Η Ισλανδία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν γνώρισε πολεμικές συγκρούσεις στο έδαφός της. Όμως, ακόμη και σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοί της θυμούνται με τρόμο τη μοναδική φορά που δέχθηκαν επίθεση από το εξωτερικό.
Πρόκειται για συνδυασμένη επιδρομή πειρατών από το Αλγέρι και το Μαρόκο που έγινε το καλοκαίρι του 1627. Την εποχή εκείνη το Αλγέρι ήταν επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Μαρόκο προτεκτοράτο της, με αποτέλεσμα η επιδρομή να είναι γνωστή ακόμη και σήμερα στην Ισλανδία ως «οι Τουρκικές Απαγωγές».
Πρόκειται για την πιο σκοτεινή ώρα στην ιστορία της νησιώτικης χώρας, που είναι σχεδόν άγνωστη εκτός Ισλανδίας, καθώς οι κάτοικοί της αποφεύγουν να την αναφέρουν στους ξένους επισκέπτες. Είναι τραγική ειρωνεία πως μία επιδρομή των Οθωμανών πειρατών στιγμάτισε την πιο βόρεια χώρα της Ευρώπης, όταν για αιώνες οι επιδρομές πειρατών από το Αλγέρι εναντίον των νησιών του Αιγαίου και των ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας ήταν αμέτρητες!
Οι πειρατές οδηγήθηκαν στην Ισλανδία από ένα Ολλανδό ναύτη τον οποίο είχαν συλλάβει και οποίος έγινε μουσουλμάνος, παίρνοντας το όνομα Murat Reis. Αυτός είχε επισκεφθεί την Ισλανδία και μίλησε στους Οθωμανούς για ένα πλούσιο νησί στο βόρειο Ατλαντικό που οι κάτοικοί του ήταν φιλειρηνικοί και στρατιωτικά απροετοίμαστοι.
Σε αυτό ο Murat Reis είχε δίκιο αφού Ισλανδοί δεν ένιωθαν να απειλούνται από κανένα και η τελευταία επιδρομή στο νησί είχε γίνει την εποχή των Βίκιγκς, περισσότερο από 600 χρόνια πιο πριν.
Η επιδρομή των Οθωμανών πειρατών πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα από τις δύο διαφορετικές ομάδες -Μαρόκου από το Σαλέ και Αλγερία από το Αλγέρι- με περίπου 12 πλοία στην κάθε ομάδα. Στη διάρκεια της διπλής αυτής επιδρομής σκοτώθηκαν 50 Ισλανδοί και αιχμαλωτίστηκαν πάνω από 400.
Οι πειρατές λεηλάτησαν τους οικισμούς του νησιού για τρεις ημέρες και εκτός από ανθρώπους άρπαξαν και όσα ζώα, χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα βρήκαν. Η Ισλανδία τότε ανήκε στη Δανία, και όταν επέδραμαν οι πειρατές αντιμετώπισαν και μερικούς Δανούς και Ολλανδούς ναύτες. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιστάθηκαν και οι πειρατές τους σκότωσαν.
Από τους 400 Ισλανδούς αιχμαλώτους μόλις 50 επέστρεψαν στο νησί τους μετά από πολλά χρόνια, με τον τελευταίο να επιστρέφει 18 χρόνια αργότερα. Όλοι αυτοί απελευθερώθηκαν όταν οι οικογένειές τους κατέβαλαν λύτρα στους απαγωγείς τους. Περίπου 100 Ισλανδοί έγιναν μουσουλμάνοι προκειμένου να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από τους αφέντες τους.
Στο Αλγέρι ο τοπικός πασάς διάλεξε τα πιο ωραία κορίτσια και αγόρια για το χαρέμι του και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.
Έπιασαν καλές τιμές καθώς οι περισσότεροι ξεχώριζαν από τα συνηθισμένα θύματα πειρατικών επιδρομών, που ήταν κυρίως στην Αφρική και τη Μεσόγειο, λόγω των ξανθών μαλλιών και του κάτασπρου δέρματός τους. Δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός της Ισλανδίας τότε, αλλά στην πρώτη απογραφή που έγινε το 1703 ήταν 50.358 κάτοικοι.
Ένα αιώνα πιο πριν αυτός ήταν πολύ μικρότερος, κάτι που σημαίνει ότι η πειρατική επιδρομή του 1627 είχε σημαντική επίπτωση στον πληθυσμό του νησιού. Το γεγονός αυτό θεωρείται από τους Ισλανδούς ως η χειρότερη στιγμή στην ιστορία τους. Για πολλούς τότε ήταν θεϊκή τιμωρία για την «αμαρτωλή ζωή» που διήγαγαν και χρόνια αργότερα πραγματοποιούσαν λειτουργίες για να αποτρέψουν να συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο.
Παρά ταύτα, μόλις στις αρχές του 20 αιώνα οι κάτοικοι της Ισλανδίας σταμάτησαν να φοβούνται όταν κάποιο άγνωστο πλοίο προσέγγιζε τις ακτές τους και το όνομα «Τούρκος» προκαλούσε αρνητικά συναισθήματα.
του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Αρχική φωτογραφία Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Δείτε από ψηλά τους διάσημους καταρράκτες της Ισλανδίας που έγιναν σκηνικό στο πιο διάσημο φιλί στο Games of Throne. Ποια είναι η διαφορά με την πραγματικότητα (drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr