του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το 1938 το αυτοκίνητο του μηχανικού Λουί Καλντόρ έπαθε βλάβη έξω από ένα φαρμακείο σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στη Νέα Υόρκη.
Ο μηχανικός πήγε στο φαρμακείο και παρακάλεσε τον φαρμακοποιό να τηλεφωνήσει από εκεί για να έλθει κάποιος να επιδιορθώσει τη βλάβη στο αυτοκίνητο.
Αφού ολοκλήρωσε το τηλεφώνημά του και ευχαριστούσε τον φαρμακοποιό παρατήρησε ότι στους τοίχους ήταν κρεμασμένοι διάφοροι πίνακες. Ο μηχανικός, ο οποίος ήταν συλλέκτης έργων τέχνης, εξέφρασε τον θαυμασμό του γι’ αυτούς.
Ρώτησε τον φαρμακοποιό ποιος είχε ζωγραφίσει τους πίνακες. Αυτός απάντησε ότι ήταν η Αν Μόοζες, μία ηλικιωμένη νοικοκυρά που ψώνιζε φάρμακα απ’ αυτόν.
Ο Καλντόρ αγόρασε όλους τους πίνακες για ένα μικρό χρηματικό ποσό και ζήτησε από το φαρμακοποιό τη διεύθυνση της κυρίας Μόοζες.
Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι της και χτύπησε την πόρτα. Του άνοιξε μια ηλικιωμένη κυρία γύρω στα 80. Ήταν η Αν Μόοζες.
Ο Καλντόρ τη ρώτησε για τη ζωγραφική της. Αυτή του είπε ότι ήταν ένα χόμπι που είχε ξεκινήσει πρόσφατα όταν έγινε 78 ετών
Αν και ήθελε να ζωγραφίσει όταν ήταν νέα δεν την άφηνε ο άνδρας της
Της έλεγε ότι έπρεπε να απασχολείται μόνο με την ανατροφή των παιδιών τους και την κουζίνα.
Όταν ο Καλντόρ τη ρώτησε αν είχε εκθέσει τα έργα της, αυτή γέλασε και του είπε ότι ζωγράφιζε μόνο από χόμπι και ότι χάριζε έργα της σε φίλους και γείτονες.
Ο συλλέκτης της ζήτησε να του δώσει μερικούς πίνακες για να τους δείξει σε κριτικούς τέχνης και ιδιοκτήτες γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Θα επέστρεφε τα έργα αφού τα έβλεπαν οι ειδικοί.
Η κυρία Μόοζες του είπε ότι θα ήθελε να του τα κάνει δώρο και δεν την ενδιέφερε να της επιστραφούν.
Ο Καλντόρ μόλις έδειξε τους πίνακες της Αν Μόοζες σε ειδικούς, εκτίμησαν αμέσως την τέχνη τους. Έτσι ξεκίνησαν οι εκθέσεις των έργων της. Μέσα σε λίγα χρόνια οι πίνακες πωλούνταν για πολλές χιλιάδες δολάρια και η ίδια έγινε μία από τις διασημότερες ζωγράφους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι κριτικοί τέχνης της κόλλησαν το παρατσούκλι «γιαγιά Μόοζες», καθώς όταν έγινε διάσημη είχε 9 εγγόνια και 30 δισέγγονα. Είναι το όνομα με το οποίο είναι γνωστή μέχρι σήμερα.
Ένας από τους πίνακές της πουλήθηκε το 2006 για 1,2 εκατομμύρια δολάρια
Σήμερα έργα της “γιαγιάς Μόοζες” εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου και σε μουσεία της Νέας Υόρκης. Θεωρείται από τους πιο αντιπροσωπευτικούς λαϊκούς ζωγράφους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 1952 η αυτοβιογραφία της «Η ιστορία της ζωής μου» έγινε ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ. Το 1953 η φωτογραφία της Αν Μόοζες ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού «Τάιμς».
Η «γιαγιά Μόοζες» πέθανε το 1961 σε ηλικία 101 ετών. Έτσι πρόλαβε να βιώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία της.
Η ιστορία της αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα ότι η ηλικία δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας!
Ειδήσεις σήμερα:
- «Ευχαριστώ κορόιδο». Ταξιτζής κορόιδεψε τουρίστα και πήρε 160 ευρώ για διαδρομή Αεροδρόμιο-Πειραιάς
- Βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, λίγο πριν την έναρξη των αμερικανικών εκλογών
- Εκλογές ΗΠΑ. Στις κάλπες οι Αμερικανοί. Τα πιθανά σενάρια. Τα πρώτα… αποτελέσματα στο «πρώτο χωριό» της χώρας
- Καιρός. Δυνατοί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίας τις βραδινές ώρες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ