχρι τώρα ζωή του ήταν δουλειά – σπίτι – δουλειά.
Η οικογένεια της Δέσποινας τον γνώρισε τυχαία όταν τον είδε να περιφέρεται κοντά στην Χρυσούπολη τις ημέρες του Πάσχα. Του πρόσφερε στέγη φαγητό αλλά του έδειξε και τι είναι η Ελληνική φιλοξενία. Είδε πως ζούνε οι Έλληνες την ημέρα του Πάσχα.
Η παράδοση της κάμερας
Όταν η Δέσποινα επικοινώνησαν μέσω Facebook με τον ποδηλάτη, εκείνος βρισκόταν στην Κοζάνη και κατευθυνόταν στην Καστοριά. Του είπαν ότι βρέθηκε η φωτογραφική μηχανή μαζί με το υλικό της και χάρηκε πάρα πολύ. Το επόμενο βήμα ήταν να σταλεί με το ΚΤΕΛ ώστε να την παραλάβει και να συνεχίσει το ταξίδι του.
Ωστόσο, καθώς την επόμενη μέρα δεν απαντούσε στα μηνύματα, δεν ξέραμε αν μπόρεσε τελικά να παραλάβει τα αντικείμενα από το ΚΤΕΛ.
Τότε, με τη βοήθεια και των αρχών, τον βρήκε ένας φίλος στην Καστοριά και σιγουρευτήκαμε ότι παρέλαβε την κάμερα. Έπειτα οι ντόπιοι τον κέρασαν μπουγάτσες και σάντουιτς.
Αργότερα, την ιδιά ημέρα ο Suiming Sho μου έστειλε το εξής μήνυμα:
Hi Makis! I am SiuMing! Thank you so much!!! Thanks for writting the article about the list camera! Thanks for share and spread it! I am so grateful for what you have done and the people i know and also many people i dont know to help a cyclist find his memorable and treasure photos! Thanks you so much! ευχαριστώ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ