Η πρώτη οργανωμένη εκδρομή της Θύρας 13, με σκοπό τη στήριξη της ομάδας σε εκτός έδρας αγώνα, στιγματίστηκε από ένα τραγικό δυστύχημα. Οχτώ ημέρες μετά την ίδρυση του Συνδέσμου Φιλάθλων Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, μέλη του ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Βέροια για να παρακολουθήσουν αγώνα πρωταθλήματος με την τοπική ομάδα.
Στις 27 Νοεμβρίου 1966 το πούλμαν που μετέφερε τους φιλάθλους συγκρούστηκε με οδοστρωτήρα στην Κατερίνη. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο προπορευόμενος οδοστρωτήρας δεν είχε φώτα ασφαλείας, έτσι ο οδηγός του πούλμαν που τον ακολουθούσε δεν τον είδε και συγχρόνως έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Μετά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων, το πούλμαν εκτινάχθηκε σε απόσταση 50 μέτρων και ανετράπη. Ο οδοστρωτήρας έπεσε σε χαντάκι και ο οδηγός του, Ηλίας Τσαφάκης, σφηνώθηκε στον κύλινδρο και πολτοποιήθηκε.
Τη σύγκρουση αντιλήφθηκε πρώτος ένας μοτοσικλετιστής της Τροχαίας, ο οποίος ειδοποίησε τη Χωροφυλακή. Οι 43 από τους 45 επιβάτες κοιμόντουσαν την ώρα της σύγκρουσης και ξύπνησαν έντρομοι, προσπαθώντας να βγουν από το όχημα. Δύο από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Ο 26χρονος ανθοπώλης Δημήτρης Σαραντάκης, εκ των ιδρυτών και γενικός γραμματέας της Θύρας 13 και ο Γιώργος Κοσκορός, που ήταν γνώριμη παρουσία στη θύρα 13 καθώς παρακολουθούσε τα παιχνίδια στη «Λεωφόρο» όρθιος στο κάγκελο.
Ο Κοσκορός ήταν γνωστός ως “Παναθηναϊκάκιας” και βρισκόταν σε κάθε παιχνίδι της αγαπημένης του ομάδας, εντός η εκτός έδρας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 από γονείς Σεριφιώτες και έμενε στην οδό Εστίας στους Αμπελόκηπους. Όταν περπατούσε ή ακόμα και όταν απλά στεκόταν κάπου, ξαφνικά εκτινασσόταν προς τα πάνω. Αυτή η αντίδραση ήταν το αποτέλεσμα μιας βαριάς βρεφικής ασθένειας που επηρέασε το νευρικό του σύστημα. Ήταν γνωστός σε όλη τη γειτονιά και όλοι τον συμπαθούσαν.
Συνήθιζε να παρακολουθεί τα παιχνίδια όρθιος, γαντζωμένος στα κάγκελα της Θύρας 13. Πατούσε πάνω σε ένα κασελάκι και σε κάθε γκολ ζητωκραύγαζε.
Τίμησαν τους αδικοχαμένους οπαδούς
Οι υπόλοιποι 43 επιβάτες τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από οδηγούς που πέρναγαν από το δρόμο.
Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής άνοιξαν τα σπίτια τους και τα σαλόνια έγιναν σταθμοί πρώτων βοηθειών ενώ η πόλη της Κατερίνης βρέθηκε σε γενικό συναγερμό. Οι 13 ελαφρά τραυματισμένοι φίλοι του Παναθηναϊκού επέστρεψαν στην Αθήνα με έξοδα του ποδοσφαιρικού συλλόγου “Πιερικός”.
Η αλληλεγγύη των φιλάθλων σε πρώτο πλάνο χωρίς διαχωρισμούς σε βόρειους και Νότιους, που έγιναν πολλά χρόνια μετά.
Στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας στη Λεωφόρο κατατέθηκαν στεφάνια από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Η Θύρα 13 ήταν γεμάτη μαύρα πανιά. Οι δύο θέσεις που συνήθως κάθονταν οι αδικοχαμένοι οπαδοί, έμειναν κενές. Πάνω τους άφησαν λουλούδια. Οι φίλαθλοι της ομάδας έγραψαν το όνομά του Κοσκορού στη θέση του και το άφησαν όλη τη σεζόν. Για πολλά χρόνια όμως νοερά, ήταν εκεί μαζί τους, μέχρι που οι παλιοί γνώριμοι μεγάλωσαν και σταμάτησαν να πηγαίνουν στο γήπεδο.
Αναπόφευκτα, η νέα γενιά δεν γνώριζε την ιστορία του και πώς πέθανε σε ένα ταξίδι, προκειμένου να μη χάσει ούτε παιχνίδι του Παναθηναϊκού…
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Αμπελόκηποι, περιήγηση στις αναμνήσεις μιας γειτονιάς, του Νίκου Παραδείση, εκδόσεις Ο μικρός Ρωμηός
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Οι μαρτυρίες αυτών που επέζησαν από την τραγωδία, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 φίλαθλοι. «Όποιος κατεβαίνει πεθαίνει», «ρε παιδιά το παιδάκι θα πεθάνει»… (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr