Το 2018 η Τζίνα Χάσπελ, μόλις ανέλαβε διευθύντρια της CIA, κατηγορήθηκε από τον ελληνοαμερικανό, πρώην πράκτορα της CIA, Τζον Κυριάκου για εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια αιχμαλώτων.
Τα πρώτα χρόνια
Οι συνάδελφοι της την περιγράφουν ως άριστη επαγγελματία και αφοσιωμένη πλήρως στη δουλειά της. Γεννήθηκε 1η Οκτωβρίου 1956 στο Κεντάκι. Ήταν το μεγαλύτερο μέλος της πενταμελούς οικογένειάς της. Ο πατέρας της ήταν, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας και συχνά ταξίδευε στο εξωτερικό. Από μικρή της άρεσε να κυνηγάει την πληροφορία και να ερευνά. Για το λόγο αυτό σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Louisville. Ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Έτσι στα τέλη του 1979 εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και συγκεκριμένα στην 10η μεραρχία.
Το 1980 ο Μίκαελ Βίκερς κορυφαίος αξιωματούχος τότε του αμερικανικού πενταγώνου βλέποντας τις ικανότητές της, και κυρίως την αγάπη της για τις ξένες γλώσσες, της πρότεινε να εργαστεί στη CIA. Ο Βίκερς πίστευε ότι άτομα που γνωρίζουν ξένες γλώσσες, μπορούν να διεισδύουν εύκολα και να συλλέγουν πληροφορίες για κυβερνήσεις που αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ. Η Χάσπελ αποδέχτηκε την πρόσκληση και όπως είπε στην αναφορά της όταν τη ρώτησαν γιατί ήθελε να εισέλθει στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Θέλω να κάνω κάτι μεγάλο!
Η καριέρα της στη CIA
Η πρώτη αποστολή της με την υπηρεσία ήταν στην Αφρική από την οποία πήρε -όπως είπε- αρκετές εμπειρίες για το μέλλον. Μάλιστα λίγο πριν φύγει από το πόστο της ανέλαβε ρόλο στράτευσης νέων πρακτόρων.
Επειδή ήξερε ρωσικά και τούρκικα, τη δεκαετία του ’90 εργάστηκε στη Ρωσία και στην ανατολική Ευρώπη και έγινε σταθμάρχης της CIA στο Αζερμπαϊτζάν. Βραβεύτηκε από την υπηρεσία επειδή ηγήθηκε μιας αποστολής για τη σύλληψη δύο καταζητούμενων τρομοκρατών. Δεν είναι γνωστή η ημερομηνία της βράβευσης αλλά όλα συγκλίνουν ότι αφορά την υπόθεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα το 1998. Οι επιθέσεις έγιναν στις 7 Αυγούστου 1998 και σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι εκ των οποίων 12 αμερικανοί. Η Χάσπελ τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας της CIA στο Ναϊρόμπι και ξεκίνησε έρευνες. Οι έρευνες της απέδωσαν γρήγορα καρπούς και οδήγησαν στη σύλληψη δυο μελών της Αλ Κάιντα.
Αμέσως μετά την παραμονή της στη Κένυα, ζήτησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να υπηρετήσει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της CIA. Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έγιναν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους. Η υπηρεσία της από το 2001 ως το 2005 συνελάμβανε ύποπτους τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο, τους κρατούσε σε άγνωστες τοποθεσίες σε τρίτες χώρες και τους υπέβαλε σε σκληρές ανακρίσεις, που συχνά περιλάμβαναν βασανιστήρια.
Η θητεία της στην Ταϊλάνδη
Το 2002 η Χάσπελ ανέλαβε επικεφαλής μιας μυστικής φυλακής της Μπανγκόγκ όπου είχε δημιουργήσει η υπηρεσία της στη Ταϊλάνδη. Εκεί οι αμερικανοί φυλάκιζαν στελέχη της Αλ Κάιντα. Εκείνη την περίοδο οι Αμερικανοί προωθούσαν νέες μεθόδους ανάκρισης, που δεν ήταν άλλες από τα βασανιστήρια, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν πολλοί αμερικανοί και διεθνείς ερευνητές. Η Χάσπελ ήταν θερμή υποστηρικτής των μεθόδων αυτών και ανέλαβε προσωπικά την ανάκριση του νούμερο 3 της οργάνωσης Αμπού Ζαμπεϊντάχ. Σε αυτόν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι νέες μέθοδοι.
Ο Αμπού Ζαμπεϊντάχ υπέστη 83 φορές τεχνητό πνιγμό σε διάστημα 3 εβδομάδων και άλλα βασανιστήρια, όπως η έλλειψη ύπνου. Βασανιστήρια που οδήγησαν να χάσει το αριστερό του μάτι. Ο Ζαμπεϊντάχ κρατήθηκε και σε μυστικές βάσεις της CIA στην Ευρώπη με πιο σημαντική αυτή στη Πολωνία. Για το λόγο αυτό, το 2009, κατέφυγε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εναντίον της Βαρσοβίας. Το δικαστήριο τον δικαίωσε, και η Πολωνία αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ. Ο Ζαμπεϊντάχ βρίσκεται στο Γκουαντάναμο και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Χάσπελ φαίνεται ότι έδωσε το παρών στα βασανιστήρια όχι μόνο του Ζαμπεϊντάχ, αλλά και άλλων κρατουμένων, όπως ο Abdul al-Rahim al-Nashiri. Μάλιστα τα βασανιστήρια αυτά καταγράφηκαν σε βίντεο. Το υλικό αυτό καταστράφηκε με εντολή της ίδιας, μόλις ο Κυριάκου έκανε δημόσια καταγγελία.
Το 2017 οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν Γερμανό εισαγγελέα να βγάλει ένταλμα σύλληψης για τη Χάσπελ. Πιέσεις προς τη γερμανική δικαιοσύνη άσκησε και το γερμανικό κέντρο συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο κατηγόρησε για πρώτη φορά τη Χάσπελ για βασανιστήρια το 2014. Ένας από τους κατηγόρους της για βασανιστήρια είναι ο Χαλέν ελ Μάσρι που είναι γερμανός πολίτης αλλά βρέθηκε στα “χέρια” της CIA. Οι αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι η σύλληψη του ήταν λανθασμένη και τον απελευθέρωσαν. Ο Μάσρι έχει κινηθεί νομικά κατά της Χάσπελ.
Η ανάληψη των καθηκόντων της ως διευθύντρια της CIA
Το 2018 η Χάσπελ ανέλαβε διευθύντρια της CIA. Η εκλογή της προκάλεσε τριγμούς τόσο στο Δημοκρατικό κόμμα όσο και στο Ρεπουμπλικανικό με γερουσιαστές όπως ο Τζων Μακέιν να αντιτίθενται στο διορισμό της. Την υπόθεσή της επιβάρυνε η έκθεση 6.700 σελίδων που συνέταξε η Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες. Σε αυτή την έκθεση περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι ανακριτικές μέθοδοι με κύρια έμφαση στη μέθοδο του τεχνικού πνιγμού που χρησιμοποίησαν οι πράκτορες της CIA για την απόσπαση ομολογιών. Οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την άποψη ότι μετά το διορισμό της Χάσπελ στην κορυφή της ιεραρχίας της CIA, η έκθεση θα αποσιωποιηθεί. Ένα αντίγραφο αυτής είχε στα χέρια του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Η αποκάλυψη του Σνοούντεν
Στις 18 Μαΐου 2018 ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, που σήμερα ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, κατήγγειλε ότι η Χάσπελ συμμετείχε στο βασανισμό κρατούμενης γυναίκας που ήταν έγκυος, ενώ φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τον πρώην πράκτορα της CIA, ότι βίασε ύποπτο επειδή αρνήθηκε να φάει το φαγητό που του προσέφεραν. Ο Σνόουντεν ήταν αυτός που έδωσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες για τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η Χάσπελ πάντως υποσχέθηκε κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Γερουσία ότι δεν θα επαναφέρει κανένα πρόγραμμα βασανιστηρίων για υπόπτους τρομοκρατίας. «Ο ηθικός μου κώδικας είναι σταθερός. Δεν θα επιτρέψω στη CIA να συνεχίσει δραστηριότητες που θα κρίνω πως είναι ανήθικες, ακόμα κι αν ήταν τεχνικά νόμιμες. Δεν θα το επιτρέψω σε καμία περίπτωση». «Δεν πιστεύω ότι τα βασανιστήρια είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε. Αλλά επισήμανε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων στο σύνολό του πρόσφερε «πολύτιμες πληροφορίες», οι οποίες βοήθησαν στο να αποφευχθούν περισσότερες επιθέσεις.
Αν και η εκλογή της επικυρώθηκε με ψήφους 54-46 πολλοί Γερουσιαστές παραμένουν διστακτικοί στο αν θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε το μεγάλο αφεντικό της CIA.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Φρανκ Σινάτρα υπήρξε άνθρωπος της μαφίας και κούριερ της CIA, όπως αποκάλυψε η κόρη του. Ο πατέρας του Κένεντι του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει στη μαφία για να κερδίσει τις ψήφους των συνδικάτων!
Ειδήσεις σήμερα:
- Τι είναι τα φακοειδή σύννεφα που εμφανίστηκαν χθες στον ουρανό. Γιατί θυμίζουν UFO
- Εκκλησία στην Ελβετία έφτιαξε “ψηφιακό Χριστό” με τεχνητή νοημοσύνη που μιλάει 100 γλώσσες.
- Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Το ΑΠΘ ανακοίνωσε στους γονείς της Κέλλυς Πορφυρίδου ότι δεν τους απένειμε τον τίτλο σπουδών»
- Αστυνομικός στην Κύπρο κατηγορείται για νεκροφιλία. Φέρεται να ασελγούσε σε σορούς. Έβγαζε φωτογραφίες στο νεκροτομείο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ