Tα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των κλιματικών κινδύνων ενεργοποιεί η ΕΥΔΑΠ, με στόχο να καλύψει την ραγδαία υποχώρηση των αποθεμάτων από τους ταμιευτήρες αλλά και την αυξημένη ζήτηση για νερό που φέρνει η έντονη ξηρασία και η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε χθες στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, αυτές τις μέρες ξεκινά η άντληση νερού από την Υλίκη ενώ σε γενική επιστράτευση μπαίνουν έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα όπως και οι γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού με δαπάνες που κατά το μεγαλύτερο μέρος θα καλύψει η ΕΥΔΑΠ Παγίων. Πρόκειται για μέτρα που η ΕΥΔΑΠ ενισχύει με την καμπάνια εξοικονόμησης νερού «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση», καθώς στόχος είναι μια λελογισμένη χρήση του νερού και όχι οι σπατάλες.
Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ έχει επεξεργαστεί και εναλλακτικά σχέδια ανάλογα με την εικόνα των επόμενων υδρολογικών περιόδων που είναι από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν υδατικά αποθέματα για τουλάχιστον μία τριετία, όπως ανέφερε χθες ο κ. Σαχίνης.
Στο τραπέζι όμως βρίσκονται και άλλες λύσεις όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, εκτιμώμενης δαπάνης από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.
Αφαλατώσεις
Σχετικά με τις αφαλατώσεις ο κ. Σαχίνης δήλωσε χθες ότι αν και έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει και γι΄ αυτό ήδη εξετάζουν 4-5 περιοχές στις οποίες η εταιρεία θα μπορούσε να προχωρήσει στην λήψη αντίστοιχων μέτρων. Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει την εκπόνηση master plan σχετικά με τις ανάγκες σε ανακυκλωμένο νερό στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Χθες ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ παρουσίασε στους μετόχους και μια εναλλακτική πρόταση, λέγοντας ότι στις επικείμενες λύσεις θα μπορούσε να είναι η «συνένωση», μέσω της σήραγγας Εύηνου και Μόρνου και άλλων παραποτάμων που συνδέονται με τη λίμνη Κρεμαστών. Όπως είχε πει άλλωστε πρόσφατα και στη Βουλή εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης όπως έχει ήδη γίνει από τον Μόρνο, με σήραγγα 30 χιλιομέτρων, στον Εύηνο δεδομένου ότι 10 χλμ. πιο πέρα υπάρχει παραπόταμος που καταλήγει στη λίμνη των Κρεμαστών κι άλλα 10 χλμ. μετά ένας ακόμα παραπόταμος. Από τους συγκεκριμένους παραποτάμους το νερό μπορεί να έρθει στον Εύηνο με βαρύτητα, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr