Η Αφγανή με τα πράσινα μάτια από το εξώφυλλο του Νational Geographic, βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία. Είναι χήρα με 4 παιδιά

Η Αφγανή με τα πράσινα μάτια από το εξώφυλλο του Νational Geographic, βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία. Είναι χήρα με 4 παιδιά

Το κορίτσι-σύμβολο με τα πράσινα μάτια από το εμβληματικό εξώφυλλο του National Geographic του 1985, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, η Σαρμπάτ Γκουλά, βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία, έχοντας διαφύγει από τους Ταλιμπάν.

Η Σαρμπάτ Γκουλά έγινε το πρόσωπο του πολέμου στο Αφγανιστάν όταν τα διαπεραστικά πράσινα μάτια της απαθανατίστηκαν σε μια εμβληματική φωτογραφία που τραβήχτηκε σε καταυλισμό προσφύγων στο Πακιστάν, όταν εκείνη ήταν μόλις 12 χρόνων.

Χρόνια αργότερα, η Γκουλά συνελήφθη στο Πακιστάν και συγκεκριμένα το 2016, επειδή ζούσε στη χώρα με πλαστά έγγραφα ταυτότητας και απελάθηκε πίσω, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία μετά από αίτημά της

Όμως, η Γκουλά, χήρα μητέρα τεσσάρων παιδιών, βρήκε επιτέλους το ασφαλές καταφύγιό της αφότου έφτασε στην Ιταλία στο πλαίσιο μεταφοράς Αφγανών μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, όπως δήλωσε χθες η ιταλική κυβέρνηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι  είπε ότι η Ιταλία οργάνωσε την απομάκρυνση της Γκουλά αφότου ζήτησε να τη βοηθήσουν να φύγει από τη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση θα βοηθήσει τώρα να ενσωματωθεί στη ζωή στην Ιταλία, ανέφερε η δήλωση.

Η Γκουλά απέκτησε διεθνή φήμη το 1984 ως πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, όταν μετά τον πόλεμο η φωτογραφία της από τον φωτογράφο Στιβ ΜακΚάρι, με τα διαπεραστικά πράσινα μάτια της, δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του National Geographic. Μια αναλυτής του FBI, ένας γλύπτης του ιατροδικαστικού τμήματος και ο εφευρέτης της αναγνώρισης της ίριδας επαλήθευσαν την ταυτότητά της, ανέφερε τότε το National Geographic.

Η σύλληψη στο Πακιστάν

To 2014, εμφανίστηκε στο Πακιστάν, αλλά κρύφτηκε όταν οι Αρχές την κατηγόρησαν πως αγόρασε πλαστή πακιστανική ταυτότητα σε μια προσπάθεια να ζήσει στη χώρα. Συνελήφθη το 2016 και πακιστανικό δικαστήριο διέταξε την απέλασή της πίσω στο Αφγανιστάν.

Η αναλφάβητη μητέρα τεσσάρων παιδιών, τώρα στα 40 της, καταδικάστηκε επίσης σε 15 ημέρες φυλάκιση και πρόστιμο 110.000 πακιστανικών ρουπίων (περίπου 950 ευρώ).Η Γκουλά και τα παιδιά της παραδόθηκαν στις αφγανικές αρχές στο συνοριακό πέρασμα του Τόρκαμ, κοντά στην Πεσαβάρ του Πακιστάν. Έδειχνε εμφανώς δυστυχισμένη και πριν περάσει, γύρισε μια τελευταία φορά για να κοιτάξει πίσω της το Πακιστάν, το εδώ και πολλά χρόνια σπίτι της και ψιθύρισε καλές ευχές για τον πακιστανικό λαό, σύμφωνα με δύο τελωνειακούς υπαλλήλους.

Νέα ζωή στο Αφγανιστάν

Από εκεί μεταφέρθηκε στην Καμπούλ όπου ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι και η σύζυγός του Ρούλα παρέθεσαν δεξίωση προς τιμή της στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσαν τα κλειδιά του νέου της διαμερίσματος. «Ως παιδί, αιχμαλώτισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων επειδή ήταν το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης. Η απίστευτη ομορφιά, η τεράστια ενέργεια που εξέπεμπε το πρόσωπό της αιχμαλώτισε τις καρδιές και έγινε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 και μέχρι τη δεκαετία του 1990». Ο Γκάνι πρόσθεσε: «Είναι προνόμιο για μένα να την καλωσορίζω. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ότι ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην πατρίδα της».

Η φωτογραφία του 1985 του National Geographic της Γκουλά, τότε σε ηλικία 12 ετών, έγινε το πιο διάσημο εξώφυλλο στην ιστορία του περιοδικού. Μετά από 17 χρόνια αναζήτησης, ο φωτογράφος Στιβ ΜακΚάρι εντόπισε την Γκουλά σε ένα απομακρυσμένο αφγανικό χωριό το 2002, όπου ήταν παντρεμένη με έναν αρτοποιό και μητέρα τριών κοριτσιών εκείνη την εποχή.

Η ιστορία της διάσημης φωτογραφίας

Ο φωτογράφος θυμάται τη στιγμή πάρα πολύ. Το στρατόπεδο προσφύγων στο Πακιστάν ήταν μια θάλασσα από σκηνές. Μέσα στη σκηνή σχολείο, την είδε για πρώτη φορά. Βλέποντας την ντροπή και το φόβο στα μάτια της την πλησίασε τελευταία και εκείνη τον άφησε να τη φωτογραφίσει. «Δεν πίστευα ότι η φωτογραφία του κοριτσιού θα ήταν διαφορετική από όσες άλλες τράβηξα εκείνη τη μέρα» εξηγεί ο Μακ Κάρι, καθώς θυμάται με νοσταλγία εκείνο το πρωί του 1984 που τραβούσε φωτογραφίες από τη ζωή των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν.

Το πορτρέτο του Στιβ Μακ Κάρι όμως ήταν από εκείνες τις εικόνες που σε άγγιζαν κατευθείαν στην καρδιά, και τον Ιούνιο του 1985 έγινε εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic. Τα μάτια της είναι πράσινη θάλασσα, ωστόσο δείχνουν κουρασμένα και μέσα σε αυτά μπορεί κανείς να διαβάσει την τραγωδία μιας φυλής στραγγισμένης από τον πόλεμο. Εγινε γνωστή από το National Geographic ως το «κορίτσι του Αφγανιστάν» και για πολλά χρόνια κανείς δεν ήξερε το όνομά της.

Να σημειωθεί πως η Ιταλία είναι μία από τις πολλές δυτικές χώρες που παρέλαβαν εκατοντάδες Αφγανούς από τη χώρα μετά την αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την κατάληψη από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο. Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, έχουν δηλώσει πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την σαρία ή τον ισλαμικό νόμο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.