Η καλωδιωτή γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ή επίσημα, η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» αποτελεί τη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε το 2004, με σκοπό την ένωση της Πελοποννήσου με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα.
Το όραμα για αυτό το έργο είχε ο Χαρίλαος Τρικούπης, όταν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, περισσότερα από 100 χρόνια πριν.
Στις 29 Μαρτίου 1889, μίλησε στο Κοινοβούλιο για την γεφύρωση του Στενού Ρίου-Αντιρρίου, μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Η τεχνολογία της εποχής όμως, δεν μπορούσε να υποστηρίξει την κατασκευή της. Παρόλα αυτά προχώρησε το μεγάλο έργο του σιδηροδρόμου και το 1893 λειτουργούσαν 914 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και άλλα 490 ήταν υπό κατασκευή. την ίδια χρονιά εγκαινίασε και την Διώρυγα της Κορίνθου.
Έναν αιώνα αργότερα, το 1991, το Ελληνικό Δημόσιο προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο της γέφυρας. Στις 3 Ιανουαρίου 1996, υπέγραψε με τη «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε», τη Σύμβαση Παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997.
Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα.
Το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα κάτω την επιφάνεια της θάλασσας
Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στη Νικομήδεια της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ.
Η γέφυρα σχεδιάστηκε κατασκευάστηκε από την ελληνογαλλική κοινοπραξία με επικεφαλής εταιρεία την Vinci, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τις Ελληνικές εταιρείες Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ, J&P-ΑΒΑΞ, Αθηνά, Προοδευτική και Παντεχνική.
Η κοινοπραξία διαχειρίζεται τη γέφυρα μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΓΕΦΥΡΑ ή ΓαλλοΕλληνικός Φορέας Υπερθαλάσσιας ζεύξης Ρίου- Αντιρίου. Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας ήταν ο Μπερτζ Μικαελιάν.
Στις 19 Ιουλίου 1998, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», που πήρε το όνομα από τον οραματιστή της, εγκαινιάστηκε στις 12 Αυγούστου 2004, μια εβδομάδα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Λαμπαδηδρόμοι της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν οι πρώτοι που διέσχισαν επίσημα τη γέφυρα σε όλο της το μήκος. Ένας από αυτούς ήταν ο Όττο Ρεχάγκελ, ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004. Ένας ακόμη ήταν ο Κώστας Λαλιώτης, ο πρώην Υπουργός Δημοσίων Έργων, κατά τη θητεία του οποίου ξεκίνησε η κατασκευή του έργου.
Δείτε τη Γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου μέσα από τα πλάνα του Michael Miller:
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ