H πρώτη καταγεγραμμένη εργατική απεργία έγινε στην αρχαία Αίγυπτο τον 12ο αιώνα π.Χ. Οι απεργοί ήταν οικοδόμοι και διαδήλωσαν με σύνθημα “πεινάμε”. Τι κατάφεραν

H πρώτη καταγεγραμμένη εργατική απεργία έγινε στην αρχαία Αίγυπτο τον 12ο αιώνα π.Χ. Οι απεργοί ήταν οικοδόμοι και διαδήλωσαν με σύνθημα “πεινάμε”. Τι κατάφεραν
Πολύ πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και τη θέσπιση εργατικών σωματείων, η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην ιστορία έγινε στην αρχαία Αίγυπτο τον 12ο αιώνα π.Χ.

Ο αιγυπτιακός πολιτισμός έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ύπαρξη των σκλάβων, με δεδομένη τη συμμετοχή τους στην ανέγερση των εντυπωσιακών πυραμίδων. Ωστόσο, οι σκλάβοι δεν αποτελούσαν το μοναδικό εργατικό δυναμικό. Υπήρχαν χτίστες, τεχνίτες και οικοδόμοι, οι οποίοι διέθεταν «επαγγελματικά δικαιώματα» και προέβαλαν απαιτήσεις.

Τοιχογραφία Αιγύπτιων εργατών/ πηγή: Wikipedia

Κατά το 29ο έτος της αυτοκρατορίας του Ραμσή Γ’, ένας μεγάλος αριθμός εργατών δούλευε στη νεκρόπολη της «Κοιλάδας των Βασιλιάδων». Ήταν το μέρος όπου βρίσκονταν ενταφιασμένοι οι Φαραώ και όπου επρόκειτο να ταφεί και ο Ραμσής Γ’ όταν θα πέθαινε.

Η “Κοιλάδα των Βασιλιάδων”/ πηγή: Wikipedia

Η πληρωμή των εργατών γινόταν σε είδος και συγκεκριμένα σε σιτάρι. Ωστόσο, περί το 1170 π.Χ. υπήρξε μία περίοδος που οι αμοιβές διαρκώς καθυστερούσαν. Παρά τα συνεχή παράπονα, η κατάσταση δεν έμοιαζε να βελτιώνεται. Κάποια στιγμή, οι πληρωμές είχαν αργήσει είκοσι ολόκληρες μέρες. Μην έχοντας άλλη υπομονή, οι εργάτες πήραν μία ανατρεπτική απόφαση. Θα έκαναν απεργία.

«Πεινάμε!»

Τοιχογραφία του Ραμσή Γ’/ πηγή: Wikimediamtx Commons

Έτσι, όλοι μαζί συμφώνησαν να σταματήσουν να δουλεύουν και διαδήλωσαν μπροστά στους επιβλέποντες, φωνάζοντας «Πεινάμε!». Οι αρχηγοί του χωριού προσπάθησαν να τους λογικεύσουν, όμως εκείνοι ήταν αμετάπειστοι.

Αντίθετα με ότι θα μπορούσε να συμβεί σε μια περίοδο κατά την οποία οι ποινές ήταν εξαιρετικά αυστηρές, οι γέροντες δεν εξοργίστηκαν. Άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των εργατών και έσπευσαν να τα εκπληρώσουν. Μάλιστα, ο Ραμσής Γ’ αποφάσισε να αυξήσει τους μισθούς τους.

Μετά το γεγονός αυτό, οι απεργίες έγιναν συχνό μέσο διαμαρτυρίας στα χρόνια του Ραμσή Γ’ και οι εργασιακές συνθήκες βελτιώθηκαν έως τον θάνατό του.

Το περιστατικό έχει καταγραφεί σε πάπυρο από αιγύπτιο γραφέα της εποχής. Ήρθε στο φως ύστερα από αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Ντέιρ ελ Μεντίνα, περιοχή στην οποία βρισκόταν το χωριό όπου κατοικούσαν οι εργάτες. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη εργατική απεργία στην ιστορία.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αρχαιολόγοι άνοιξαν για πρώτη φορά αρχαία σαρκοφάγο στην Αίγυπτο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Σε ποιον ανήκει η μούμια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.