“Οι γυναίκες ήταν πάντα σε θέση να κυνηγήσουν”. Η ανακάλυψη του σκελετού γυναίκας κυνηγού ηλικίας 9.000 ετών στις Άνδεις ανέτρεψε τα δεδομένα. Τι βρήκαν μαζί της

“Οι γυναίκες ήταν πάντα σε θέση να κυνηγήσουν”. Η ανακάλυψη του σκελετού γυναίκας κυνηγού ηλικίας 9.000 ετών στις Άνδεις ανέτρεψε τα δεδομένα. Τι βρήκαν μαζί της
Η κατανομή των εργασιών στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες, με τους άνδρες στον ρόλο του κυνηγού και τις γυναίκες ως τροφοσυλλέκτες, αποτελούσε μέχρι σήμερα κοινό τόπο επιστημόνων και ιστορικών. Ωστόσο, μία νέα επιστημονική ανακάλυψη ήρθε να αμφισβητήσει την επικρατούσα θεωρία. 

Η μεγάλη τομή συνέβη όταν αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά ενός ανθρώπου 9.000 ετών στις Άνδεις. Δίπλα του ήταν θαμμένο ένα σετ θηρευτικών εργαλείων. Όλοι έκαναν λόγο για έναν κυνηγό “υψηλού επιπέδου” και πίστευαν ότι τα οστά ανήκαν σε κάποιον “μεγάλο άνδρα”. Όταν αποδείχτηκε ότι πρόκειται για γυναικεία οστά, οι ερευνητές κλήθηκαν να επανεξετάσουν τη θεωρία τους.

Η ιστορική ανακάλυψη

Tο 2018 ο επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας Ράντι Χάας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντέηβις και η ομάδα του ανακάλυψαν σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων στις Άνδεις, τον τάφο ενός σπουδαίου κυνηγού. Δίπλα του βρέθηκαν 24 πέτρινα εργαλεία. Βλήματα ικανά για τη θήρευση ενός μεγάλου θηλαστικού, αιχμηρές πέτρες που μπορούσαν να θρυμματίσουν τα κόκκαλά του, καθώς και εργαλεία κατάλληλα για να αφαιρέσουν το λίπος και το δέρμα του ζώου.

Στην γύρω περιοχή βρέθηκαν ακόμη διάσπαρτα θραύσματα από οστά ζώων που πιθανολογείται πως ανήκουν σε κάποιο συγγενικό είδος με τα αρχαία λάμα και τα ελάφια.

Το σημείο ανασκαφής και τα ευρήματα. Το σετ εργαλείων που ανακαλύφθηκε παρουσιάζεται στην κάτω πλευρά της φωτογραφίας (Πηγή: Science)

Διαβάστε ακόμα: Επιστήμονες ανακάλυψαν καρκίνο σε οστά αρχαίων Αιγυπτίων που χρονολογούνται 3.000 χρόνια πριν. Βρήκαν από τι έπασχαν και ότι 1 στους 200 μπορούσε να πάθει καρκίνο 

Ο Χάας και η ομάδα του ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για έναν προϊστορικό άνδρα κυνηγό. Ωστόσο, οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη διευκρίνηση του φύλου του συγκεκριμένου ατόμου είχαν αντίθετη άποψη. Τα οστά ήταν ελαφρύτερα από ότι αναμενόταν για ένα αρσενικό και μια μελέτη πρωτεϊνών στο οδοντικό σμάλτο, μια σχετικά νέα τεχνική για την αναγνώριση του φύλου, έδειξε ότι ήταν σίγουρα γυναίκα ηλικίας 17 έως 19 ετών.
Η ανατροπή της θεωρίας

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ράντι Χάας αποφάσισαν την περαιτέρω μελέτη της ανακάλυψης. Έτσι, εξέτασαν 429 σκελετούς που βρέθηκαν σε 107 τοποθεσίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ηλικίας 8.000 έως 14.000 ετών. Από αυτούς, οι 27 θεωρήθηκαν κυνηγοί μεγάλων ζώων, από τους οποίους αποδείχτηκε ότι οι 15 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Χάας, “η θεωρία ότι το κυνήγι ήταν καθαρά αντρική υπόθεση στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες αποτελεί μια καλά εδραιωμένη αντίληψη. Ωστόσο, τα αρχαιολογικά ευρήματα τείνουν να αποδείξουν ότι τα καθήκοντα τόσο των αντρών όσο και των γυναικών ήταν παρόμοια“.

Τι θα γίνει αν πρέπει να επαναθεωρήσουμε;” αναρωτήθηκε.

Τμήμα της μεγαλύτερης οροσειράς της Γης. Οι Άνδεις όπως αποτυπώθηκαν σε αεροφωτογραφία (Πηγή: Wikipedia)

Το μήνυμα του νέου ευρήματος είναι ότι οι γυναίκες ήταν πάντα σε θέση να κυνηγήσουν και στην πραγματικότητα κυνηγούσαν“, δήλωσε η αρχαιολόγος Μπόνι Πιτμπλαντό (Bonnie Pitblado) του Πανεπιστημίου Norman της Οκλαχόμα, μετά την ιστορική ανακάλυψη.
Αυτές οι γυναίκες ζούσαν στις Άνδεις σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων. Αν ήταν ικανές να επιβιώσουν εκεί τότε σίγουρα μπορούσαν και να σκοτώσουν ένα ελάφι“, εξήγησε.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί ως προς τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης. Ενδεικτικά, ο ανθρωπολόγος Ρόμπερτ Κέλι του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, δήλωσε πως “σε καμία άλλη ταφική τοποθεσία δεν είναι σίγουρο ότι βρέθηκαν γυναίκες κυνηγοί”. Ο Κέλι θεωρεί πιθανότερο το ποσοστό των γυναικών θηρευτών να φτάνει μέχρι το 10%.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από: National Geographic

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Το μυστηριώδες νησάκι που άλλαξε τα δεδομένα της προϊστορίας στο Αιγαίο. Υπήρξε το αρχαιότερο ναυτικό ιερό και το National Geographic το κατέγραψε από ψηλά (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.