Η Μάργκαρετ Άμποτ έζησε χωρίς να γνωρίζει ότι το τουρνουά γκολφ που κέρδισε στο Παρίσι ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900.
Η 22χρονη Αμερικανίδα δεν πήρε ποτέ μετάλλιο ούτε ανέβηκε στο βάθρο. Μέχρι και το θάνατό της, το 1955, δεν έμαθε ποτέ το επίτευγμα που είχε καταφέρει.
Το 1900, πραγματοποιήθηκαν οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού. Ταυτόχρονα στη γαλλική πρωτεύουσα είχε διοργανωθεί η Παγκόσμια Έκθεση, που σχεδιάστηκε για να προβάλλει τα επιτεύγματα των εθνών.
Μεταξύ των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί ήταν και αθλητικοί αγώνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι σαφές ποιες εκδηλώσεις αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιες την Παγκόσμια Έκθεση.
Το 1896, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, απαγορεύονταν να συμμετέχουν οι γυναίκες, όπως και στην αρχαιότητα.
Όμως, στην Ολυμπιάδα του 1900, επετράπη σε 22 γυναίκες να πάρουν μέρος σε επιλεγμένα αθλήματα που θεωρούνταν κοινωνικά αποδεκτά για τις γυναίκες, όπως το κροκέ, η ιππασία, το τένις και το γκολφ. Έπρεπε να είναι ντυμένες με μακριά μανίκια και φούστες μέχρι τον αστράγαλο.
Όταν η Άμποτ συμμετείχε σε ένα τουρνουά γκολφ που διοργανώθηκε από την Έκθεση τον Οκτώβριο του 1900, νόμιζε ότι αγωνιζόταν απλώς για το πρωτάθλημα του Παρισιού.
Στο ίδιο τουρνουά συμμετείχε και η μητέρα της Άμποτ. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα που μητέρα και κόρη αγωνίστηκαν στον ίδιο Ολυμπιακό αγώνα.
Η Μάργκαρετ Άμποτ βγήκε πρώτη και ως βραβείο έλαβε ένα παλιό σαξονικό πορσελάνινο μπολ τοποθετημένο σε λαξευμένο χρυσό, χωρίς καμία ένδειξη ότι κέρδισε στους Ολυμπιακούς.
Τα χρυσά μετάλλια για τους Ολυμπιονίκες καθιερώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904.
Η ανακάλυψη της ιστορικού
Το 1973, η ιστορικός Πάουλα Γουέλτς έκανε τη διατριβή της σχετικά με τις γυναίκες Ολυμπιονίκες της Αμερικής. Για αυτό, επισκεπτόταν συχνά τα κεντρικά γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.
Σε μια πλακέτα με τα ονόματα αμερικανών πρωταθλητών, παρατήρησε το όνομα της Άμποτ. Για μια δεκαετία, η Γουέλτς προσπαθούσε να βρει πληροφορίες για εκείνη.
Αφού βρήκε κάποια μικροφίλμ και παλιές εφημερίδες, τα ευρήματά της δημοσίευσε στο περιοδικό «The Olympian».
Στη συνέχεια επικοινώνησε με έναν από τους γιους της Άμποτ, τον Πίτερ Ντιουν, ο οποίος έμαθε για πρώτη φορά ότι η μητέρα του ήταν Ολυμπιονίκης.
«Η Μάργκαρετ Άμποτ απλώς βρέθηκε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και μόλις άνοιξε αυτή η πόρτα το 1900, οι γυναίκες συνέχισαν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε η Γουέλτς.
Μετά το τουρνουά του 1900, το γκολφ παρέμεινε εκτός Ολυμπιακού προγράμματος μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Χάρη στην ανακάλυψη της Γουέλτς, η Άμποτ εισήχθη μετά θάνατον στο Hall of Fame του Γκολφ του Ιλινόις το 2023.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου. Ο πρόεδρος της βιομηχανίας συνέδεσε το όνομα του με τον Μακεδονικό Χαλβά
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
- Θάνατος βρεφών Αμαλιάδα. Συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμιση η Ειρήνη Μουρτζούκου στο πλαίσιο αυτοφώρου
- Εντυπωσιακές εικόνες από υδροστρόβιλο στη Ρόδο. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην Ηλεία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ