“Hello darkness, my old friend”. Η ιστορία του τυφλού συμφοιτητή που ενέπνευσε το διάσημο τραγούδι των Σάιμον και Γκαρφάνκελ

“Hello darkness, my old friend”. Η ιστορία του τυφλού συμφοιτητή που ενέπνευσε το διάσημο τραγούδι των Σάιμον και Γκαρφάνκελ

Το “Sound of Silence” των Πολ Σάιμον και Αρτ Γκαρφάνκελ αποτελεί από τα πιο συγκινητικά τραγούδια της αμερικανικής δισκογραφίας. Περιγράφει τη σιωπή ανάμεσα στους ανθρώπους και το πώς μερικές φορές δεν ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του κομματιού υπήρξε ένας συμφοιτητής του Γκαρφάνκελ, ο Σάνφορντ “Σάντι” Γκρίνμπεργκ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και έγιναν αμέσως φίλοι.

Οι Πολ Σάιμον και Αρτ Γκαρφάνκελ. Wikipedia

Κάποια στιγμή, ενώ ο Γκρίνμπεργκ έβλεπε αγώνα μπέιζμπολ  η όρασή του άρχισε να θολώνει. Επισκέφτηκε γιατρό και του είπε ότι είχε επιπεφυκίτιδα. Ωστόσο, επρόκειτο για λάθος διάγνωση, με αποτέλεσμα να χάσει τελείως την όρασή του. Τελικά, έπασχε από γλαύκωμα, το οποίο κατέστησε το οπτικό του νεύρο μη λειτουργικό. Έτσι, έμεινε τυφλός.

Το γεγονός τον έκανε να απομονωθεί, να πάθει κατάθλιψη και να παρατήσει τις σπουδές του. Ο Γκαρφάνκελ ήθελε να του δείξει ότι η ζωή δεν τελείωσε εκεί και ότι έπρεπε να συνεχίσει. Του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθάει στις μετακινήσεις του στην πανεπιστημιούπολη ενώ θα του παρείχε όση υποστήριξη χρειαζόταν.

Ο Γκαρφάνκελ έλαβε το παρατσούκλι “Darkness” (σκοτάδι), για να του συμπαρασταθεί. Καθώς περνούσε ο καιρός και πλησίαζε η αποφοίτηση, ο τραγουδιστής κατάλαβε ότι ο χρόνος που θα ήταν μαζί ήταν μετρημένοι. Γι’ αυτό έπρεπε να σκεφτεί ένα σχέδιο για το πώς θα τον βοηθήσει να ανεξαρτητοποιηθεί.

Οι Πολ Σάιμον και Αρτ Γκαρφάνκελ. Wikipedia

Μια μέρα, ενώ βρισκόταν στον σταθμό Grand Central, ο Γκαρφάνκελ έπρεπε να επιστρέψει επειγόντως στο πανεπιστήμιο, για μια δουλειά που είχε ξεχάσει. Αποτέλεσμα ήταν ο Γκρίνμπεργκ να μείνει μόνος του στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της Νέας Υόρκης.

Παρόλο που αργότερα χαρακτήρισε την αναμονή του ως τις “χειρότερες δύο ώρες” της ζωής του, κατάφερε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο. Εκεί ο Γκαρφάνκελ του αποκάλυψε ότι η “δουλειά” που είχε ήταν τέχνασμα και τον είχε ακολουθήσει σε όλη τη διαδρομή, δίνοντάς του συγχαρητήρια.

Τελικά, κατάφερε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο και να κάνει μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ.

Αργότερα, όταν ο Σάιμον συνεργάστηκε με τον Γκαρφάνκελ, η ιστορία αυτή του έδωσε έμπνευση για να γράψει τους στίχους του “Sound of Silence”. Το τραγούδι περιέγραφε πως τις δύσκολες στιγμές πάντα υπάρχει ένας φάρος ελπίδας – με λίγα λόγια, η ίδια υποστήριξη που πρόσφερε ο Γκαρφάνκελ στον φίλο του.

Αργότερα, ο τραγουδιστής απευθύνθηκε στον Γκρίνμπεργκ , αν μπορούσε να χρηματοδοτήσει το ντουέτο με 400 δολάρια, για να ηχογραφήσει το άλμπουμ τους. Στο λογαριασμό του διέθετε μόλις 404 δολάρια και χωρίς σκέψη διέθεσε όλο το ποσό.

Hello darkness, my old friendI’ve come to talk with you againBecause a vision softly creepingLeft its seeds while I was sleepingAnd the vision that was planted in my brainStill remainsWithin the sound of silence

Αρχική εικόνα: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.