Κοντά στην πόλη Νταμπάρτον της Σκωτίας, βρίσκεται η γέφυρα Όβερτουν. Κατασκευάστηκε το 1895 και οδηγεί στο βικτωριανής αρχιτεκτονικής Overtoun House. Αποτελείται από τρεις καμάρες και πυργίσκους και εκτείνεται σε ένα φαράγγι βάθους 15 μέτρων.
Σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο που την περιβάλλει, γίνεται ένα ελκυστικό μέρος για περίπατο και βόλτα με σκύλο.
Όμως, η γέφυρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μακροχρόνιου μυστηρίου. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, χιλιάδες ιδιοκτήτες σκύλων παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά των κατοικιδίων τους άλλαζε ξαφνικά μόλις έφταναν στη γέφυρα.
Τα σκυλιά άρχισαν να τρέχουν γρήγορα, έφταναν στην άκρη της γέφυρας και πηδούσαν με φόρα στο κενό. Τοπικοί ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300 σκύλοι έχουν πηδήξει από τη γέφυρα. Οι ταμπλόιντ εφημερίδες ανεβάζουν τον αριθμό στους 600.
Τουλάχιστον 50 λέγεται ότι πέθαναν και, έτσι, η γέφυρα χαρακτηρίστηκε ως “γέφυρα αυτοκτονίας σκύλων” από τους ντόπιους.
Οι μαρτυρίες
“Ήμουν σίγουρη πως η Μπόνι ήταν νεκρή. Στην αρχή πάγωσε, αλλά μετά κυριεύτηκε από μια παράξενη ενέργεια και έτρεξε και πήδηξε αμέσως από το στηθαίο. Ήταν θαύμα που επέζησε“, είπε το 2019 στους New York Times η Λότι Μάκινον, ιδιοκτήτρια ενός μπόρντερ κόλεϊ με το όνομα Μπόνι.
“Το πόδι του ήταν σπασμένο, το σαγόνι του και η πλάτη του επίσης. Χτύπησε πολύ άσχημα. Ο κτηνίατρος αποφάσισε ότι δεν άξιζε να υποφέρει από τον πόνο, οπότε έπρεπε να του κάνουμε ευθανασία.
Ακόμη και ένα χρόνο μετά, ο δίχρονος γιος μου Κάλουμ ρωτάει για τον Μπεν. Ήταν πολύ αναστατωμένος από τον θάνατο του σκύλου“, ανέφερε το 2006 στην Daily Mail η Ντόνα Κούπερ για το σκύλο της Μπεν .
Ο Μπομπ και η Μελίσσα Χιλ, ένοικοι του Overtoun House τα τελευταία 20 χρόνια, ανέφεραν πως κι εκείνοι έχουν δει πολλά σκυλιά να βουτούν ξαφνικά από τη γέφυρα.
Υπάρχουν, μάλιστα, αναφορές για σκύλους που αποπειράθηκαν να κάνουν άλμα για δεύτερη φορά. “Yπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων τα σκυλιά έχουν πεθάνει και που προσπαθούν να μάθουν γιατί πήδηξαν. Πρόκειται για ένα σπαραχτικό μυστήριο“, συμπέρανε ο Ντόρεν Γκράχαμ από τη Σκωτσέζικη Εταιρεία για την Πρόληψη της Βαναυσότητας στα Ζώα.
Οι παραφυσικές ερμηνείες
Οι ιστορίες με τους “αυτόχειρες” σκύλους προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των φίλων του παραφυσικού. Για πολλούς ντόπιους, η γέφυρα θεωρήθηκε στοιχειωμένη.
“Οι άνθρωποι στο Νταμπάρτον είναι πολύ δεισιδαίμονες. Μεγαλώσαμε παίζοντας στα εδάφη του Όβερτουν και πιστεύουμε στα φαντάσματα, γιατί όλοι έχουμε δει ή αισθανθεί πνεύματα εδώ“, σύμφωνα με τον τοπικό οδηγό ταξί, Άλαστερ Ντάτον.
Με βάση ένα δημοφιλή τοπικό μύθο, η περιοχή στοιχειώνεται από τη “Λευκή Κυρία του Όβερτουν”, τη θλιμμένη χήρα του εμπνευστή της γέφυρας, Τζον Γουάιτ.
“Η κυρία έζησε μόνη της στη θλίψη για περισσότερα από 30 χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1908. Το φάντασμά της παραμονεύει εδώ από τότε. Την είδαν στα παράθυρα και να περπατάει γύρω από την περιοχή“, υποστήριξε η Μάριον Μάρεϊ, κάτοικος του Ντάμπαρτον.
Ο Πολ Όουενς, δάσκαλος θρησκείας και φιλοσοφίας στη Γλασκώβη, συμφωνεί με αυτή την εκδοχή. Μάλιστα, το 2018 έγραψε το βιβλίο “The Baron of Rainbow Bridge: Overtoun’s Death Leaping Dog Mystery Unravelled“.
“Μετά από 11 χρόνια έρευνας, είμαι πεπεισμένος ότι ένα φάντασμα κρύβεται πίσω από όλα αυτά“, ισχυρίστηκε στους New York Times.
Τον Οκτώβριο του 1994, ο παρανοϊκός σχιζοφρενής Κέβιν Μόι πέταξε τον μόλις δύο εβδομάδων γιο του από τη γέφυρα του Όβερτουν, επειδή πίστευε ότι ήταν ενσάρκωση του Διαβόλου.
Επέλεξε το μέρος ακριβώς λόγω της σύνδεσής της με σκοτεινά πνεύματα και φαντάσματα. Προσπάθησε αργότερα να αυτοκτονήσει από το ίδιο σημείο.
Η επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση
Οι παραπάνω ερμηνείες απασχόλησαν και τους επιστήμονες. Κάποια λογικότερη εξήγηση θα υπήρχε στο ερώτημα “γιατί οι σκύλοι έλκονται τόσο πολύ από το φαράγγι της γέφυρας σε σημείο να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο;”.
Το 2010, ο συμπεριφοριστής ζώων, Ντέιβιντ Σαντς και ο εμπειρογνώμονας της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών, Ντέιβιντ Σέξτον ξεκίνησαν επιτόπιες έρευνες.
Απέκλεισαν την πιθανότητα οι σκύλοι να αυτοκτονούσαν σκόπιμα. Εξάλλου, η έννοια “αυτοκτονία” όσον αφορά τα ζώα είναι αμφιλεγόμενη.
Διαπιστώθηκε ότι το ένα άκρο της γέφυρας που φέρεται να προτιμάται από τους σκύλους περιείχε φωλιές ποντικών, σκίουρων και βιζόν.
Κατέληξαν ότι ένα βιζόν “σημάδεψε” κάποτε την περιοχή με μία πολύ έντονη μυρωδιά που έκτοτε ελκύει τα σκυλιά, ειδικά εκείνα με μακριά μύτη.
Επίσης, η πυκνή φυλλωσιά, η δυσκολία των σκύλων να επεξεργαστούν αποχρώσεις του πράσινου και η άγνοιά τους για την ύπαρξη φαραγγιού είναι οι παράγοντες που συνδυαστικά ωθούν τα τετράποδα να πηδούν από τη γέφυρα.
Δεν είναι μια οριστική εξήγηση, αλλά σίγουρα ακούγεται πιο φυσιολογική από την ιδέα μιας στοιχειωμένης γέφυρας που αναγκάζει τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου να “αυτοκτονήσουν”.
Με πληροφορίες από: Wikipedia, New York Times, Slate και Daily Mail
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr