Η εφαρμογή της Ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική προκάλεσε γρήγορα την άνθιση της μαύρης αγοράς. Όταν η κυβέρνηση της Αμερικής συνειδητοποίησε πως έχανε τη μάχη με το λαθρεμπόριο, κατέφυγε σε μία απεγνωσμένη λύση.
Στις 16 Ιανουαρίου 1920 η πώληση και η διακίνηση αλκοολούχων ποτών στην Αμερική απαγορεύτηκε με το νόμο Βόλστιντ. Πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε η μαύρη αγορά, η εγκληματικότητα εκτινάχθηκε και οργανωμένες συμμορίες άρχισαν να δρουν και να επωφελούνται πολιτικά. Η επιτήρηση των παραβατών ήταν δύσκολη, γι’ αυτό και τα παράνομα αποστακτήρια και μπαρ εξαπλώθηκαν. Τα σημεία πώλησης έφθασαν τα 30.000, κάτι που αποδεικνύει ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν από εκείνα, που υπήρχαν πριν την εφαρμογή της Ποτοαπαγόρευσης.
Για χρόνια το βιομηχανοποιημένο αλκοόλ ήταν ένας συνδυασμός οινοπνεύματος με χημικά. Προέκυπτε από μια διαδικασία απόσταξης, η οποία καθιστούσε το αλκοόλ ακατάλληλο για χρήση. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 1906 σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να γλυτώσουν τους φόρους που επιβάλλονταν στα οινοπνευματώδη ποτά. Παρόλα αυτά, στη δεκαετία του 1920 οι λαθρέμποροι είχαν βρει έναν τρόπο να μετατρέπουν αυτά τα ποτά σε πόσιμα. O κυβερνητικός οργανισμός που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο του νόμου της Ποτοαπαγόρευσης, υπολόγισε ότι περίπου 60 εκατομμύρια γαλόνια είχαν κλαπεί για να προμηθεύσουν χώρες που στερούνταν το αλκοόλ.
Το δηλητηριασμένο αλκοόλ
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο του λαθρεμπορίου. Το 1926 κατέφυγε σε μία απεγνωσμένη λύση, προκειμένου να τρομοκρατήσει όσους κατανάλωναν παράνομα αλκοόλ. Ανανέωσε τη διαδικασία της απόσταξης και συμπεριέλαβε δηλητηριώδεις ουσίες όπως είναι η κηροζίνη, η βενζίνη, το ιώδιο, το χλωροφόρμιο και η ακετόνη. Το περιοδικό TIME σημείωνε ότι τρία ποτά, που περιλαμβάνουν αυτές τις ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση. Η νέα διαδικασία απόσταξης ήταν προϊόν της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν δίστασε να δηλητηριάζει όσους συνέχιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ.
Η Ένωση κατά των Σαλούν, μία από τις δύο πανίσχυρες ομάδες πίεσης υπέρ της ποτοαπαγόρευσης στήριξε την απόφαση επισημαίνοντας ότι το νόμιμο αλκοόλ έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι μπορεί το αποσταγμένο δηλητηριώδες αλκοόλ. Η ομάδα πίεσης διαλαλούσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει τους καταναλωτές με πόσιμο αλκοόλ, όταν το σύνταγμα το απαγορεύει.
Χιλιάδες νεκροί από δηλητηριάσεις
Οι θάνατοι των καταναλωτών δεν άργησαν να επέλθουν. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1926 στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν 60 δηλητηριάσεις από το μολυσμένο αλκοόλ. Μέσα σε δύο ημέρες οι 40 ήταν νεκροί.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι νεκροί αυξήθηκαν και έφτασαν στους 400.
Ο Τσαρλς Νόρις, ο διευθυντής του νοσοκομείου, που εξέτασε τα πρώτα θύματα έριξε την ευθύνη στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία “πρέπει να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός των θανάτων από τις δηλητηριάσεις”.
Tα νοσοκομεία προειδοποιούσαν συνεχώς για τους κινδύνους του αποσταγμένου αλκοόλ ενώ παράλληλα ο γιατρός Νόρις δημοσιοποιούσε κάθε θάνατο από τα δηλητηριασμένα ποτά.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου εξέταζε τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης. Συμπέρανε μάλιστα ότι οι θάνατοι είχαν ταξικό πρόσημο. Οι περισσότεροι νεκροί από το μολυσμένο αλκοόλ ήταν από αυτούς που μπορούσαν να προμηθεύονται μόνο χαμηλής ποιότητας αλκοόλ. Οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν πιο ακριβά ποτά και άρα πιο καθαρά.
Μέχρι την άρση της υπολογίζεται ότι είχαν πεθάνει το λιγότερο 10.000 άνθρωποι, σημειώνει η ακαδημαϊκός Ντέμπορα Μπλαμ. Το δηλητηριώδες αλκοόλ προκάλεσε τυφλώσεις και μόνιμα προβλήματα υγείας σε όσους κατάφεραν να ζήσουν μετά την κατανάλωση του. Για χρόνια αμερικανική κυβέρνηση συνέχισε να προσθέτει δηλητηριώδη χημικά στο βιομηχανοποιημένο αλκοόλ. Δεν προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε τι είχε προκληθεί. Υποστήριζε ότι δεν επεδίωκε σκόπιμα να σκοτώσει όσους συνέχιζαν να πίνουν, παρότι πολλοί γιατροί την κατηγόρησαν για “σκληρή αδιαφορία” στην ανθρώπινη ζωή.
Τερμάτισε τη θανατηφόρα τακτική της το 1933 όταν το καθεστώς της Ποτοαπαγόρευσης έληξε. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1933 το Κογκρέσο υιοθέτησε την 21η Τροποποίησης του Συντάγματος και έτσι το αλκοόλ νομιμοποιήθηκε ξανά.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η Ποτοαπαγόρευση μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες. Θησαύρισε ο Αλ Καπόνε και βούλιαξε η οικονομία. Εκατομμύρια λίτρα αλκοόλ καταστράφηκαν και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr