“Το νυφικό σου φόρεμα…θα στο κεντήσω μ’ άστρα”. Με αυτό το τραγούδι έκανε καντάδα στη “Φιφικάρα” του ο Ζήκος, στην αγαπημένη ταινία “Ο Μπακαλόγατος”, μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν η “περιστέρα”, “τσαπερδόνα”, “κουκουνάρα” του, που τον γέμιζε ψεύτικες ελπίδες για να κάνει τον “Κιτσάρα” της να ζηλέψει.
Η Νέλλη Παπά ήταν το όμορφο, μελαχρινό κορίτσι με τα εκφραστικά μάτια, που ξεχώρισε αλλά παράλληλα καθιερώθηκε μέσα από τον ρόλο της “Φιφίκας” στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το πραγματικό της όνομα, είναι Δέσποινα Παπαδοπούλου και ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα μέσα από διαφημίσεις της εποχής. Ως παιδί χωρισμένων γονιών, εκτίμησε από μικρή ηλικία τις θυσίες της μητέρας της που τη μεγάλωσε μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια της, κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Όταν ήταν μικρή, η κυρία Σάρα -όπως έλεγαν τη μαμά της- την έστειλε να μάθει μαντολίνο, όργανο που έπαιζε και η ίδια με ιδιαίτερη μαεστρία.
Εκείνη όμως κρυφά, παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου, το οποίο εγκατέλειψε λόγω έλλειψης χρημάτων.
Όπως δήλωσε η ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή της, ακόμα διαβάζει τις χειρόγραφες σημειώσεις της μητέρας της και κλαίει, με το τον όμορφο τρόπο που περιέγραφε στο κάθε της παιδί, ιστορίες από τον ξεριζωμό της Σμύρνης, που έζησε σε παιδική ηλικίας ως πρόσφυγας.
Πήγε σε νυχτερινό σχολείο, ενώ προοριζόταν να ακολουθήσει το επάγγελμα της μητέρας της, που ήταν μοδίστρα.
Όμως, εκείνη κατάφερε να μάθει λογιστικά που τη βοήθησαν να εργαστεί σε αρκετά μαγαζιά.
Η ζωή της άλλαξε ριζικά από τη στιγμή που ο θείος της που εργαζόταν σε σχολή χορού, την παρακίνησε να τον ακολουθήσει. Ήταν η δεύτερη φορά στη ζωή της που αναγκάστηκε να λειτουργήσει κρυφά από τη μητέρα της.
Παρακολουθούσε μαθήματα χορού στη Νέα Σμύρνη, ενώ επιθυμία της κυρίας Σάρας ήταν να είναι συνεπής στα μαθήματα κοπτικής και ραπτικής που την είχε γράψει. Όταν αποκαλύφθηκε το μυστικό της Δέσποινας, έγινε μεγάλη φασαρία.
Αφού τελείωσε το σχολείο, ένας σκηνοθέτης που είχε επισκεφθεί στη σχολή χορού, της πρότεινε να λάβει μέρος σε ένα μικρό διαφημιστικό σποτάκι για το σινεμά. Τελικά, έκανε πολλά τέτοια μικρά διαφημιστικά, που έπαιζαν στα διαλείμματα των ταινιών στα σινεμά.
Εκεί την είδε και η μητέρα της, όπου τελικά κατάλαβε και αποδέχτηκε την πορεία που είχε επιλέξει η κόρη της.
Μέσα από αυτή την ενασχόληση κέρδισε και την συμμετοχή στην πρώτη της ταινία “Τα ναυάγια της ζωής”, υποδυόμενη την φίλη της Τζένης Καρέζη. Κατάφερε να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού σε μικρή ηλικία, ως παιδί θαύμα, και έτσι έπαιξε στην πρώτη της θεατρική παράσταση, που ήταν η «Φιλουμένα Μαρτουράνο», με σκηνοθέτη τον Μάριο Πλωρίτη.
Παράλληλα, άλλαξε το όνομα της σε Νέλλη Παπά. Το μικρό της όνομα, όπως αποκάλυψε η ίδια, της το έδωσαν οι φίλες της από το μπαλέτο, ενώ το Παπά, το έκοψε ο Μυράτ, από το κανονικό της επίθετο, που ήταν Παπαδοπούλου.
Αυτό που θυμάται έντονα από την ένδοξη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου είναι η πηγαία αγάπη των ηθοποιών για τη δουλειά τους. Δεν υπήρχε ωράριο. Όλοι λειτουργούσαν με βάση τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Ακόμα και μεγάλοι ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης δεν λειτουργούσαν ως “φίρμες”. Περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους.
Αυτό που αποκάλυψε για τα γυρίσματα του θρυλικού “Μπακαλόγατου”, ήταν ότι στη σκηνή της καντάδας, που έπαιζε το τραγούδι “το νυφικό σου φόρεμα”, εκείνη απουσίαζε. Ήταν δυο ξεχωριστές σκηνές. Μάλιστα, όπως θυμάται στα γυρίσματα της ταινίας, άλλος ξάπλωνε και άλλος κάπνιζε.
Κάποια στιγμή βρέθηκε και η ίδια μαζί με τον Ρίζο σε ένα αυτοκίνητο, όπου της έδειχνε τα αστέρια και το φεγγάρι για να περάσει η ώρα, μέχρι να ξεκινήσουν τα γυρίσματα.
Έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τους συμπρωταγωνιστές της στην ταινία. Μαζί με τον Νίκο Ρίζο, εκτός από τον Μπακαλόγατο, συμπρωταγωνίστησαν και στην ταινία “Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός”. Τα πήγαιναν πολύ καλά επαγγελματικά, αλλά εκτός πλατό δεν έκαναν παρέα.
Δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά.
Ήταν ελεύθερο πνεύμα και δεν της άρεσε η ιδέα της ισόβιας δέσμευσης. Δηλώνει χορτασμένη από το φλερτ των αντρών, ενώ είναι κάτι που βιώνει μέχρι σήμερα. Την αγάπησαν, την ζήλεψαν και τη διεκδίκησαν για πολλά χρόνια.
Ασχολήθηκε και με το τραγούδι, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τραγουδούσε σε νυχτερινά κέντρα, παράλληλα με το θέατρο και έπαιρνε 1.000 δραχμές νυχτοκάματο, σε μια εποχή που 2.000 δραχμές ήταν ένα καλό μηνιάτικο.
Μάλιστα, από το 1974 και μετά, ασχολήθηκε κυρίως με το τραγούδι, πραγματοποιώντας επιλεγμένες εμφανίσεις.
Για την προσωπική της ζωή μιλάει σπάνια, ενώ θυμάται πάντα την κουβέντα του Τάκη Οικονομίδη: “Εσύ πρέπει να είσαι καθισμένη σε μια πολυθρόνα και να διατάζεις”!
Δεν έκανε ποτέ δεσμό με συνάδελφό της, γιατί πάντα κάτι την απωθούσε στην ιδέα. Δεν μετανιώνει που δεν έκανε δικά της παιδιά και όπως λέει διοχέτευσε όλη της την αγάπη στα παιδιά της αδερφής της.
Δηλώνει χορτασμένη από τη ζωή, χωρίς απωθημένα. Η μητέρα της έφυγε από τη ζωή πριν από 10 χρόνια, σε ηλικία 96 ετών. Μια σχέση αμοιβαίας και πηγαίας αγάπης ως το τέλος.
Με τον πατέρα της δεν επιχείρησε ποτέ να επικοινωνήσει, ούτε ένιωσε ποτέ την ανάγκη να καλύψει το κενό των παιδικών της χρόνων. Πληγώθηκε από την απουσία του αλλά όπως εξομολογήθηκε: “Αν έχεις το ένα σκέλος, τη μάνα, και είναι δυνατή, δεν σου λείπει ο πατέρας. Εκείνη μπορούσε και κάλυπτε και τον δικό του ρόλο με φοβερές θυσίες. Μου έμαθε να φέρομαι, να στήνομαι, να έχω στιλ, όπως το δικό της.”
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο «μπακαλόγατος» γυρίστηκε με ένα σενάριο μόλις 7 σελίδων. Γιατί η ταινία χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη για ανηλίκους και δεν άφηναν την κόρη του Χατζηχρήστου να μπει στο σινεμά
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ