Kοντά στο χωριό Βουλιάστα Ιωαννίνων ο Λούρος ποταμός συναντάται με μια φυσική λίμνη με έντονο μπλε χρώμα, που για πολλούς παραμένει άγνωστη.
Την αποκαλούν γαλάζια λίμνη από το έντονο χρώμα των νερών που εντυπωσιάζουν. Η λίμνη Βηρός -όπως είναι το επίσημο όνομά της- βρίσκεται στο 30ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας και σε υψόμετρο 296 μέτρα. Η λίμνη επικοινωνεί υπόγεια με τον Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό. Βηρός ονομάζεται η ρουφήχτρα ή τα βαθιά νερά. Ίσως αυτό εξηγεί πως δημιουργήθηκε η λίμνη.
Είναι κρυμμένη μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο με δεκάδες δέντρα να την περιβάλλουν. Τα νερά της είναι τόσο καθαρά που τα δέντρα καθρεπτίζονται στην επιφάνειά της. Η λίμνη είναι στρογγυλή και η διάμετρός της φτάνει τα 100 μέτρα. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα. Η θερμοκρασία των νερών είναι σταθερή στους 11-12 βαθμούς.
Το 2017 χάρη στη λίμνη Βηρού ο δήμος Δωδώνης εντάχθηκε στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», κάτι που βοήθησε στην ανάδειξη του τόπου.
Δείτε το παραδεισένιο τοπίο της Ηπείρου μέσα από το βίντεο drone που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Up Drones στο Youtube:
Κατά την αρχαιότητα, ο Λούρος εξασφάλιζε την ύδρευση μεγάλων αστικών κέντρων της περιοχής, όπως η Νικόπολις. Το 31 π.Χ με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Αυγούστου Οκταβίου, χτίστηκε το υδραγωγείο του Λούρου. Πλέον έχει διατηρηθεί ένα μέρος του αρχαίου υδραγωγείου κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος. Σήμερα με τα νερά του ποταμού Λούρου αρδεύονται περίπου 120.000 στρέμματα.
Στα δέκα πρώτα χιλιόμετρα του ποταμού υπάρχει επίσης ένα μικρό φράγμα, το οποίο θεωρείται ένα από τα παλαιότερα υδροηλεκτρικά έργα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Που αναβλύζει το «Τσιλλόνερο» που θεράπευε την παχυσαρκία, τις αλλεργίες και όλες τις παθήσεις των εντέρων. Θεαματική πτήση πάνω από διάσημες ιαματικές πηγές που έγιναν στον πόλεμο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr