“H Πομπηία της Καραϊβικής”. Η πόλη φάντασμα που εγκαταλείφθηκε έπειτα από δύο έκρηξεις ηφαιστείου και θάφτηκε κάτω από την τέφρα

Είναι γνωστή ως η «Πομπηία της Καραϊβικής» καθώς μοιάζει με την αρχαία πόλη της Ιταλίας, που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου.

Ονομάζεται Πλίμουθ και κάποτε ήταν πρωτεύουσα του νησιού Μοντσερράτ στις Υπήνεμες νήσους. Το νησί ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος το ονόμασε Σάντα Μαρία ντε Μονσεράτ, από ένα ισπανικό μοναστήρι.

Είναι γνωστή ως η «Πομπηία της Καραϊβικής» καθώς μοιάζει με την αρχαία πόλη της Ιταλίας, που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου. YouTube

Το νησί κατοικήθηκε από σκλάβους που μεταφέρθηκαν από τους αποίκους και σύντομα ο πληθυσμός του αυξήθηκε. Τις περασμένες δεκαετίες αριθμούσε 13.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 4.000 ζούσαν στο Πλίμουθ. Για αιώνες, η πόλη εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των ναυτικών, καθώς εκεί βρισκόταν το μοναδικό λιμάνι του νησιού.

Τον Αύγουστο του 1995 το ηφαίστειο εξερράγη με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες λάβας και τέφρας να καλύψουν την πόλη. Σε αντίθεση με τους κατοίκους της Πομπηίας οι κάτοικοι του Πλίμουθ πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. YouTube

Ωστόσο, οι φυσικές καταστροφές ισοπέδωσαν το Μοντσερράτ και ερήμωσαν την πόλη. Το 1989 ένας τυφώνας χτύπησε το νησί και στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, οι οποίες τελικά αποκαταστάθηκαν. Λίγα χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα δεύτερο φυσικό φαινόμενο.

Η πόλη ήταν χτισμένη στους πρόποδες του ηφαιστείου, Σουφριέρ Χιλς.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιο είναι το νησί όπου ζούσε η Καλυψώ και ναυάγησε ο Οδυσσέας. Εκεί βρήκε καταφύγιο ο Μιαούλης στην Επανάσταση του ’21. Έχει τόσες εκκλησίες όσες είναι και οι οικογένειες

Το μέγεθος της καταστροφής φανερώθηκε μόλις η λάβα κρύωσε. Η τέφρα κάλυψε τα κτίρια και τα αυτοκίνητα ήταν κολλημένα στα ηφαιστειακά πετρώματα. YouTube

Τον Αύγουστο του 1995 το ηφαίστειο εξερράγη με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες λάβας και τέφρας να καλύψουν την πόλη. Σε αντίθεση με τους κατοίκους της Πομπηίας οι κάτοικοι του Πλίμουθ πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μερικούς μήνες αργότερα, οι εκρήξεις σταμάτησαν και οι κάτοικοι ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1997 μια δεύτερη τρομακτική έκρηξη ερήμωσε ολόκληρο το νησί. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 80% του νησιού.

Το μέγεθος της καταστροφής φανερώθηκε μόλις η λάβα κρύωσε. Η τέφρα κάλυψε τα κτίρια και τα αυτοκίνητα ήταν κολλημένα στα ηφαιστειακά πετρώματα.

Οι οικονομία του νησιού υπέστη μεγάλο πλήγμα, καθώς στο Πλίμουθ βρισκόταν τα καταστήματα, οι υπηρεσίες και τα ξενοδοχεία που εξυπηρετούσαν τους τουρίστες, καθώς ο τουρισμός ήταν βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας.

Montserrat - Volcano eruptions

Επίσης το αεροδρόμιο του νησιού καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα 2/3 του πληθυσμού δεν επέστρεψαν ποτέ στο νησί, ενώ οι υπόλοιποι εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε την μετακίνηση στο νότιο τμήμα εξαιτίας της πυροκλαστικής ροής, των αερίων και της τέφρας που συνεχίζουν να κινούνται στην επιφάνεια.

Το ποσό που απαιτείται για να ανοικοδομηθεί η πόλη είναι τεράστιο, γι’αυτό αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν.

Μέχρι σήμερα παραμένει έρημη και είναι η μοναδική πόλη- φάντασμα που θεωρείται πρωτεύουσα.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons  

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Στις εξωτικές παραλίες του ζουν οι «μονάχους-μονάχους» και η σαύρα Podarcis milensis

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr