Η 19χρονη στρατιώτης Τζέσικα Λιντς έπεσε στα χέρια Ιρακινών στρατιωτών την τρίτη ημέρα του πολέμου. Στις 23 Μαρτίου 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, η οχηματοπομπή της Λιντς έπεσε σε ενέδρα στη Νασιρίγια του κεντρικού Ιράκ. Το αμερικανικό επιτελείο περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς η Λιντς βγήκε από το φορτηγό της και πολέμησε σκληρά με το Μ16 της. Στη συνέχεια τραυματίστηκε, συνελήφθη και βιάστηκε από τους Φενταγίν. Η ιστορία της συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά δεν ήταν αληθινή.
Η Τζέσικα Λιντς γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1983 στη Βιρτζίνια και ήταν το δεύτερο μέλος της οικογένειας. Ο πατέρας της Γκρέγκορι Λιντς δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Μικρή αγαπούσε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα την ιππασία και το Σόφτ Μπολ. Ήταν όμορφη κοπέλα και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς.
Το 2001 αποφοίτησε από το γυμνάσιο Wirt Courty High School και το όνειρο της ήταν να γίνει νηπιαγωγός. Ωστόσο λόγω οικονομικών δυσκολιών αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, με σκοπό να βγάλει τα δικά της χρήματα και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.
Η αιχμαλωσία της στο Ιράκ
Το 2003 η Λιντς υπηρετούσε στο 507ο λόχο συντήρησης του αμερικανικού στρατού ο οποίος υπάγονταν στην 3η μηχανοκίνητη μεραρχία. Στρατοπέδευσε στο Κουβέιτ και στις 21 Μαρτίου ξεκίνησε η χερσαία εισβολή των αμερικανών στο Ιράκ. Αυτή η μεραρχία ανέλαβε να καταλάβει τη Βαγδάτη. Λόγω λάθους συνεννόησης του λόχου με τη διοίκηση, η μονάδα της άρχισε να βαδίζει προς τη πόλη Νασιρίγια, 25 χιλιόμετρα μακριά από τη πρωτεύουσα. Την άμυνα της πόλης είχαν αναλάβει μέλη του κόμματος Μπάαθ. Η μονάδα της Λιντς διέθετε 11 οχήματα, τα οποία μόλις μπήκαν στο κέντρο της πόλης, έπεσαν σε ενέδρα. Οι αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να διαφύγουν και ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με μέλη του κόμματος του Σαντάμ Χουσεϊν.
Οι Ιρακινοί ρίχνοντας ρουκέτες RPG κατάφεραν να καταστρέψουν ένα αμερικανικό φορτηγό, σκοτώνοντας όλο του το πλήρωμα. Η ομάδα της Λιντς βρισκόταν πίσω από ένα μεγάλο αμερικανικό φορτηγό, το οποίο οι Ιρακινοί κατάφεραν να ανατρέψουν, πυροβολώντας τα λάστιχα. Το Humvee της Λιντς δέχτηκε λίγο αργότερα ρουκέτα RPG και στην προσπάθεια του να αποφύγει το αντιαρματικό πύραυλο, ανέπτυξε ταχύτητα και φαίνεται ότι δεν είδε το φορτηγό με αποτέλεσμα να πέσει με ορμή πάνω του. Από τη σύγκρουση η Λιντς τραυματίστηκε σοβαρά, στα πόδια και την πλάτη.
Οι αμερικανοί πολέμησαν για λίγο, ωστόσο αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Ο αμερικανικός στρατός είχε υποστεί τη πρώτη του μεγάλη ήττα: 5 στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί, ενώ 11 είχαν σκοτωθεί. Η Λιντς μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο της πόλης όπου μπήκε στο χειρουργείο .
Η βοήθεια του ιρακινού γιατρού
Στο νοσοκομείο αυτό δούλευε ο γιατρός Μοχάμεντ Όντεχ αλ Ριχάιεφ ο οποίος ήταν αντίπαλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν και αποφάσισε να ενημερώσει τις αμερικανικές δυνάμεις, που έψαχναν αγωνιωδώς να την εντοπίσουν. Εξάλλου η τραυματίας είχε φροντίσει να συγκινήσει την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου και να κερδίσει την συμπάθεια τους.
Πήγε σε ένα σημείο ελέγχου που βρισκόταν στα περίχωρα της πόλης και ενημέρωσε τους αμερικανούς για το πού βρίσκονταν η Λιντς. Μάλιστα τους περιέγραψε ακόμα σε ποιο μέρος θα μπορούσε να προσγειωθεί το ελικόπτερο. Ο Μοχάμεντ έδωσε χάρτες του νοσοκομείου για να διευκολύνει την επιχείρηση των αμερικανών και εξασφάλισε αμερικανική υπηκοότητα για αυτόν και την οικογένειά του.
Η “επιχείρηση απελευθέρωσης” και τα Fake News του Πενταγώνου
Την 1η Απριλίου 2003 αμερικανοί Rangers και πεζοναύτες με 3 ελικόπτερα έφτασαν στο νοσοκομείο που βρισκόταν η Λιντς. Ο γιατρός περίμενε τους Αμερικανούς στην πύλη και παρέδωσε τη Λιντς. Δεν έγινε καμία μάχη, καθώς τα μέλη του κόμματος Μπάαθ και οι Φενταγίν είχαν εγκαταλείψει τη πόλη. Η Λιντς μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο ανδρείας.
Το Πεντάγωνο άρχισε αμέσως μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη στη Νασιρίγια. Παρουσίασε μια διαφορετική και άκρως ηρωική ιστορία σύμφωνα με την οποία η Λιντς στην ενέδρα πολέμησε σκληρά πριν τελικά τραυματιστεί και συλληφθεί από τους Ιρακινούς μαχητές. Το Πεντάγωνο διέρρευσε ακόμα την είδηση ότι είχε βιασθεί από τους Ιρακινούς δεσμοφύλακές της. Στην πραγματικότητα, η Λιντς διεσώθη όχι ύστερα από σκληρή μάχη και χάρη στον ηρωισμό Αμερικανών κομάντος, αλλά αφού πέτυχε να συγκινήσει την ιατρική ομάδα του ιρακινού νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν.
Η Λιντς στην κατάθεση της στο Κογκρέσο υποστήριξε ότι δεν πυροβόλησε καθόλου:
«Ακούστηκαν ιστορίες μεγάλου ηρωισμού, με το Πεντάγωνο να με παρουσιάζει ως τον θηλυκό Ράμπο της Δυτικής Βιρτζίνια. Ήταν όλα ψέματα. Αποφάσισα να καταταγώ αφού απέτυχα να βρω δουλειά σε κοντινό μου σουπερμάρκετ. Η αλήθεια για την αιχμαλωσία μου είναι ότι δεν πυροβόλησα καθόλου. Αντίθετα, γονάτισα και προσευχήθηκα γιατί νόμιζα ότι είχε έλθει το τέλος μου», είπε η ειλικρινής στρατιώτης.
Η Λιντς παρά τα όσα δήλωσε εξασφάλισε μια αρκετά μεγάλη αποζημίωση από τον αμερικανικό στρατό. Δεν είχαν την ίδια τύχη και οι υπόλοιποι αμερικανοί στρατιώτες της ομάδας της Λιντς. Για παράδειγμα η Σοσάνα Τζόνσον που απελευθερώθηκε 10 μέρες μετά τη συνάδελφό της κατάφερε και πήρε μια πενιχρή αποζημίωση μόλις 500 δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό.
Η ιστορία της Λιντς έγινε ταινία με τίτλο «Saving Jesica Lynch», σε σκηνοθεσία Πίτερ Μάρκλ και σενάριο Τζόν Φασάνο , με την Λάουρα Ρίγκαν στο ρόλο της αμερικανίδας υποδεκανέα, και τον Νίκολας Γκουίλακ στο ρόλο του Μοχάμεντ αλ Ριχάιφ.
Η καρίερα της μετά το στρατό
Το 2011 η Λιντς κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της παίρνοντας πτυχίο στα παιδαγωγικά αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.. Στην ορκωμοσία παρευρέθηκαν ο σύζυγος της και η κόρη της.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στην “ΜτΧ”: Η γενοκτονία στη Ρουάντα, όπου σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες. Η κυνική αδράνεια του ΟΗΕ μπροστά στη γενοκτονία. Τελικά ο ΟΗΕ κατέληξε ότι οφείλει μια συγγνώμη!
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr