Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν από τους κορυφαίους ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας. Τα κατορθώματά του δημιούργησαν έναν «μύθο» γύρω από το όνομά του, με αποτέλεσμα να έχουν ειπωθεί πολλά ανά τους αιώνες για τη ζωή του. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;
«Σήμερα οι περισσότεροι που αντιδρούν υποθέτουν ότι η αλήθεια για το τί ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σαφής, ξεκάθαρη, καλά καταγεγραμμένη και συμφωνημένη. Ισχύει το αντίθετο», απάντησε ο καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, -από τους πιο γνωστούς μελετητές της αρχαίας Ελλάδας- με αφορμή τη σειρά που προβάλλεται στο Netflix «Alexander: Making of a God» και εμφανίζει τον Αλέξανδρο να έχει ερωτική σχέση με τον Ηφαιστίωνα.
Η σχέση του Μέγα Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα και τον Πτολεμαίο
Οι πρώτοι φίλοι του Αλέξανδρου επιλέχθηκαν με πολύ προσοχή και εξετάζονταν συνεχώς για την πίστη τους στο διάδοχο και τον μακεδονικό θρόνο.
Ο Ηφαιστίωνας και ο Πτολεμαίος μαθήτευσαν μαζί με τον Αλέξανδρο πλάι στον Αριστοτέλη. Μεγαλώνοντας μαζί, απέκτησαν στενή φιλική σχέση και αποτέλεσαν τα πιο έμπιστα άτομα του στρατηλάτη. Μέλη από τον κύκλο του, τα οποία τα είχε επιλέξει μέσα από δεκάδες άνδρες και όχι απαραίτητα Μακεδόνες, απέκτησαν κοινωνικά προνόμια, συμπεριλαμβανομένου του προνομίου να πίνουν μαζί του. Ήταν σύντροφοι, φίλοι και μοιράζονταν κοινά οράματα.
Ο Ηφαιστίων ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ελληνοπερσικής αφομοιωτικής πολιτικής του Αλεξάνδρου. Το απέδειξε έμπρακτα στα Σούσα το 324 π.Χ.. όταν παντρεύτηκε Περσίδα, σύμφωνα με την επιθυμία του Μακεδόνα βασιλιά, που ήθελε τα παιδιά τους να είναι ξαδέλφια. Ο Αλέξανδρος έλαβε ως δεύτερη σύζυγο την μεγάλη κόρη του Δαρείου, Στάτειρα και ο Ηφαιστίων την νεώτερη αδελφή της, Δρύπετι.
Μετά τους γάμους τους οι δυο φίλοι πήγαν στα Εκβάτανα, όπου το φθινόπωρο του 324 π.Χ. τελέστηκαν με μεγάλη μεγαλοπρέπεια τα Διονύσια. Τότε αρρώστησε ο Ηφαιστίων και την έβδομη ημέρα της γιορτής πέθανε.
Ο Αλέξανδρος για τρείς ημέρες δεν έβαλε ούτε νερό στο στόμα του και τον τίμησε σαν νεκρό βασιλιά.
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.mixanitouxronou.gr/o-thanatos-tou-ifaistiona-kai-oi-ypervoles-tou-megalou-aleksandrou-o-giatros-tou-stavrothike-kai-o-ifaistionas-anakiryxthike-theos-i-panakrivi-kideia-tou/
«Ιστορικά, αυτό που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία ήταν το πώς ο Αλέξανδρος διαχειρίστηκε τον Ηφαιστίωνα στις εκστρατείες. Η απάντηση; Όχι πολύ καλά», υποστήριξε ο καθηγητής Κάρτλετζ.
«Όσο για τον Πτολεμαίο, προχώρησε σταθερά στη στρατιωτική-πολιτική πλευρά των πραγμάτων, φτάνοντας μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Αλεξάνδρου, το 323, στο ανώτατο ύψωμα να είναι ένας από τους 7 έμπιστους σωματοφύλακές του», συμπλήρωσε.
Η «σεξουαλικότητα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Όπως υπογραμμίζει ο Κάρτλετζ, η έννοια της σεξουαλικότητας με όρους ομοφυλοφιλίας, ετεροφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας εμφανίστηκε στη Δύση μετά τον 19ο αιώνα. Οι σημερινές έννοιες που προσπαθούν να χαρακτηρίσουν την σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου δεν αντιστοιχούν στην αρχαιότητα.
«Ας υποθέσουμε ότι ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας ήταν, στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους, «ζευγάρι». Στην κεντρική Ελλάδα και προς το νότο, τέτοιες ομοερωτικές σχέσεις ήταν η οργανωτική βάση ενός ολόκληρου συντάγματος πεζικού της Θήβας, του λεγόμενου «Ιερού Λόχου».
Οι όροι του «εραστή» και του «ερωμένου» χρησιμοποιούνταν με διαφορετικό τρόπο από σήμερα.
«Εκτός από μία εξαίρεση, τα στοιχεία για τη σεξουαλική του δραστηριότητα από το 334 π.Χ. και μετά είναι ότι είχε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τριών γάμων με με δυναστικά-αυτοκρατορικά κίνητρα».
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, Τζιν Ριμς, η εξαίρεση αφορά τον ευνούχο του Δαρίου Γ’, Βαγώα, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πράγματι σεξουαλική σχέση μαζί του.
Η άνοδος του Αλεξάνδρου στο θρόνο
Σε ηλικία 20 ετών ανέβηκε στο θρόνο του μακεδονικού βασιλείου και στα 22 έγινε αρχηγός της εκστρατείας στην Ασία, καταφέρνοντας να φτάσει στα «πέρατα του κόσμου». Για πολλούς Έλληνες, ο Αλέξανδρος θεωρούνταν θεός. Λατρεύτηκε σαν άγιος στην αιγυπτιακή χριστιανική κοπτική εκκλησία. «Ακόμη και οι Εβραίοι ήθελαν να έχουν το δικό τους μερίδιο, επινοώντας το εντελώς πλασματικό σενάριο μιας συνάντησης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ αυτού και του Αρχιερέα», ανέφερε ο καθηγητής.
Παρότι πέθανε νέος, κατάφερε να πετύχει πράγματα που θα ζήλευε κάθε βασιλιάς. «Ο υπερβολικά φιλόδοξος Ιούλιος Καίσαρας , ένας από τους πολλούς επίδοξους μιμητές του, λέγεται ότι έκλαψε, όταν αναλογίστηκε το γεγονός ότι στην ηλικία των 32 ετών που πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Καίσαρας, δεν είχε πετύχει τίποτα άξιο σύγκρισης», είπε ο Κάρτλετζ.
Οι γονείς και ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο Φίλιππος, πατέρας του Αλεξάνδρου, δεν ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής για τον μακεδονικό θρόνο του πατέρα του, Αμύντα Γ’. Ο μεγαλύτερος αδερφός του σκοτώθηκε σε μάχη κι έτσι, το 359 π.Χ., έγινε βασιλιάς. Υπήρξε άριστος ιππέας και δημιούργησε ένα ιππικό σώμα ανώτερο από κάθε άλλη ελληνική πόλη-κράτος.
«Ούτε η Ολυμπιάδα, γόνος του βασιλικού οίκου των Μολοσσών της βορειοδυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας, ήταν η πρώτη από τις πολλές συζύγους του Φιλίππου!», υποστήριξε ο Κάρτλετζ.
«Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι εκτός από τη γέννηση του Αλέξανδρου και της Κλεοπάτρας, το ζευγάρι παρουσίαζε διχόνοια, τόσο μεγάλη, που ορισμένες αρχαίες πηγές, για τις οποίες έχω βεβαιότητα, ισχυρίστηκαν ότι η Ολυμπιάδα, με τη βοήθεια του Αλέξανδρου, κανόνισε τη δολοφονία του Φιλίππου, στις Αιγές, το 336», πρόσθεσε.
«Σύμφωνα με φήμες -αυτό το γεγονός είναι λιγότερο αξιόπιστο- ο Αλέξανδρος, προσέλαβε τον Αριστοτέλη, για να ερευνήσει την αλήθεια του βασιλικού φόνου», είπε.
Ο πατέρας του αρχαίου φιλοσόφου ήταν γιατρός του Αμύντα Γ’. Το 343 πΧ, ο Φίλιππος κάλεσε τον Αριστοτέλη για να γίνει δάσκαλος του έφηβου Αλέξανδρου για περίπου ένα χρόνο. Οι δυο τους είχαν χτίσει μια ιδιαίτερη σχέση, λόγω της κοινής τους αγάπης για τη λογοτεχνία και τη βοτανική.
«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Αλέξανδρος υποτίθεται ότι δεν κοιμόταν χωρίς το αντίγραφο της Ιλιάδας κάτω από το μαξιλάρι του. […] Αυτό που έμαθε ήταν ότι ο μυθικός Αχιλλέας ήταν το απόλυτο πρότυπο πολεμιστή και ότι μια σύντομη, ένδοξη ζωή ήταν προτιμότερη από μια άδοξη μακροζωία», ανέφερε ο Κάρτλετζ.
Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Πολλοί προκάτοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν δολοφονηθεί, μεταξύ άλλων και ο πατέρας του. Είχε τεράστια κληρονομιά, επομένως θα υπήρχαν πολλοί που θα τον ήθελαν νεκρό. Θα μπορούσαν να τον είχαν δολοφονήσει με τέτοιο τρόπο που να φανεί ότι πέθανε από φυσικά αίτια.
Παρόλα αυτά, «είχε τραυματιστεί πολλές φορές, σχεδόν θανάσιμα λίγα χρόνια πριν. Είχε σχεδόν πεθάνει μια φορά από ένα ρίγος όταν βούτηξε σε ποτάμι κι επομένως ήταν εξαιρετικά ευάλωτος σε οποιαδήποτε ασθένεια ή μόλυνση για την οποία δεν υπήρχε γνωστή ή διαθέσιμη θεραπεία», είπε ο Κάρτλετζ.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Πηγή πληροφοριών: The Collector
Ειδήσεις σήμερα:
- Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο». Έχει συνδεθεί με δυστυχήματα, δολοφονίες και χρεοκοπίες των ιδιοκτητών
- Πρώην υπάλληλος της Louboutin στο Παρίσι έκλεψε προϊόντα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και τα μεταπωλούσε
- Το Ιράν ανοίγει “κλινική θεραπείας” για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ
- Νότια Αφρική. H κυβέρνηση «παγίδευσε» 4.000 εργάτες σε παράνομο ορυχείο. Χωρίς νερό και τροφή μέχρι να τους συλλάβουν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ