Στις 23 Οκτωβρίου 1943, 1700 Πολωνοί- Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπικερνάου, για να εκτελεστούν. Ανάμεσα τους, βρισκόταν η Φραντσέσκα Μαν.
Εκτελέστηκε από τους Ναζί σε ηλικία 26 χρόνων. Ωστόσο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, πάλεψε για τη ζωή της.
Η Φραντσέσκα Μαν υπήρξε μια πολύ πετυχημένη μπαλαρίνα. Είχε συμμετάσχει σε σημαντικές παραστάσεις και είχε διακριθεί σε διαγωνισμούς.
Στον Διεθνή Διαγωνισμό χορού στις Βρυξέλλες το 1939, κατέκτησε την τέταρτη θέση. Συχνά εμφανιζόταν στο “Μelody Palace” της Βαρσοβίας μέχρι που ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η καριέρα της έληξε. Μαζί με χιλιάδες άλλους ΠολωνοΕβραίους φυλακίστηκε αρχικά στο Γκέτο της Βαρσοβίας. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο “Polsky”. Τότε κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα τους δίνονταν ψεύτικα διαβατήρια και τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να δραπετεύσουν στη Νότια Αμερική.
To ταξίδι του θανάτου
Η Γκεστάπο χρησιμοποίησε το ξενοδοχείο Πόλσκι ως ένα σταθμό όπου προετοίμαζε τα διαδικαστικά για το ταξίδι θανάτου.
Στις 23 Οκτωβρίου 1943 μια ομάδα 1.700 Πολωνών-Εβραίων έφθασε με τρένα στο Άουσβιτς. Ήταν η τελευταία τους στάση. Το μόνο που γνώριζαν οι κρατούμενοι είναι ότι θα μεταφέρονταν στο στρατόπεδο Μπέργκεν, κοντά στη Δρέσδη, απ΄ όπου θα ταξίδευαν στην Ελβετία για να ανταλλαχθούν με Γερμανούς φυλακισμένους. Για να φτάσουν στον υποτιθέμενο τελικό προορισμό, ήταν υποχρεωμένοι να καταγραφούν, να γδυθούν και να απολυμανθούν.
Όταν έφτασαν στο στρατόπεδο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνδρες των SS. Χωρίς καμία καταγραφή, έστειλαν τους κρατούμενους στα αποδυτήρια, δίπλα από τους θαλάμους αερίων. Η εντολή ήταν να μείνουν γυμνοί. Oι μισοί στάλθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Οι υπόλοιποι δίστασαν να υπακούσουν στην εντολή και έμειναν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα.
Πλέον είχαν αντιληφθεί την απάτη και κατάλαβαν ότι τους περίμενε ο θάνατος.
Η εξέγερση της Φραντσέσκα Μαν
Ανάμεσα στους κρατουμένους ήταν η Φραντσέσκα Μαν.
Η μπαλαρίνα την τελευταία στιγμή αποφάσισε να αντισταθεί και να παλέψει για τη ζωή της. Στην αίθουσα υπήρχαν δύο φρουροί, ο Josef Schillinger και ο Wilhelm Emmerich. Η χορεύτρια καθώς έβγαζε τα ρούχα της, προσπάθησε να τους σαγηνεύσει και να τους αποσπάσει την προσοχή. Ενώ οι δύο άνδρες κοιτούσαν το γυμνό μηρό της, η Φραντσέσκα αφαίρεσε τα παππούτσια της και τα πέταξε στο κεφάλι του Schillinger. Έτσι κατάφερε να του αρπάξει το όπλο και να πυροβολήσει τρεις φορές. Οι δύο σφαίρες πέτυχαν τον Schillinger και τον σκότωσαν. Η τρίτη πέτυχε τον δεύτερο φρουρό, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι.
Μέχρι να καταφθάσουν ενισχύσεις στην αίθουσα, οι υπόλοιπες γυναίκες στήριξαν την εξέγερση και επιτέθηκαν και αυτές στους δύο φρουρούς. Η Φραντσέσκα Μαν και όσες ήταν συγκεντρωμένες στην αίθουσα εκτελέστηκαν στις 23 Οκτωβρίου 1943. Όσοι βρίσκονταν στο διπλανό θάλαμο αερίων εκτελέστηκαν επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η εξέγερση της εβραίας χορεύτριας είναι καταγεγραμμένη στις μαρτυρίες του σλοβάκου Φίλιπ Μουρ, ο οποίος υπήρξε επιζών του Ολοκαυτώματος. Ήταν ένας από τους 18 κρατούμενους που στάλθηκαν στο κρεματόριο ώστε να βοηθήσουν στη μεταφορά των Εβραίων. “To περιστατικό διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στο Άουσβιτς. Xωρίς αμφιβολία η ηρωική πράξη μιας αδύναμης γυναίκας μπροστά στο βέβαιο θάνατο, στήριξε ηθικά κάθε φυλακισμένο.” Αυτά ήταν τα λόγια του Wieslaw Kielar, επιζώντος του Άουσβιτς στα απομνημονεύματα του με τίτλο “Πέντε χρόνια στο Άουσβιτς”.
Ήταν από τις ελάχιστες προσπάθειες αντίστασης.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το κορίτσι του Άουσβιτς κοιτά τον φακό για τελευταία φορά. Λίγο πριν, την είχαν ξυλοκοπήσει επειδή δεν μιλούσε Γερμανικά. Η μαρτυρία του φωτογράφου για το τέλος του
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr